احمدرضا لاهیجانزاده امروز ۱۷ تیر در مراسم تکریم و معارفه مدیرکل محیط زیست استان کرمان اظهار کرد: این دومین سفر من به کرمان در یک ماه گذشته است. سفر قبلی مربوط به بررسی وضعیت تالاب فرهنگآباد بود؛ تالابی که برخلاف اغلب تالابهای کشور که مورد دستاندازی قرار میگیرند، مردم محلی خودشان پیشقدم حفاظت از آن شدند. نام فرهنگآباد هم بسیار بامعناست؛ چرا که نشان از نقش فرهنگ و مردم دارد.
وی با اشاره به شهادت جمعی از هموطنان در جنگ اخیر، به روح بلند آنان درود فرستاد و گفت: یاد شهدای گرانقدری که از فرماندهان، دانشمندان، بانوان، کودکان و مردان بودند را گرامی میداریم.
در ادامه لاهیجانزاده با بیان اینکه استان کرمان با وسعت ۱۸۲ هزار کیلومتر مربع، پهناورترین استان کشور است؛ افزود: برخی شهرستانهای این استان از بعضی استانهای کشور بزرگترند، اما امکانات و نیروی انسانی کافی برای حفاظت از این وسعت گسترده وجود ندارد. حفاظت از بیش از دو میلیون هکتار مناطق تحت مدیریت محیط زیست (شکار ممنوع و مناطق حفاظت شده)، با کمترین تعداد پاسگاه و نیرو، کار بسیار دشواری است. حتی اگر پاسگاه ساخته شود، برای استقرار نیرو باز هم مشکل داریم.
وی همچنین تأکید کرد: باید هرچه سریعتر بحث احداث اداره کل مستقل در نیمه جنوبی استان کرمان در دستور کار قرار گیرد. نزدیک به ۱۵ شهرستان در این منطقه قرار دارند و حجم بالای مراجعات و جلسات مدیریتی نشان میدهد که اداره یکپارچه کنونی پاسخگو نیست.
لزوم بازنگری در قانون معادن و استعلام محیط زیست
معاون سازمان حفاظت محیط زیست، با انتقاد از حذف استعلام زیستمحیطی در قانون معادن مصوب سال ۱۳۹۰ گفت: از آن زمان تاکنون، محیط زیست عملاً در روند صدور مجوز معادن نقشی ندارد، مگر در مناطق حفاظتشده. همین موضوع باعث رشد چشمگیر شکایات مردمی در دهه اخیر شده؛ چراکه حداقلهای زیستمحیطی رعایت نمیشود. معدنکاران بدون ضابطه و نظارت، فعالیت میکنند و ما حتی از محل دقیق بسیاری از این معادن نیز بیاطلاع هستیم.
وی بیان کرد: در سالهای اخیر، اغلب شکایات از ساکنان روستاها و شهرهای نزدیک به معادن بوده است. ضوابط حداقلی مثل رعایت فاصله از مناطق مسکونی، نصب تصفیهخانه یا مدیریت پسماند، در بسیاری از این معادن رعایت نمیشود.
لاهیجانزاده به گفتوگوی خود با استاندار کرمان اشاره کرد و گفت: طالبی بر این موضوع تأکید داشت که اگر پروژهای با ضوابط محیطزیست همخوانی ندارد، بهجای مخالفت صرف، مکان مناسبتری معرفی شود. این نگاه، بسیار ارزشمند است. در برخی استانها ما کمیتهای متشکل از محیط زیست، منابع طبیعی، امور اراضی و شرکت آب منطقهای تشکیل دادیم تا برای پروژههای صنعتی و معدنی، مکانیابی مشترک و مسئولانه صورت گیرد. این روش، هم از بروز خسارات زیستمحیطی جلوگیری میکند و هم روند توسعه را متوقف نمیسازد.
مشارکت مردم رمز موفقیت در احیاء تالابهاست
معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور، بر لزوم حمایت همهجانبه از طرحهای احیاء اکوسیستمهای طبیعی استان بهویژه تالاب جازموریان تأکید کرد و مشارکت جوامع محلی را عامل اصلی موفقیت در حفاظت از محیط زیست دانست.
وی با اشاره به تجربه موفق تالاب فرهنگآباد گفت: در این تالاب، برخلاف بسیاری از نقاط کشور که تخریب و دستاندازی دیده میشود، اینبار مردم پیشقدم شدند. حضور مردم در خط مقدم حفاظت، الهامبخش و بسیار امیدوارکننده است.
لاهیجانزاده با بیان اینکه استان کرمان از نظر وسعت، مدیریت محیط زیستی ویژهای را طلب میکند، افزود: حدود پنج میلیون هکتار از اراضی مستعد گرد و غبار کشور در این استان قرار دارد. همچنین تالاب جازموریان با وسعتی بالغ بر ۱۵۰ هزار هکتار یکی از نقاط بحرانی در این زمینه است که با برنامهریزی صحیح و همراهی مردم میتوان آن را احیا و تثبیت کرد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست از استاندار کرمان خواست تا کارگروه استانی حفاظت از تالابها را مطابق مصوبه ستاد ملی تالابها فعال کند و آمادگی سازمان برای برگزاری نخستین جلسه این کارگروه با حضور مقامات ملی را اعلام کرد.
وی با اشاره به مصوبه قانون بودجه ۱۴۰۴ اظهار کرد: برای نخستین بار سازمان حفاظت محیط زیست در لیست دستگاههای مجاز به دریافت کمک قرار گرفته است. این فرصتی طلایی است که باید از آن برای تأمین تجهیزات و پیشبرد برنامههای محیط زیستی استان استفاده کرد.
لاهیجانزاده همچنین خواستار نظارت استانداری بر نحوه هزینهکرد عوارض آلایندگی شد و گفت: طبق قانون، ۵۰ درصد این منابع باید صرف محیط زیست شود.
وی در پایان ضمن تقدیر از جعفرینژاد مدیرکل سابق محیط زیست استان کرمان، بهدلیل تلاشهای انجامشده، از کفایی به عنوان مدیرکل جدید استان نام برد و سوابق وی را نشاندهنده تجربه و توان مدیریتی در حوزه محیط زیست دانست.
انتهای پیام
نظرات