• سه‌شنبه / ۲۴ تیر ۱۴۰۴ / ۱۳:۵۶
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1404042415013
  • خبرنگار : 50117

رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان:

شورای نگهبان هیچ بار مالی بر گردن بیت‌المال ندارد/ مردم حق دارند از شورای نگهبان سؤال کنند

شورای نگهبان هیچ بار مالی بر گردن بیت‌المال ندارد/ مردم حق دارند از شورای نگهبان سؤال کنند

ایسنا/اصفهان رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان گفت: انتقادات به عملکرد شورای نگهبان از خارج یا داخل کشور کاملاً طبیعی است و هر دستگاهی که کار انجام می‌دهد دیگران حق دارند نسبت به این عملکرد اظهار نظر کنند و حق مردم است که در خصوص عملکردها اظهار نظر کنند.

محمدرضا جان‌نثاری، امروز سه‌شنبه ۲۴ تیر در نشست خبری به مناسبت سالروز تأسیس شورای نگهبان اظهار کرد: قبل از هر چیز جا دارد شهادت جمعی از مردم، فرماندهان نظامی و دانشمندان هسته‌ای را در تجاوز رژیم صهیونیستی تسلیت بگویم. ایام سختی را در جنگ ۱۲ روز پشت سر گذاشتیم و از اول انقلاب با شهادت افراد نه‌تنها حرکت روبه شتاب جامعه کُند نشده، بلکه این روند تسریع هم شده است و از برکت خون این شهیدان، شاهد قوام این ملک و ملت خواهیم بود.

وی افزود: انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ پیروز شد و آن زمان همه قبول داشتند که صحبت امام راحل حرف ملت است و هرچه امام می‌فرمودند همه دنیا می‌دانستند که این سخنان، همان حرفِ ملت ایران است، اما حضرت امام خمینی(ره) به این دلیل که برای رأی مردم ارزش و اعتبار قائل بودند، اصل نظام را به رأی ملت گذاشتند و در ۱۰ و ۱۱ فروردین ۱۳۵۸ که ۴۷ روز از پیروزی انقلاب می‌گذشت نوع حکومت به رأی گذاشته شد که با رأی قاطع ملت ایران نظام جمهوری اسلامی تثبیت و این همه‌پرسی در تاریخ ایران و جهان ماندگار شد.

به گزارش ایسنا، رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان ادامه داد: در تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ مجلس خبرگان رهبری برای تدوین قانون اساسی تشکیل شد و این مجلس، قانون اساسی جمهوری اسلامی را تا ۲۴ آبان همان سال تدوین کرد و در ۱۲ آذر ۱۳۵۸ یک همه‌پرسی دیگر برای قانون اساسی انجام شد و نظام اسلامی در این زمان دارایِ قانون اساسی می‌شود. در قانون اساسی، شورای نگهبان تعریف شده و این شورا یکی از ارکان مهم قانون اساسی است، به‌طوری که اسلامیت نظام از نظر قوانین و مقررات را شورای نگهبان باید تأیید کند. در ۳۰ بهمن ۱۳۵۸ امام راحل طبق همان قانون اساسی شش فقیه شورای نگهبان را منصوب کردند. سپس در ۲۶ تیرماه ۱۳۵۹ که مجلس شورای اسلامی تشکیل شد، مجلس شش حقوقدانِ شورای نگهبان را انتخاب کرد و با این انتخاب شورای نگهبان کامل و روز ۲۶ تیر به‌عنوان سالروز تشکیل شورای نگهبان در تقویم کشور ثبت شد.

جان‌نثاری گفت: قانون اساسی وظایفی را بر عهده شورای نگهبان قرار داده است که باید انجام دهد که این وظایف، بخشی مستمر در طول زمان و بخشی مقطعی هستند. همه قوانین کشور که مصوب مجلس است و قوانین و مقرراتی که دولت وضع می‌کند از این جهت که مغایر با اسلام و قانون اساسی نباشد از نظر شورای نگهبان می‌گذرد که این مهم از وظایفِ مستمر این شورا است. بنابراین وجود مجلس شورای اسلامی بدون شورای نگهبان قانونی نیست و حتماً شورای نگهبان باید باشد تا مجلس قانونی شود.

وی افزود: یکی دیگر از وظایف شورای نگهبان، نظارت بر انتخابات است. نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری، خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و همه‌پرسی‌هایی که طبق قانون اساسی می‌تواند برگزار شود با شورای نگهبان است که این هم طبق قانون در زمان خودش انجام می‌شود. هر جایی نیاز به تفسیر بندهایی از قانون اساسی باشد این وظیفه شورای نگهبان است که قانون اساسی را تفسیر کند، همچنین در مراسم تحلیف رئیس جمهور بر طبق قانون باید شورای نگهبان حضور داشته باشد و طرح‌های فوریت دار در مجلس حتماً باید با حضور شورای نگهبان مورد بررسی قرار گیرد.

رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان اظهار کرد: در کل وظایف مستمر قانون اساسی به قانون و تصویب قانون بر می‌گردد. برای اجرای انتخابات همواره شورای نگهبان باید آمادگی لازم را داشته باشد.

جان‌نثاری درباره وظیفه دفترهای استانی شورای نگهبان در صیانت از سلامت انتخابات، گفت: شورای نگهبان برای نظارت بر انتخابات نمی‌تواند بر اعضای ۱۲ نفره خود اتکا کند، پس به‌منظور نظارت بر فرایند انتخابات شورای نگهبان دفاتری را در استان‌ها پیش‌بینی کرده است که این دفاتر وظایف شورای نگهبان در استان را پیگیری می‌کنند. پس دفاترِ نظارت بر انتخابات در استان و شهرستان‌ها وظیفه نظارت بر اجرای فرایند انتخابات را دارند و کلِ این فرایند مورد نظارت دفاتر استانی است، همچنین در بررسی صلاحیت‌ها وظیفه‌این شورا است که به‌خوبی این مهم را انجام دهد، منتها این وظایف را به هیئت‌های مرکزی واگذار می‌کند و هیئت مرکزی بر انتخابات به‌طور دقیق به بررسی صلاحیت‌ها می‌پردازند و در کل دفاتر استانی بازوی اجرایی شورای نگهبان در استان‌ها هستند.

رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان ادامه داد: این شورا وظیفه نظارت بر عملکرد ندارد و وقتی نماینده‌ای در مجلس مستقر شد نماینده مردم است و شورای نگهبان وظیفه نظارت بر عملکرد آن نماینده را ندارد و این وظیفه بر عهده مجلس شورای اسلامی است. منتها سوابق کلی نمایندگان در دوره چهار ساله آن‌ها برای تأیید صلاحیت آنان در انتخابات بعدی مورد بررسی شورای نگهبان قرار می‌گیرد.

شورای نگهبان هیچ بار مالی بر گردن بیت‌المال ندارد/ مردم حق دارند از شورای نگهبان سؤال کنند

جان‌نثاری در پاسخ به سؤال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه مهم‌ترین دستاورد شورای نگهبان در چهار دهه گذشته با توجه به انتقادات داخلی و خارجی که از این شورا می‌شود چه بوده است؟ گفت: مهم‌ترین دستاورد شورای نگهبان اجرای قانون است و هیچ مصوبه‌ای از مجلس شورای اسلامی به شورای نگهبان ارجاع نشده که در وقت مقرر پاسخ نگرفته باشد. طبق قانون هر وظیفه‌ای که بر عهده شورای نگهبان گذاشته شده به‌خوبی انجام گرفته است. انتقادات به عملکرد شورای نگهبان از خارج یا داخل کشور کاملاً طبیعی است و هر دستگاهی که کار انجام می‌دهد دیگران حق دارند نسبت به این عملکرد اظهار نظر کنند و حق مردم است که در خصوص عملکردها اظهار نظر کنند و دلیلی بر منفی یا مثبت بودن آن عملکرد نیست. شورای نگهبان سعی کرده اگر ابهام و سؤالی از سوی اقشار جامعه مطرح بوده آن ابهام و سؤال را پاسخ دهد و سخنگوی این شورا همواره پاسخگوی این سؤالات بوده است.

وی افزود:  دستاورد شورای نگهبان، اجرای قانون محسوب می‌شود و این حق مردم است که از هر دستگاهی و از جمله شورای نگهبان سؤال کنند و این نشانه خوبی است و ثابت می‌کند جامعه ایران یک جامعه فعال بوده و نسبت به مسائل مختلف بی‌تفاوت نیست و حتماً نسبت به هر چیزی که ببیند نظر و انتقاد دارد و شورای نگهبان هم یکی از این دستگاه‌ها است که می‌تواند مورد سؤال واقع شود.

رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان درباره مؤلفه‌های شور انتخاباتی گفت: هر انتخاباتی ممکن است دارای مشارکت پایین یا مشارکت بالا باشد و چون شورای نگهبان مُر قانون را اجرا می‌کند برای آن نتیجه انتخابات مهم نیست، اما این شورا می‌تواند کاری کند که مشارکت در انتخابات قوی‌تر شود. شورای نگهبان به این موضوع توجه دارد و در بررسی صلاحیت‌ها اگر به‌خوبی این مورد را برای مردم تبیین کند مردم مطمئن می‌شوند کسانی که از فیلتر رد شده‌اند دارای حداقل صلاحیت‌ها برای کاندیدا شدن هستند و کسانی هم که رد شده‌اند یا صلاحیت لازم را نداشته‌اند یا اینکه شرایط انتخاب شدن را نداشته‌اند. این برداشت که هر کسی از فیلتر شورای نگهبان رد نشد دارای صلاحیت نیست تصور اشتباهی است چراکه برخی ممکن است شرایط لازم را نداشته باشند. پس تلاش شورای نگهبان برای برگزاری پرشورتر انتخابات، اعتماد سازی بوده است.

جان‌نثاری افزود: یکی از عملکردهای درخشان شورای نگهبان صیانت از رأی مردم در انتخابات بوده است. در برخی انتخابات هجمه‌هایی صورت می‌گیرد که از رأی مردم صیانت نشده است مانند سال ۸۸ که فتنه به راه انداختند که رأی مردم نادیده گرفته شده است که در اینجا شورای نگهبان از رأی مردم محافظت کرد تا رأی اکثریت ضایع نشود. 

وی درباره عضویت زنان در شورای نگهبان، تصریح کرد: محدودیت خاصی در این رابطه و از نظر قانونی وجود ندارد. در استان اصفهان ۴۰ درصد ناظران شورای نگهبان از بانوان هستند، مناطقی در استان وجود دارد که صعب‌العبور است و حضور بانوان در این مناطق مشکل است. شورایِ سیار زحمات خاصی دارد و بهتر است این زحمت را به خواهران ندهیم، البته در این مدت تأکید کرده‌ایم که تعداد ناظران خواهر بیشتر هم بشود و حتی دقتِ نظر بانوان در کار نظارت بیشتر از مردان است و هیچ محدودیتی برای به‌کارگیری بانوان در هیئت‌های نظارت نداریم.

شورای نگهبان هیچ بار مالی بر گردن بیت‌المال ندارد/ مردم حق دارند از شورای نگهبان سؤال کنند

رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان گفت: نظارت بر انتخابات این‌گونه نیست که از سه ماه قبل از انتخابات، دفاتر استانی فعال شوند. دفاتر استانی برای برگزاری انتخابات در زمان غیرمعمول باید همواره آماده باشند و این آمادگی ۱۰۰ درصدی باید وجود داشته باشد، اما این فرایند با چه هزینه‌ای انجام می‌شود؟ آیا به ناظران انتخاباتی شورای نگهبان حقوق می‌دهد؟ دفتر شورای نگهبان در استان به نفرات بسیار اندکی حقوق ثابت می‌دهد و این تعداد به چند نفر می‌رسد و مابقی ناظران که صدها نفر می‌شوند تماماً از نیروهای مردمی هستند که ریالی حقوق دریافت نمی‌کنند و تنها برای روز برگزاری انتخابات حق‌الزحمه ناچیزی به این ناظرانِ مردمی داده می‌شود و در طول سال هیچ هزینه و حقوقی به این ناظران پرداخت نمی‌شود، پس می‌توان گفت شورای نگهبان هیچ بار مالی بر گردن بیت‌المال ندارد.

جان‌نثاری افزود: در جنگِ اخیر به همه دفاتر شهرستان‌ها ابلاغ کردیم که شبکه خود را فعال کنند و با بسیج و دیگر ادارات به کمک مردم آسیب دیده بشتابند، اما در کل کمک به هم نوع به تعهد عمومی همه ما بر می‌گردد.

وی ادامه داد: شورای نگهبان دارای ساختار اجرایی نیست و یک دستگاه نظارتی خاص است و دارای ظرفیت نیروی انسانی است و این ظرفیت را باید در اختیار جاهایی قرار دهیم که می‌توانند جمعیت محور عمل کنند، اما نمی‌توانیم در دستگاه‌های اجرایی دخالت کنیم. وقتی شرایط جنگی وجود دارد همه باید به میدان بیایند و در زمان جنگی برخی قوانین باید تغییر کند.

رئیس دفتر نظارت و بازرسی شورای نگهبان استان اصفهان درباره نقش جوانان خاطرنشان کرد: از همان ابتدای حضور در دفتر شورای نگهبان تأکید زیادی کردم که ناظرانِ جوان باید به کار گرفته شوند و جوان‌گرایی در کشور و دستگاه‌ها از اهمیت زیادی برخوردار بوده و یک ضرورت است، منتها جوان‌گرایی به معنای پیرزدایی نیست و از افراد باتجربه نیز باید در امور مختلف بهره ببریم و برای جوان کردن دفتر نظارت شورای نگهبان استان اصفهان برنامه مدونی داریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha