حسین خافی در حاشیه سفر به شهرستان تربت حیدریه در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: برای اینکه بتوانیم فشار را از روی عرصههای منابع طبیعی کم کنیم، تعادل دام و مرتع اتفاق بیفتد، برداشت از گونههای باارزش دارای تغذیه متناسب با ظرفیت منطقه باشد و تخریبها اتفاق نیفتد نیاز داریم که جامعه روستایی را به لحاظ اقتصادی توانمند کنیم.
وی با بیان اینکه در همین راستا برخی برنامهها برای حوزه روستایی پیشبینی شده است، تصریح کرد: یکی از این طرحها مربوط به آموزش دهیاران بود که در تکمیل همان برنامهها؛ طرح تبار پیشبینی شد که در این طرح بانوان روستایی جامعه هدف ما هستند.
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی افزود: گرچه در روستاها بانوان همپای مردان کار میکنند و در تمامی حوزهها از جمله کشاورزی و دامداری شاهد هستیم که خانم و آقا با هم کار میکنند، حتی بانوان فعالیتشان نیز بیشتر است اما در حوزه آموزش بسیار عقب هستیم.
وی با اظهار تأسف از اینکه تاکنون جامعه هدف آموزشها در روستاها بیشتر آقایان بودهاند و به بانوان کمتر توجه شده است، بیان کرد: گرچه آموزشها باید به طور مساوی برگزار میشدند اما تاکنون در این زمینه خلأ داشتهایم.
خافی با بیان اینکه در طرح تبار تلاش میشود بانوان را به یکسری کارهای دیگر از جمله صنایعدستی بیشتر معطوف کنیم، گفت: ۷۰ درصد صنایعدستی توسط بانوان تولید میشود اما در فروش کالاهایشان با مشکلاتی مواجهاند و بعضاً سود اصلی را دلالان و واسطهها میبرند، برای همین تلاش میشود خود بانوان به طور مستقیم بازار هدف را بشناسند و پیدا کنند و بر اساس نیاز بازار سفارشها را قبول کنند.
وی اظهار کرد: همچنین باید محصولی که تولید میکنند منطبق با نیاز روز باشد، در حال حاضر در صنایعدستی اجناسی تولید میشود که ۱۰۰ سال قبل هم تولید میشدند در صورتی که بخشی از این کالاها کارکرد خود را از دست دادهاند و باید تغییراتی در آنها ایجاد شود.
تولید نهال در حیاط منازل روستایی
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی با اشاره به اینکه حتی تولید نهال در حیاط منازل روستایی برای حوزههای جنگلی و مرتعی از دیگر اهداف ما در این طرح است، بیان کرد: تولید نهال در منازل تأثیر بسیاری در اقتصاد خانوارهای روستا دارد؛ ما نهاده را در اختیار قرار میدهیم و هر خانواده میتواند هزار تا ۲۰۰۰ نهال نیز تولید کند.
وی خاطرنشان کرد: حتی افرادی که در این طرح موفق عمل کنند به عنوان الگوی نمونه انتخاب و به سایر مناطق معرفی خواهند شد تا این الگوپذیری برای سایر جوامع محلی هم اتفاق بیفتد.
خافی در پاسخ به این سؤال که طرح تبار در چند مرحله اجرا خواهد شد، گفت: مرحله اول این طرح مربوط به شناسایی روستاهای مستعد در خراسان رضوی خواهد بود؛ بر اساس جمعیت و تعداد روستای هر شهرستان بین پنج تا ۱۵ روستا برای هر شهرستان متغیر خواهد بود.
وی با بیان اینکه پس از مرحله شناسایی روستای مستعد آموزش و سپس تورهای ترویجی برای بانوان را خواهیم داشت، گفت: آموزشها فقط به صورت حضوری برگزار نمیشود و در فضای مجازی هم تداوم خواهد داشت.
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی در خصوص چالشهای پیش روی حوزه توانمندسازی افزود: مجموعههای دولتی و غیر دولتی آموزش را برای یک فعالیت خاص به جامعه هدف منتقل میکنند اما وقتی به مرحله تولید میرسند برای فروش محصول با مشکلات جدی مواجه میشوند؛ تلاش میشود این مشکل را ما برطرف کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه با اجرای این طرح فشار از مراتع منابع طبیعی را کاهش میدهیم، خاطرنشان کرد: در این راستا فعالیتهایی به صورت پراکنده در سطح کشور انجام شده اما در تلاش هستیم به صورت منسجمتر و پایلوت در خراسان رضوی انجام شود.
پیشبینی آموزش ۱۲ هزار زن روستایی
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی با بیان اینکه قطعاً نخواهیم توانست طرح تبار را در سطح تمامی ۳۰۰۰ روستای خراسان رضوی اجرا کنیم، گفت: در تلاش هستیم تا نهایت در ۳۰۰ روستا بتوانیم طرح را اجرا کنیم.
وی بیان کرد: همچنین تلاش میشود تا قبل از ۲۳ مهر روز جهانی بانوان روستایی فاز شناسایی تکمیل و وارد مرحله اجرایی شویم و کارگاههای عملی را در ۳۰ درصد از روستاها برگزار کنیم.
خافی اظهار کرد: با توجه به اینکه در خراسان رضوی ۳۴ شهرستان داریم تلاش میشود در هر شهرستان بتوانیم ۱۰۰ نفر از بانوان روستایی و در مجموع امیدواریم بتوانیم ۱۰ تا ۱۲ هزار نفر را به طور مستقیم و غیر مستقیم آموزش دهیم.
وی تصریح کرد: شاید در این روستا ۱۰ نفر را آموزش دهیم اما این تعداد در واقع سفیران ما در روستای خودشان هستند و وظیفه انتقال آموزشها به سایر بانوان را بر عهده خواهند داشت.
تلاش برای ارتقای سطح آگاهی و مهارت زنان روستایی
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی ادامه داد: در واقع طرح تبار یک برنامه ملی است که با هدف ارتقای سطح زندگی و توانمندسازی زنان روستایی در حال اجراست و شامل آموزش، تسهیل دسترسی به منابع و امکانات و ایجاد فرصتهای اقتصادی برای زنان در مناطق روستایی میشود.
خوافی با تشریح ابعاد اجرایی این طرح ادامه داد: طرح تبار تلاش میکند تا زنان روستایی به امکاناتی مانند وامهای خرد، خدمات بهداشتی و بازارهای محلی دسترسی پیدا کنند و با ارائه آموزش و حمایت از کسبوکارهای خانگی و محلی، فرصتهای شغلی پایدار برای این قشر فراهم شود.
خافی با اشاره به محورهای آموزشی این طرح تصریح کرد: اهداف طرح تبار شامل افزایش آگاهی و مهارتهای زنان در حوزههایی همچون صنایعدستی، کشاورزی، بهداشت و مدیریت مالی است؛ توانمندسازی زنان روستایی از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه این زنان نقش مهمی در توسعه اقتصادی و اجتماعی روستاها ایفا میکنند.
دبیر شورای همیاران طبیعت استان افزود: با ارتقای سطح آگاهی و مهارت زنان روستایی، آنها در برابر تغییرات اقلیمی و بحرانهای طبیعی مقاومتر میشوند و همچنین با افزایش درآمد و فرصتهای شغلی، وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوادهها در روستاها بهبود خواهد یافت.
وی با تأکید بر لزوم تعامل و همفکری میان مسئولان بانوان در شهرستانها گفت: با توجه به اینکه مسئولان امور زنان و خانواده در فرمانداریها، متولی امور بانوان شهرستان هستند، پیشنهاد میشود شبکه ارتباطی در بستر فضای مجازی برای تبادل نظر، ارائه راهکارها و به اشتراکگذاری جزئیات اجرایی طرح تبار برقرار شود.
دبیر شورای همیاران طبیعت خراسان رضوی در ادامه برگزاری کارگاههای آموزشی را نیازمند اعتبارات مورد نیاز دانست و گفت: چون پروژه مشترک است در این مسیر نیازمند همکارهای نهادهای حاکمیتی و دولتی هستیم که با حوزه روستایی در ارتباط هستند.
انتهای پیام
نظرات