• جمعه / ۱۳ تیر ۱۴۰۴ / ۱۸:۰۱
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1404041308265
  • خبرنگار : 50490

آئین و سنت‌های ماه محرم در مازندران

سنت «پیش بَمونِسه پِلا بَرکته»

سنت «پیش بَمونِسه پِلا بَرکته»

ایسنا/مازندران یکی از خادمان اهل‌بیت (ع) شهرستان بابل با بیان اینکه در گذشته یکی از آداب و رسومی که بسیار مورد توجه بوده سنت «پیش بمونسه پلا برکته» بوده که در دهه اول ماه محرم مورد توجه عزاداران قرار می‌گرفت، گفت: اضافه طعامی (پیش مانده غذا) که از سفره نذری امام حسین (ع) در تکایا و حسینیه‌ها می‌ماند، مردم به تبرک می‌گرفتند تا برکت روزیشان در طول یک سال باشد.

محرم ماه عزاداری شهادت امام حسین (ع) و یاران باوفایش است، واقعه کربلا؛ این رویداد تاریخی و مذهبی همچنان بعد از ۱۴۰۰ سال اندوه شهادت ائمه اطهار در میان شیعیان برجسته است.

مراسم عزاداری برای شهدای واقعه کربلا از دوران آل بویه در ایران شکل گرفت، در سال ۳۵۳ هجری قمری معزالدوله دیلمی از امرای آل بویه دستور برپایی عزای عمومی در روز عاشورا را صادر و مردم را به پوشیدن لباس مشکی و تعطیلی بازارها فراخواند و این آغاز انجام مراسم رسمی عزاداری برای امام حسین (ع) در ایران بود که این سنت برای همیشه ماندگار شد.

 برگزاری مراسم عزاداری در ماه محرم فقط یک مراسم مذهبی محسوب نمی‌شود زیرا همواره تأثیرات عمیق اجتماعی و فرهنگی را در پی داشته و فرصتی برای انسجام و وحدت هویت شیعی بوده، ضمن اینکه نماد و الگویی برای مقاومت در برابر ظلم و ستم بخصوص در ایران بوده است.

سنت «پیش بَمونِسه پِلا بَرکته»

در گذشته بسیاری از سنت‌های مهم که با اعتقادات بسیار قوی در کشور در ماه محرم و صفر انجام می‌شده اما در سال‌های اخیر کم رنگ و به شکل نمادین انجام می‌شود.

دشمن که به قدرت محرم پی برده و فهمیده بود که دیگر با گزینه نظامی و سلاح‌های آنچنانی قادر به مقابله با فلسفه محرم نیست سعی کرد با جنگ نرم اعتقادات مردم را تضعیف کند.

یزیدیان زمان، بسیار قوی در محو ارزش‌های معنوی و مذهبی بویژه ماه محرم و صفر ورود پیدا کردند؛ متأسفانه برخی بر موج تهاجم فرهنگی دشمن سوار شدند و با شبهه‌افکنی بخش‌هایی از همین آئین‌های مذهبی را زیر سوال بردند؛ دقیقا همان چیزی بود که ایادی غرب می‌خواست؛ انجام شد.

حمله اخیر رژیم صهیونستی در جنگ دوازده روزه در واقع جنگ بین دو کشور نبود جنگ بین «حق و باطل» و «نور و تاریکی» بود جنگی که مدت‌ها برای آن هزینه کردند تا دیگر محرم و اعتقادات دینی نماند؛ اما نتیجه عکس آن دشمن را شگفت زده کرد.

سنت «پیش بَمونِسه پِلا بَرکته»

در اهمیت برجسته سازی سنت‌ها و آئین‌های مذهبی در مازندران، گفت‌وگویی داشتیم با علی عبدی یکی از خادمان اهل بیت (ع) که به مدت ۷۰ سال افتخار خادمی سیدالشهدا را در شهرستان بابل دارد و هرساله در روز تاسوعای حسینی به وقت ناهار میزبان هیات عزاداران امام حسین(ع) و حضرت ابوالفضل عباس است.

علی عبدی با اشاره به اینکه مردم دیار علویان همواره عاشق اهل بیت (ع) بخصوص سید و سالار شهیدان امام حسین (ع) هستند، اظهار کرد: این اعتقاد سینه‌به‌سینه و نسل‌به‌نسل منتقل شده است گرچه در مواردی دچار تغییراتی در نحوه برگزاری مراسمات عزاداری هستیم.

وی افزود: در گذشته یکی از آداب و رسومی که بسیار مورد توجه بوده سنت «پیش بمونسه پلا برکته» بوده که در دهه اول ماه محرم بویژه هفتمین روز ماه محرم اجرا می‌شده است.

وی تصریح کرد: این سنت در دهه اول ماه محرم به یاد لبان تشنه شهدا و اسراء کربلا روزی که دشمنان اسلام آب را بروی اهل بیت (ع) بستند اجرا می‌شد. بعد از مراسم عزاداری و سینه زن و بعد از صرف شام آنچه از غذا بر سر سفره‌ها باقی مانده بود توسط مردم جمع آوری می‌شد.

عبدی ادامه داد: مردم این غذاهای جمع آوری شده را به نام برکت به باغ‌ها برده و زیر درختان، محصولات، زمین کشاورزی، پشت بام منزل، داخل برنج و محصولات خانه قرار می‌دادند و معتقد بودند با این کار خداوند به آنها خیر و برکت می‌دهد همچنین مقداری نیز در یخچال گذاشته و هربار چند دانه برنج به غذا اضافه می‌کردند و معتقد بودند سبب شفای بیماران می‌شود.

سنت «پیش بَمونِسه پِلا بَرکته»

نقش اسیر کربلا در شب شام غریبان

وی مراسم شام غریبان را یکی دیگر از سنت‌های قابل توجه قدیم برشمرد و گفت: یکی از سنت‌های جالب در شب شام غریبان این بوده که یکی از افراد داوطلبانه مسئولیت نقش اسیر کربلا را برعهده داشت او موظف بود تا زمانی که زنده است در شب شام غریبان در این مسئولیت ایفای نقش کند.

عبدی اضافه کرد: در این مراسم فرد ریسمانی به گردن می‌بست و همراه سیل عظیم عزاداران به سمت مسجد و تکایا محله دیگر حرکت می‌کرد در مسیر افرادی که در نقش یزیدیان بودند با چوب به او ضربه می‌زدند و او شروع به مداحی می‌کرد تا مراسم به پایان برسد.

مراسم پابرهنگان

وی مراسم پابرهنگان شام غریبان را از دیگر مراسمات برشمرد و ادامه داد: در کنار این مراسم همچنین زنان روستا با پای برهنه با در دست داشتن بیل، کلنگ وغیره و مردان پابرهنه نیز با بسته‌های کوچک که از کاه برنج درست می‌کردند به سرو دل می‌کوبیدند و مراسم عزاداری شام غریبان را اجرا می‌کردند.

سنت «پیش بَمونِسه پِلا بَرکته»

وی یادآور شد: برخی سنت‌ها هم بود که به مرور به دلیل آسیب‌های جدی که به بدن وارد می‌شد و حتی مورد سواستفاده برخی‌ها قرار می‌گرفت از لحاظ قانونی منع شد.

رژیم صهیونیستی همان یزید زمانه است

وی همچنین محرم امسال را ویژه برشمرد و گفت: گرچه سنت‌ها کمی کم رنگ‌تر از گذشته در حال برگزاری است اما محرم امسال واقعا بوی قدیم گرفته است وجود شهدای جنگ دوازده‌روزه حمله رژیم منحوس صهیونیستی به کشور، محرم امسال را با حال و هوای کربلا نزدیک کرده است، امروزه مردم هم غمگین و هم خشمگینند.

عبدی تصریح کرد: رژیم کودک‌کش صهیونیستی نوزادان و کودکان بیگناه را به شهادت رسانده این اقدام تداعی‌ گر شهادات علی اصغر است و به شهادت رسیدن جوانان همان سربازان وطن قصه پر غصه شهادت علی اکبر را بازخوانی کرده است.

وی ادامه داد: بعد از ۷۰ سال خادمی در دستگاه سید و سالار شهدا امسال  به عمق غم حضرت زینب (س) و ناله‌های ربابه نزدیک شده‌ام و بیشتر این اندوه را درک کرده‌ام، همین عامل سبب خشم مردم مسلمان جهان شده است.

این پیرغلام اهل‌بیت عصمت و طهارت با بیان اینکه امسال صحنه‌های واقعه کربلا توسط یزیدیان تکرار شد، اظهار کرد: امسال قبل از مراسم سوگواری سیدالشهدا، آوای رزم «حیدرحیدر» از مساجد به گوش رسید، ندای «یا حیدر و یاحسین» با هم تلفیق شده است، ندایی که تاکنون به این شکل نداشتیم گویا همگی برای یک قیام نهایی جهت ظهور حضرت حجت ولی عصر (عج) آماده می‌شوند که امیدواریم اینگونه باشد.

وی با بیان اینکه امسال سخنرانی‌ روحانیون و مبلغان دینی به سمت روشنگری و بصیرت افزایی پیش می‌رودُ گفت: گویا با این جنگ دوازده‌روزه وارد یک قرن جدید با افکار و برنامه‌های جدید مواجه شده‌ایم همان بیداری جهان اسلام است. دیگر شکاف نسل و اختلاف ایده نسلی نداریم، همه یکی و متحد و منسجم شده‌اند، گویا حمله صهیونیست نتیجه عکس داشته است وناخواسته ذهن‌ها وقلب‌ها را برای ظهور بیدار کرده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha