• چهارشنبه / ۱۱ تیر ۱۴۰۴ / ۱۰:۱۳
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404041106940
  • خبرنگار : 50455

مکتب حسین(ع) زنده‌ است/۳/

مکتب عاشورا؛ راهبرد ملت ایران در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه

مکتب عاشورا؛ راهبرد ملت ایران در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه

ایسنا/قم معاون پژوهش و مطالعات راهبردی مؤسسه روایت سیره شهدا گفت: آنچه به پیروزی ما در برابر تجاوز رژیم منحوس صهیونی انجامید، تنها قدرت نظامی نبود، بلکه تاب‌آوری اجتماعی و روحیه مقاومت بود که با الهام از آموزه‌های عاشورا و قرآن، راهبر ملت ایران در برابر هرگونه فشار و توطئه نظام‌های سلطه شد. این رخداد نشان داد که مکتب عاشورا همچنان راهنمای مؤمنان و عزاداران راستین در عصر حاضر است.

حجت الاسلام و المسلمین محمدباقر نادم معاون پژوهش و مطالعات راهبردی مؤسسه روایت سیره شهدا در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به سبک زندگی عاشورایی در دنیای معاصر گفت: سبک زندگی عاشورایی به این معناست که مانند امام حسین(ع) و یارانشان با عزت، ایمان و ایثار زندگی کنیم؛ عاشورا فقط عزاداری نیست، بلکه یک مدرسه است که باید با آموزه‌های اخلاقی و اعتقادی آن به ارتقای سطح زندگی و نیل به کمال انسانی حرکت کنیم. در این مسیر باید بصیرت و ولایتمداری یاران امام حسین(ع) در کربلا را سرلوحه قرار دهیم که همراه با امام و ولی خود راه درست را شناختند و زیر بار حکومت ظلم نرفتند.

وی ادامه داد: ما هم باید در فضای کنونی جامعه که در نبرد با تمام جبهه کفر، استکبار و در رأس آن‌ها آمریکا و اسرائیل جنایتکار قرار گرفته‌ایم با تبعیت از منویات رهبری و پرهیز از شایعات و تحریکات دشمنان به ویژه در فضای مجازی از بصیرت عاشورایی مکتب سیدالشهدا (ع) درس بگیریم و هرگز زیر بار ذلت نرویم، دروغ نگوییم یا به ناحق کاری نکنیم. کما اینکه این روزها شاهد بودیم برخی از افراد به بهانه وعده پول فریب خورده‌اند و در جبهه دشمن فعالیت و جاسوسی کردند.

این پژوهشگر دینی تصریح کرد: وقتی از گذشت و ایثار اباعبدالله و یاران باوفای ایشان سخن می‌گوییم باید روح ایثار را در زندگی خود جاری کنیم؛ ایثار حسینی یعنی عمل به آیه شریفه ۹۲ سوره آل‌عمران که دقیقاً روح عاشورایی را نشان می‌دهد: «لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتّی تُنْفِقُوا مِمّا تُحِبُّونَ؛ هرگز به نیکی کامل نمی‌رسید مگر آنکه از چیزهایی که دوست دارید انفاق کنید». امام حسین(ع) و یارانش، از همه چیزشان گذشتند.

معاون پژوهش و مطالعات راهبردی مؤسسه روایت سیره شهدا افزود: ما هم اگر می‌خواهیم سبک عاشورایی داشته باشیم، باید در حد توان خودمان از خواسته‌هایمان برای حق بگذریم. یاران امام جانشان را دادند، ما هم می‌توانیم از داشته‌هایمان برای کمک به دیگران بگذریم. مخصوصاً در شرایط کنونی که برخی از مردم در گوشه کنار جامعه با محدودیت‌های مالی و اقتصادی دست و پنجه نرم می‌کنند.

نادم بیان کرد: خوشا به حال فرماندهان، دانشمندان و مردمی که در دفاع مقدس ۱۲ روزه بالاترین جلوه ایثار و فداکاری را به نمایش گذاشتند و از بهترین دارایی خود که جان شیرینشان بود در راه اسلام و انقلاب و رهبری گذشتند و مادران، همسران و خانواده‌هایی که با صبوری در فقدان مصیبت از دست دادن عزیزان خود همچون زینب کبری(س) صبوری و مقاومت کردند، بنابراین اگر ما نیز در مسیر مشکلات زندگی مقاومت کنیم، یعنی سبک عاشورایی را به منصه عمل و رفتار در آورده‌ایم.

وی ادامه داد: بنابراین اینکه امام حسین(ع) فرمودند: «انی لم اخرج أشرا ولا بطرا و لا مفسدا و لا ظالما و إنما خرجت لطلب الإصلاح فی أمة جدی؛ من برای خوشگذرانی، فساد و ظلم قیام نکردم، فقط برای اصلاح امت جدم قیام کردم». این یعنی هر کس پیرو حسین(ع) باشد، باید در هر کاری حتی در رفتار روزمره نیت اصلاح و خیرخواهی داشته باشد؛ پس عاشورا فقط به گریه و روضه خلاصه نمی‌شود بلکه روضه لازمه آن است که فراموش نکنیم ارزش‌ها باید در رفتارمان نمود پیدا کند.  

این پژوهشگر دینی اضافه کرد: به‌طور حتم در دوره‌ای که نظام‌های سلطه‌گر با به‌کارگیری جنگ روانی، تحریم و فشار اقتصادی می‌کوشند ملت‌ها را به زانو درآورند که نمونه‌اش را در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه ایران و رژیم صهیونیستی شاهد بودیم که با جنگ ترکیبی و تبلیغات گسترده به دنبال تضعیف روحیه عمومی بودند، مکتب عاشورا راهکارهای اساسی برای رویارویی و حفظ استقلال فکری و عملی ارائه می‌دهد.

هیهات منا الذلة؛ راهنمای امروز ما

وی بیان کرد: پیام امام حسین(ع) که فرمودند: «هیهات منا الذلة» (هرگز زیر بار ذلت نمی‌رویم)، همچنان زنده و راهنمای امروز ما در برابر فشارهای رسانه‌ای و اقتصادی است. قرآن کریم نیز با تأکید بر استقامت و امیدواری می‌فرماید: «وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ» (آل‌عمران/۱۳۹)، یعنی در سختی‌ها سست نشوید چرا که مؤمنان برتر هستند. این مکتب، که تجلی عدالت‌خواهی و خدامحوری است، به جامعه مؤمنان می‌آموزد که در برابر ستم نباید سکوت کرد و مقابله با طاغوت وظیفه‌ای همگانی است. همچنین با استناد به آیه «أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ» (سوره فتح: ۲۹)، بر استواری در برابر دشمنان و مهربانی با یکدیگر تأکید دارد و عاشورا را نماد مبارزه با انحراف و بی‌عدالتی معرفی می‌کند.

نادم با اشاره به جنگ تحمیلی ۱۲ روزه گفت: مردم مظلوم و فرماندهانی که در پدافند ۱۲ روزه به شهادت رسیدند با الهام از این فرهنگ، مقاومت را نه فقط در میدان نبرد و با اسلحه، بلکه به‌عنوان یک نگرش اعتقادی و ایمانی به نمایش گذاشتند. مکتب عاشورا دعوت به بصیرت، ایثار و امید، راهنمای حفظ استقلال سیاسی و فرهنگی است. در این رویارویی، آنچه به پیروزی انجامید، تنها قدرت نظامی نبود، بلکه تاب‌آوری اجتماعی و روحیه مقاومت بود که با الهام از آموزه‌های عاشورا و قرآن، راهبر ملت ایران در برابر هرگونه فشار و توطئه نظام‌های سلطه شد. این رخداد نشان داد که مکتب عاشورا همچنان راهنمای مؤمنان و عزاداران راستین در عصر حاضر است.

وی تصریح کرد: جوانان با الگوگیری از نهضت امام حسین(ع)، که نماد پایبندی به ارزش‌های اسلامی، عدالت‌خواهی و ایستادگی در برابر ظلم است، می‌توانند در جامعه مدرن نقشی محوری و مؤثر ایفا کنند. آموزه‌های عاشورا به جوانان یادآور می‌شود که در هر شرایطی، حتی در جریان فشارهای رسانه‌ای و اجتماعی، نباید از اصول دینی و انسانی خود کوتاه بیایند.

نادم تاکید کرد: مرحوم کلینی در کافی شریف حدیث مشهوری از ائمه(ع) می‌فرماید: « «مَنْ أَصْبَحَ لا یَهْتَمُّ بِأُمورِ الْمُسْلمینَ فَلَیْسَ بِمُسْلِمٍ» یعنی اگر کسی اینهمه ظلم و ستم را که در جهان امروز جاری است ببیند و دغدغه‌ای نسبت به آن نداشته باشد نه تنها مسلمان نیست بلکه با شمر و یزید و ابن زیاد فرقی ندارد چون آن‌ها هم در کربلا نه تنها جلوی ظلم و ستم به فرزندان بی‌گناه و یاران مظلوم امام حسین (ع) را در کربلا نگرفتند بلکه دستور به هجوم و قتل و غارت دادند.

وی تأکید کرد: امروز هم جوانان با الهام از این آموزه‌ها می‌توانند با بصیرت، شجاعت و مسئولیت‌پذیری، در عرصه‌های علمی، اجتماعی و فرهنگی پیشرو باشند و در برابر انحرافات و فشارهای جامعه مدرن مقاومت کنند. همچنان که در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، بسیاری از فرماندهان شهید با تکیه بر همین روحیه عاشورایی، در برابر فشارهای سنگین و تبلیغات گسترده دشمن ایستادند و نشان دادند که پایبندی به ارزش‌ها و ایثار، حتی در سخت‌ترین شرایط، منشأ پیروزی معنوی و عزت‌بخش است.

این پژوهشگر دینی در پایان گفت: فرماندهانی همچون سپهبد شهید محمد باقری و سرلشکر شهید حسین سلامی و دیگران، با الهام از مکتب امام حسین(ع)، در برابر مدرن ترین تجهیزات اعم از نظامی، سایبری و تبلیغاتی دشمن ایستادگی کردند و جوانان امروز نیز می‌توانند با الهام از شور و شعور حسینی و نیز با تأسی به این شهدای والا مقام در جامعه خود نقش‌آفرینی مؤثر و سازنده داشته باشند و پا جای پای دانشمندان شهید خود بگذارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha