دکتر محمد ستایش امروز ۲۱ تیر در نشست خبری با اشاره به اینکه ۲۵ تیر به عنوان روز طب سنتی نامگذاری شده، اظهار کرد: ایران دارای تمدن، فرهنگی و میراث هفت تا ۱۰ هزار ساله است و حوزه پزشکی نیز در ایران باستان فعال بوده و طب ایرانی نقش بی بدیلی در رشد دانش و طب پزشکی نوین داشته است.
وی با اشاره به اینکه بسیاری از نخستینها را در تاریخ علوم پزشکی ایران میبینیم، افزود: ساختار کنونی علوم پزشکی از ایران آغاز شده و ساخت داروها در تاریخ طب ایرانی بسیار قدیمی است. ضمن اینکه اولین بیمارستان آموزشی در دنیا را در تاریخ ایران داریم(جندی شاپور) که افتخارآمیز است.
ستایش با تاکید بر اینکه طب ایرانی بخشی از هویت ملی ماست و تعلق سرزمینی دارد، تصریح کرد: صیانت از این هویت یک مسئله جدی است ضمن اینکه وقتی از طب سنتی سخن میگوییم، منظور مکتب طبی است.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: طب سنتی ظرفیت زیادی در پیشگیری از بیماریها و خودمراقبتی دارد که کمنظیر است و در طب جدید نیز به این موضوع زیاد پرداخته شده است.
وی افزود: در طب سنتی بر بیشترین موردی که تاکید میشود، نظریه مزاج است و اشاره به تفاوتهای فردی دارد و حداقل از ۱۰ قرن پیش این تئوری مطرح شده است.
ستایش بیان کرد: این نظریه با بسته خدمتی که از آن به عنوان ششگانه ضروری سلامت نام میبریم، مجموعه قوی در مدیریت و اصلاح سبک زندگی مردم تعریف کرده است.
وی با اشاره به اینکه در طب ایرانی حفظ و ارتقاء سلامت یکی از اصول است، افزود: یکی از حلقههای کمتر پرداخته شده نظام سلامت این است که باید از ظرفیتهای طب سنتی استفاده شود و این آموزهها از جنس رفتار، فرهنگ و اصلاح سبک زندگی است و با دستور و بخشنامه، شدنی نیست.
ستایش اظهار کرد: ظرفیت دیگر طب سنتی، ظرفیت پژوهشی بالای آن است که از زمان تشکیل دانشکده طب ایرانی سیاستگذاری حوزه سلامت، اثربخشی گیاهان داروئی و ... جایگاه کشور بسیار ارتقا پیدا کرده و در ثبت کارآزماییهای بالینی گیاهان دارویی رتبه سوم دنیا را داریم.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در بخش دیگر سخنانش با اشاره به سوءاستفاده از عنوان طب سنتی برای سودجویی بیان کرد: افراد زیادی داعیهدار طب سنتی هستند و اگر ساختار در مجموعه دانشگاهی مبتنی بر خرد و دانش مدیریت نشود، وضعیت ممکن است تبدیل به معضل بشود.
وی تصریح کرد: سازمان جهانی بهداشت تاکید دارد پژوهشهای طب سنتی باید در جهت تضمین کیفیت، ایمنی و اثربخشی باشد. رویکرد ما در دانشکده طب ایرانی بر تولید شواهد علمی برای آموزههای طب سنتی است تا به چیزی برسد که نقطه آمال ما یعنی تلفیق طب ایرانی در نظام سلامت است.
ستایش ادامه داد: چین تجربه موفقی در این زمینه دارد و ۹۵ درصد بیمارستانهای آنها بخش طب سنتی دارد و این موضوع باید در ایران زمینهسازی بشود.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در بخش دیگر سخنانش با بیان اینکه افزایش سطح سواد و سواد رسانهای در مردم نیازمند اطلاع رسانی و فرهنگسازی است، افزود: افراد سودجو با نگاه کاسب کارانه، سلامت مردم را دستمایه سود خود میکنند، حوزه طب سنتی نیز این آسیبپذیری را دارد و برای همین باید طب سنتی در بستر دانشگاهی توسعه پیدا کند و خیال مردم راحت شود خدمتی که دریافت میکنند، تائید شده باشد.
وی تصریح کرد: سطح آگاهی مردم باید افزایش پیدا کند تا بدانند برای درمان به کجا مراجعه و چه روشی استفاده شود.
ستایش در ادامه گفت: ظرفیت طب ایرانی میتواند کمک شایانی به اقتصاد درمان بکند و سازمان جهانی بهداشت تاکید دارد طب سنتی میتواند هزینهها را کاهش بدهد و روشهای درمانی موثر، ارزان و ایمن را توسعه بدهد.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه طب تلفیقی نقطه نهایی کار است تا طب ایرانی بتواند در نظام سلامت ادغام شود، افزود: دست طب سنتی در سبک زندگی و آموزهها بسیار پر است.
وی در بخش پایانی سخنانش در جمع خبرنگاران گفت: در دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، فقط دانشجوی دکترای تخصصی داریم و تاکنون ۳۵ نفر در دو رشته طب و داروسازی سنتی فارغالتحصیل شدهاند.
وی افزود: در این دانشکده ۱۱ عضو هیئت علمی فعالیت دارند و اکنون ۱۸ دانشجوی دکتری مشغول به تحصیل هستند.
انتهای پیام
نظرات