حامد قصری، پژوهشگر تاریخ عکس و گردآورنده این کتاب، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: مرتضی بخردی، معمار، مرمتگر، گالریدار و عکاس ایرانی است که مخصوصاً برای مردم اصفهان شخصیتی نامآشنا محسوب میشود. او در دوران نوجوانی یک دوربین لوبیتل خریداری میکند که به روزگار خودش دوربینی اقتصادی و ساده بهحساب میآمد.
وی افزود: بخردی متولد ۱۳۲۳ شمسی در اصفهان است، اما پس از دانشآموختگی از دبیرستان «ادب» این شهر در رشته معماری دانشگاه «هنرهای تزیینی تهران» پذیرفته میشود. او در سفرهای دانشجویی خود به نقاط دور و نزدیک ایران با همان دوربین لوبیتل از مناظر شهری، معماری و مردم شروع به عکاسی میکند.

از نایین تا کاشان
این پژوهشگر ادامه داد: البته بخردی دوران قبل و بعد از دانشجویی هم این دوربین لوبیتل را در اختیار دارد و همواره به عکاسی علاقه نشان میدهد. مجموعهای که من برای انتشار در کتابی با عنوان «تماشای ایران: عکسهایی از مرتضی بخردی در دهه ۴۰ شمسی» انتخاب کردم، حاصل کار بخردی است که در همین سالهای یادشده فراهم میآورد.
قصری با نظر به بخشهای کتاب بیان کرد: این کتاب ۹ بخش دارد که هرکدام یک استان کشورمان را دربرمیگیرد و درمجموع ۱۹ شهر ایران را شامل میشود. این استانها از جنوب کشور با خوزستان آغاز میشود و در شمال با استان آذربایجان غربی و شرقی به پایان میرسد. قسمتی از عکسهای کتاب نیز که میتواند مورد توجه اصفهانیها باشد، به این استان و به شهرهای نایین، اردستان، نطنز و کاشان اختصاص دارد.
۲۴۰ قصه سیاهوسفید
وی با تأمل در انگیزه و علاقه خود به گردآوری این کتاب توضیح داد: من چند سالی میشود که درباب تاریخ عکاسی پژوهش میکنم. این کتاب نیز در دنباله همان علایق من شکل گرفت. عکسهای ذکرشده به ۲۰۰۰ مورد میرسید که یا نگاتیو یا عکس چاپشده بودند، من آنها را چاپ یا اسکن کردم. بخشی از عکسها نیز احیا و ترمیم شد، چون با توجه به گذشت چند دهه آسیب دیده بودند و به اصلاح نیاز داشتند.
این پژوهشگر یادآور شد: از آن ۲۰۰۰ مورد درنهایت حدود ۲۴۰ قطعه عکس را برای انتشار در کتاب «تماشای ایران: عکسهایی از مرتضی بخردی در دهه ۴۰ شمسی» برگزیدم. این کتابِ سیاهوسفید با قطع رحلی، ۲۹۶ صفحه دارد و کاغذهایش نیز گلاسه است. گفتنی است که در مسیر تهیه این مجموعه نفیس، البرز بخردی نیز همراهم بود و در سامانگرفتن اثر نقش داشت. علی سجادیه از مدرسان گرافیک در اصفهان نیز با یونیفرم کتاب و صفحهآرایی خود بخشی دیگر از کار را عهدهدار شد.
پرامید برای فرهنگ و هنر
قصری تأکید کرد: این مجموعهعکس که مربوط به ایران دهه ۴۰ شمسی میشود، پیشتر منتشر نشده بود. فقط تعداد معدودی از آنها اردیبهشت ۱۴۰۳ شمسی در «موزه عکسخانه شهر» تهران به نمایش درآمد که نمایشگاهگردانش من بودم. شماری از عکسها نیز که به شهر اصفهان مربوط میشد، چند سال قبل در کتابی مستقل با عنوان «تماشای اصفهان» انتشار یافت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: کتاب «تماشای ایران: عکسهایی از مرتضی بخردی در دهه ۴۰ شمسی» سهمیلیون و ۵۰۰هزار تومان قیمت روی جلد دارد. البته با همکاری خوب مرتضی بخردی، مصطفی حیدری، ناشر کتاب یعنی «اُقنوم» و پروانه سیلانی، مدیر گالری «دیدار» با ۳۰درصد تخفیف در اختیار هنرمندان، جوانان و دیگر دوستداران فرهنگ قرار گرفت. امیدوارم با وجود تمام مشکلاتی که در جامعه با آنها مواجهیم، همواره فعالیتهای فرهنگی و هنری پرقدرت ادامه یابد.
انتهای پیام
نظرات