جلال یوسفی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا به ظرفیتهای بالای شهرستان دهلران در حوزه کشاورزی اشاره کرد و گفت: محصولات گندم، کلزا و کنجد بهعنوان محصولات استراتژیک این منطقه محسوب میشوند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دهلران ادامه داد: استراتژیک بودن گندم و کلزا به دلیل نیاز کشور، موضوع استقلال غذایی، تأمین امنیت غذایی مردم و همچنین سیاستهای کلان دولت و وزارت جهاد کشاورزی است، کلزا و کنجد نیز از جمله دانههای روغنی هستند و با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد روغن مصرفی کشور وارداتی است، توسعه کشت دانههای روغنی از اهمیت بالایی برای کاهش وابستگی برخوردار شده است.
تولید ۲۴۰ هزار تن گندم در سال گذشته
یوسفی افزود: در تولید کلزا، شهرستان دهلران رتبه دوم کشور را دارد و از نظر عملکرد در واحد سطح، رتبه اول کشور را به خود اختصاص دادهایم، همچنین در تولید گندم نیز دهلران جزو ۱۰ شهرستان برتر کشور محسوب میشود و در سالهای گذشته توانستهایم بیش از ۲۰۰ هزار تن گندم تولید کنیم.
مدیر جهاد کشاورزی دهلران در خصوص آمار تولید محصولات زراعی گفت: در سال گذشته، میزان تولید گندم در این شهرستان ۲۴۰ هزار تن بود که متأسفانه به دلیل خشکسالی و سرمازدگی، امسال با کاهش تولید مواجه شدیم و توانستیم جمعا ۲۲۰ تن تولید داشته باشیم که از این میزان ۱۶۴ هزار تن خرید توسط سیلوها و مراکز خرید، ۲۱ هزار تن گندم بذری توسط شرکتهای فرآوری بذر و ۲۰ درصد خودمصرفی توسط کشاورزان ذخیره شده است، در مورد کلزا نیز سال گذشته ۲۰ هزار و ۱۰۰ تن تولید داشتیم، اما امسال این رقم به ۱۶ هزار و ۵۰۰ تن کاهش یافته است.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر، روند تولید این محصولات به صورت کلی افزایشی بوده که دلیل آن افزایش سطح زیر کشت، اجرای طرحهای زیرساختی در حوزه کشاورزی و همچنین تلفیق علم و تجربه کشاورزان در مزارع است.
یوسفی با اشاره به چالشهای پیش روی کشاورزان اشاره کرد و گفت: مشکلات زیادی در حوزه کشاورزی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به تأمین آب، سوخت، نهادهها، عدم تناسب قیمت تمامشده محصول با قیمت تضمینی خرید، پرداخت نشدن بهموقع مطالبات کشاورزان، قطعی برق و عدم توانمندی صندوق بیمه محصولات کشاورزی در حمایت کافی از کشاورزان اشاره کرد.
وی درباره برنامههای توسعهای شهرستان در حوزه صادرات و صنایع تبدیلی گفت: پتانسیلهای شهرستان دهلران در زمینه محصولات دامی و لبنی، دانههای روغنی، سبزی و صیفیجات، فرصتهای خوبی برای سرمایهگذاری در صنایع تبدیلی و توسعه صادرات ایجاد کرده است. تمرکز بر این حوزهها و رفع موانع زیرساختی و بازاریابی میتواند به رشد اقتصادی منطقه کمک کند.
نبود صنایع تبدیلی، چالش اصلی در مسیر ارزشافزوده دانههای روغنی دهلران
مدیر جهاد کشاورزی دهلران افزود: یکی از برنامههای مهم ما فراهمسازی زمینه صادرات محصولات کشاورزی از مرزهای دهلران و مهران به کشور عراق است. برای توسعه این صادرات، ایجاد صنایع تبدیلی کارآمد و بازاریابی مناسب ضروری است، چرا که این موضوع میتواند به ارزشافزوده محصولات و افزایش رقابتپذیری آنها در بازارهای خارجی، بهویژه بازار عراق، منجر شود.
شهرستان دهلران قطب تولید دانههای روغنی محسوب میشود
وی تصریح کرد: شهرستان دهلران بهعنوان قطب تولید دانههای روغنی مانند کلزا و کنجد در استان ایلام شناخته میشود، این محصولات عمدتاً به صورت خام فروخته میشوند و نبود صنایع تبدیلی مرتبط، یک چالش مهم است. این وضعیت، فرصتی برای سرمایهگذاری در ایجاد صنایع فرآوری این محصولات فراهم کرده است.
یوسفی تاکید کرد: سرمایهگذاری برای احداث واحدهای تولیدی با استانداردهای صادراتی با کمک سرمایهگذاران بومی و حتی خارج از استان، نیازمند ارائه مشوقهایی از سوی دولت است. همچنین تمرکز بر بستهبندی جذاب و استاندارد برای محصولات کشاورزی، لبنی و دامی جهت ورود به بازارهای هدف، بهویژه عراق، اهمیت زیادی دارد.
وی گفت: ارائه تسهیلات و آموزش به کشاورزان و دامداران برای افزایش کیفیت و کمیت تولیدات، ایجاد صنایع فرآوری دانههای روغنی، احداث کارخانههای روغنکشی برای کلزا و کنجد، تولید کنجاله دامی، آرد کنجد و روغن ارده از جمله برنامههایی است که میتواند ارزشافزوده بالایی برای شهرستان داشته باشد.
درخواست برای احیای بازارچههای مرزی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دهلران ادامه داد: همچنین پیگیری جدی برای احیای بازارچههای مرزی، همکاری با سازمانهای مربوطه برای تسهیل فرآیندهای صادراتی، و شرکت در نمایشگاههای بینالمللی بهویژه در عراق، از برنامههایی است که در دستور کار داریم. تقویت دیپلماسی اقتصادی از سوی وزارت امور خارجه نیز میتواند نقش مؤثری در بازاریابی بینالمللی محصولات دهلران ایفا کند.
انتهای پیام
نظرات