یدالله جوادپور در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: با آغاز فصل گرما، کاهش رطوبت نسبی هوا و وجود ریزگردهای محلی، شرایط برای فعالیت، افزایش نسل و خسارت کنه گردآلود خرما در باغات به تدریج فراهم میشود.
وی افزود: کارشناسان شبکه مراقبت و پیشآگاهی، همراه با کارشناسان حفظ نباتات و مروجان پهنهها، با بررسی چرخه زندگی این آفت، اقدام به اطلاعرسانی، پیشآگاهی لازم و برگزاری کارگاههای آموزشی برای باغداران کردهاند.
این مسئول با اشاره به این که نخلداران باید با مشورت کارشناسان و پس از ارزیابی دقیق، اقدام به استفاده از سموم مناسب کنند، گفت: در حال حاضر بیشتر نخلهای استان در مرحله کیمری(خلال) هستند و این کنه از شیره میوههای جوان و نارس و همچنین از شیره برگهای جوان خرما تغذیه میکند که این امر باعث تغییر رنگ طبیعی برگ و میوه به خاکستری مایل به سفید یا زرد کمرنگ میشود.
مدیر حفظ نباتات استان هشدار داد: میوههای آسیبدیده معمولاً رشد کافی نداشته و کوچک میمانند؛ همچنین بر اثر خروج شیره و مواد قندی، پوست میوه خشک و سفت خواهد شد.
وی ادامه داد: کنهها با تنیدن تار در سطح گیاه، هم از خود محافظت میکنند و هم به جابهجایی بین بخشهای مختلف درخت کمک میکنند و در زمان طغیان این آفت نیز خوشههای خرما ظاهری غبارآلود پیدا میکنند و میوهها به رنگ قرمز تیره، چروکیده و نامرغوب درمیآیند.
جوادپور خاطرنشان کرد: به دلیل چند نسلی بودن کنههای تارتن و برای جلوگیری از بروز مقاومت نسبت به کنهکشها، رعایت تناوب در مصرف سموم، استفاده از آب شیرین همراه با صابونهای شستوشوی گیاهی در کنترل آفت بسیار مؤثر است.
مدیر حفظ نباتات استان در پایان نیز با اشاره به دغدغه نخلداران درباره ریزش میوههای نارس، این پدیده را فیزیولوژیکی دانست و یادآور شد: راهکار مقابله با این مشکل، تغذیه صحیح درختان از طریق استفاده از کودهای پتاسه محلول در آب و همچنین مصرف کودهای کلسیمی و هیومیکاسید است.
انتهای پیام
نظرات