این آیین سنتی که از آن به عنوان پرشورترین آیین عزاداری در شهرستان شاهرود نام برده میشود با حضور حجتالاسلام والمسلمین مرتضی مطیعی نماینده رهبر معظم انقلاب در استان سمنان، حجتالاسلام والمسلمین امینی امام جمعه شهرستان شاهرود، فرماندار، هیات مذهبی، اقشار مختلف مردم برگزار شد.
این آیین کهن و ثبت شده هر ساله از صبح روز پنجم محرم در محله بیدآباد شاهرود آغاز می شود.
صبح روز پنجم محرم مجالس روضه خوانی حضرت عباس(ع) در منبرخانهها، مساجد و تکایا برگزار میشود و ظهر این روز دسته تکیه بازار خانه به خانه و تکیه به تکیه جهت بستن طوق ها و علم ها حرکت میکند، سپس همه طوقها و علمها در مسیر مشخص به سمت تکیه بازار یا تکیه زنجیری حرکت میکنند و سیل عزاداران با اجتماع عظیم در تکیه بازار محله بید آباد شاهرود مراسم سنتی و دیرینه «یا عباس یا عباس» برگزار و مردم دلداده شاهرود به یاد کربلای ۶۱ هجری بر سر و سینه می زنند.
در این روز تمامی طوقهای مساجد سطح شهر و برخی خانهها با آداب و احترام خاصی با پارچههای نذری که توسط افراد حاجتمند به خادمان اهدا شده پوشیده می شود. در رأس تیزی طوق، یک سیب سرخ نیز قرار میدهند، پس از بستن پارچهها، طوقها را به طرف مدرسه قلعه محل تجمع عزاداران انتقال میدهند. دسته چند هزار نفری سوگواران در حالی که سیهپوش شده و برخی پا برهنهاند دست بر کمر دیگری گرفته و در حین حرکت، با دست دیگر بر روی سینه میکوبند
ذکر عزاداران در این آیین تنها عبارت «یا عباس، یاعباس» بوده و از همین رو این آیین به همین نام شهرت یافته است.
آیین کهنی«یاعباس، یاعباس» از سنتیترین شیوههای عزاداری و سوگواری برای حضرت عباس (ع)علمدار دشت کربلا در شهرستان شاهرود است .

بنا بر گفته پیرغلامان و کارشناسان این حوزه آیین یا عباس یا عباس از زمان قاجار به این سو در شهر شاهرود مرسوم شده و طی این همه سال هر سال باشکوهتر از قبل در تکیه زنجیری این شهر برگزار میشود.
آیین "یاعباس یا عباس"یا طوقبندان معمولا با چاوشخوانی بامدادی شاهرودیها که به نواهایی همچون"ای داد از این عزا، بیداد از این عزا، فریاد وا مصیب و صد داد از این عزا مزین و محزون شده، آغاز و بعد از ظهر پنجم محرم کمکم به اوج رسیده و تا غروب این روز در تکیه زنجیری ادامه داشته و عزاداران شاهرودی با نوای دلنشین"یاعباس یا عباس" دل را به صفای علمدار کربلا جلا میدهند.
به گزارش ایسنا آیین یا عباس یا عباس شاهرود از جمله آیین های عاشورایی ثبت ملی شده استان سمنان است. همچنین آیین سنگزنی روستای اعلاء سمنان، آیین چلچلا (چهل چراغ) شهر مجن شاهرود، آیین نخلگردانی روز تاسوعا در تکیه جهادیه سمنان، آیین زانو زدن دسته عزاداری روستای لاسجرد سرخه، آیین نخلگردانی روز تاسوعای مهدیشهر، آیین سنتی الله خوانی روستای رشم دامغان، آیین سنتی شمع و چراغ در تکایای شاهرود، آیین ویژه عزاداری روز یازدهم محرم دامغان، تهیه آب دعا در شهر شاهرود، آیینهای عزاداری شهرستان سرخه مانند آیین سنتی قاتل آو، حیدر حیدر تکیه آق علی چال سرخه، عزاداری دسته عرب در سرخه و...از دیگر آیینهای ثبت شده در این استان هستند.
انتهای پیام
نظرات