امسال خوزستان شاهد شرایط پیشبینی نشدهای مانند وقوع دمای بالای ۵۰ درجه در اردیبهشت و عقب کشیده شدن زمان وقوع شرجی از مرداد به تیر است، وضعیتی با عنوان آشوب جوی و در این آشوبناکی، کارشناسان میگویند پیشبینیها هم صحت نخواهند داشت زیرا پیشبینی صحیح تنها هنگام روند منظم جو امکانپذیر است.
محمد سبزهزاری مدیرکل هواشناسی خوزستان در گفتوگو با ایسنا با اشاره به نوسانهای دمایی شدید در خوزستان اظهار کرد: به طور معمول، هر ساله تیر و مرداد، گرمترین ماههای سال است و وقوع دماهای ۵۰ درجه و بالاتر در این ماهها مورد انتظار است.
وی افزود: امسال نظم طبیعت به هم خورده و شرایط اقلیمی، بسیار تغییر کرده است. امسال برای اولین بار در ۵۰ سال گذشته در اردیبهشت، دماهای ۵۰ درجه و بالاتر در خوزستان رخ داد هر چند دما در خردادماه کمتر از میانگین نرمال ماهانه در هر روز بود.
مدیرکل هواشناسی خوزستان گفت: در تیرماه امسال نیز تا ۲۰ روز اول این ماه، دما کمتر از نرمال روزانه بود و حتی دماهای ۴۲ یا ۴۳ درجه ثبت شد که این وضعیت، استثنایی بوده است.
وی بیان کرد: هر چند اکنون وقوع دماهای ۵۰ درجه و بالاتر در خوزستان طبیعی است اما اتفاق عجیبی که در حال رخ دادن است این است که این دماها همراه با شرجی رخ میدهند در حالی که در سالهای گذشته شرجی از اواخر مردادماه رخ میداد.
سبزهزاری در خصوص پیشبینی دما در ماههای آینده ادامه داد: با توجه به روند نامنظم شرایط جوی و آشوب در طبیعت، خواهناخواه پیشبینیها در آینده سخت خواهد شد و نمیتوانیم روی پیشبینیها حساب کنیم زیرا پیشبینیها تنها در روندهای منظم، صحت دارند.
وی اضافه کرد: دلیل ایجاد این آشوب در طبیعت، تغییر اقلیم شدید در منطقه است و امسال شرایط، آشوبناکی در جو مشاهده میشود.
مدیرکل هواشناسی خوزستان با اشاره به لزوم ایجاد شرایط زیست در شهرهای با دمای بالا گفت: به طور مثال در گذشته در خوزستان، در ساختمانها از آجرسنگ استفاده نمیشد و از آجرهای گلی استفاده میشد تا دما تعدیل شود زیرا خانههایی که با آجر گلی ساخته میشوند، سریع گرم و سریع خنک میشوند.
وی افزود: استفاده از این آجرها و سنگهای کنونی، به درد طبیعت خوزستان نمیخورد. اگر توجه شود در گذشته آسفالت انجام نمیشد و کوچههای سنتی، آجرفرش بودند. آسفالت تیره است و حرارت بسیار بالایی ایجاد میکند بنابراین اگر به جای آسفالت، از ماده دیگری استفاده شود، شرایط محیطی بهتری فراهم میشود.
سبزهزاری با تاکید بر لزوم انجام درختکاری بیشتر گفت: باید با ترکیبی از مدرنیته و سنت، شرایط محیطی به گونهای ایجاد شود تا دما در خوزستان پایینتر بیاید.
انتهای پیام
نظرات