در این مجال یادداشتی به نقل از لیلا یاری، مسئول واحد بهبود تغذیه جامعه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا درباره اصول کلی تغذیه تکمیلی در کودکان که در اختیار ایسنا قرار داده شده است، که میخوانیم.
در این یادداشت آمده است: باید توجه داشت که مناسبترین غذاها برای تغذیه تکمیلی، غذاهایی هستند که مقوی و مغذی، متناسب با سن کودک و تازه و بدون آلودگی باشند و همچنین مواد اولیه آن در دسترس بوده و امکان تهیه آن برای خانواده وجود داشته باشد.
بهتر است پس از تغذیه شیرخوار با شیرمادر، غذای تکمیلی به او داده شود و در صورتی که شیرخوار به خوردن غذایی بی میلی نشان داد، مادر پافشاری نکند و برای دو تا سه روز آن غذا را حذف و سپس دوباره شروع کند تا غذا از سوی کودک پذیرفته شود.
توجه به این نکته ضروری است که بهتر است بین اضافه کردن مواد غذایی جدید سه تا پنج روز فاصله گذاشته شود تا آلرژی شیرخوار به آن ماده غذایی یا نداشتن تحمل به آن مشخص شود.
لازم است، در ابتدا مواد غذایی به شکل یک جزء (یک ماده غذایی) یا حداقل اجزا مانند فرنی ( آرد برنج، شیر مادر یا شیرپاستوریزه گاو و شکر) به شیرخوارداده شود و بعد از تحمل غذاهای یک جزئی یا حداقل اجزا میتوان ترکیبی از دو یا چند ماده غذایی مانند سبزی، میوه، گوشت و غلات را به شکل پورههای ترکیبی، سوپ، حلیم یا آش به شیرخوار داد، توجه داشته باشید آرد برنج به عنوان یک ماده غذایی مناسب شناخته شده و در دسترس خانواده بوده و احتمال آلرژی شیرخوار به آن بسیار کم است.
همچنین میتوان فرنی تهیه شده از آرد برنج را با شیر مادر یا مقدار کمی شیر پاستوریزه گاو تهیه کرد؛ اگرچه مصرف شیر پاستوریزه گاو برای کودکان زیر یک سال ممنوع است، اما میتوان از شیر گاو فقط بر اساس مقادیر توصیه شده در تهیه فرنی، حریره بادام و شیر برنج استفاده کرد.
در دوران تغذیه تکمیلی توجه به نکات زیر حائز اهمیت است:
غلظت و قوام غذای تکمیلی باید متناسب با سن شیر خوار باشد، غلظت اولین غذای تکمیلی شبیه ماست معمولی بوده اما به تدریج بر حسب سن شیرخوار باید غلظت غذا را افزایش داد، به طوری که غذای کودک از نیمه جامد به جامد تغییر یابد.
پس از غلات میتوان گوشت (گوسفند و مرغ)، سبزی و میوه را در غذای شیرخوار گنجاند. گوشتها، سبزیجات و میوهها را میتوان به شکل پوره (بدون نمک یا شکر( به شیرخوار داد.
بعد از تحمل غذاهای دو یا چند جزئی میتوان ترکیبی از انواع مواد غذایی مانند تکههای کوچک ماکارونی، سبزی یا گوشت که بعضی از آنها بافتی دارند که کودک را به جویدن تشویق میکنند به شیرخوار داد.
از ۹ ماهگی غذاهای انگشتی مانند تکههای کوچک میوههای نرم و کاملا رسیده و سبزیهای پخته مانند موز، گلابی، هلو،هویج، سیب زمینی، ما کارونی پخته شده، نان، پنیر، تکههای کوچک گوشت پخته شده و ریز ریز شده یا چرخ کرده بدون چربی یا کوفته قلقلی کاملاً پخته شده یا با پشت قاشق له شده به شیرخوار معرفی میشود.
انوع گوشتها مانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی و همچنین تخم مرغ ) سفیده و زرده (را پس از شروع بر حسب سن شیرخوار باید به طور روزانه و یا در هر زمان ممکن به او داد. پس از معرفی گوشت، میتوان روزانه ۳۰ گرم گوشت در غذای شیرخوار گنجاند.
مواد غذایی چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار باید به تدریج به برنامه غذایی شیرخوار اضافه شوند.
در برنامه غذایی کودک، تنوع در نظر گرفته شود.
تنوع غذایی و میزان غذا با سن شیرخوار افزایش یابد.
معرفی مواد غذایی از هر گروه غذایی باید بر اساس سن شیرخوار انجام شود.
تا پایان ماه هفتم تمام گروههای غذایی باید به تدریج به شیرخوارمعرفی شوند.
از سبزیهای سبز تیره و نارنجی و میوه های زرد و نارنجی مانند هویج، جعفری، گشنیز، کدو حلوایی، طالبی، مرکبات و زردآلو که منابع غذایی ویتامین A و C هستند، در غذای کمکی استفاده شود.
آب آشامیدنی بهترین نوشیدنی برای رفع تشنگی کودک است.
غذا خوردن کودک همراه با حواس پرت کردن، تشویق و تنبیه نباشد.
در هنگام غذا خوردن کودک، تلویزیون خاموش باشد و به زور به کودک غذا داده نشود.
انتهای پیام
نظرات