یوسف بینا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: این کنگره طی ۱۰ دوره گذشته در بازه زمانی ۲۵ تا ۲۸ اردیبهشتماه برگزار میشد. این بازه زمانی به مناسبت روز بزرگداشت فردوسی (۲۵ اردیبهشت) و روز بزرگداشت خیام (۲۸ اردیبهشت) انتخاب شده بود و مراسم به صورت جشنوارهای یا محفل شعرخوانی در شهرهای مشهد و نیشابور برگزار میشد.
وی ادامه داد: در سال جاری با توجه به تصمیمگیری شورای مشورتی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و با حضور دبیران و شاعران برجسته استان، تغییری در زمانبندی برگزاری این کنگره ایجاد شد. دلیل این تصمیم، همزمانی برنامههای فرهنگی و علمی متعدد در خراسان رضوی در بازه اردیبهشتماه بود که ممکن بود موجب کمرنگ شدن جلوه این کنگره در میان انبوه رویدادهای مشابه شود.
دبیر یازدهمین کنگره ملی شعر «توس تا نیشابور» بیان کرد: بر این اساس مقرر شد فراخوان کنگره در روزهای بزرگداشت فردوسی و خیام منتشر شود و شاعران تا پایان تیرماه فرصت داشته باشند آثار خود را ارسال کنند. نشست تخصصی شعرخوانی در مردادماه در نیشابور برگزار خواهد شد و اختتامیه این کنگره نیز به مناسبت روز بزرگداشت استاد مهدی اخوان ثالث، در تاریخ چهارم شهریورماه در مشهد برگزار میشود.
بینا گفت: با توجه به جایگاه والای اخوان ثالث در ادبیات معاصر و استمرار سنت بزرگداشت وی از سالروز درگذشتش تاکنون در محفلهای ادبی، تصمیم بر آن شد که اختتامیه کنگره همزمان با روز بزرگداشت او برگزار شود. اخوان ثالث در امتداد شاعران سترگ خراسان همچون فردوسی، خیام، سنایی و ملکالشعرای بهار یکی از چهرههای ملی و تأثیرگذار شعر معاصر ایران بهشمار میآید و این انتخاب، گامی در جهت پاسداشت میراث معاصر شعر فارسی است.
وی افزود: در این دوره از کنگره، موضوع ارسال آثار به صورت آزاد در نظر گرفته شده است تا دامنه مشارکت شاعران گسترش یابد. با این حال بخش ویژهای از جشنواره به محور هویت ایرانی- اسلامی اختصاص یافته است. این تصمیم با توجه به اساسنامه کنگره و تمرکز آن بر بزرگداشت مفاخر ملی مانند فردوسی و خیام اتخاذ شده است. در داوری آثار، اشعار با حال و هوای ملی و میهنی از توجه بیشتری برخوردار خواهند بود.
دبیر یازدهمین کنگره ملی شعر «توس تا نیشابور» در خصوص وضعیت دریافت آثار گفت: تا تاریخ ۲۷ تیرماه بیش از ۲۰۰ شاعر از سراسر کشور در این کنگره شرکت کردهاند و انتظار میرود در روزهای پایانی مهلت ارسال تعداد آثار ارسالی افزایش چشمگیری داشته باشد.
بینا عنوان کرد: ترکیب نهایی هیات داوران هنوز به طور رسمی اعلام نشده است، اما هماهنگیهای ابتدایی با داورانی برجسته و دارای سوابق ملی انجام گرفته است. این افراد پیشتر نیز در ادوار گذشته کنگره نقشهایی همچون دبیری و داوری داشتهاند. تلاش بر آن بوده است تا برای داوری شعرهای کلاسیک، نوکلاسیک و آیینی، افرادی متخصص و شناخته شده انتخاب شوند تا فرآیند داوری از شفافیت و اعتبار کافی برخوردار باشد.
وی تصریح کرد: در مردادماه سال جاری، نشستی تخصصی با حضور شاعران برجسته از شهرهای مشهد، نیشابور، سایر مناطق خراسان و نیز سراسر کشور برگزار خواهد شد. این نشست نخستین جلسه شعرخوانی و نقد تخصصی آثار رسیده به دبیرخانه کنگره خواهد بود. در این برنامه ضمن ارائه تحلیل و نقد آثار برگزیده، بخشی نیز به شعرخوانی شرکتکنندگان اختصاص مییابد.
انتهای پیام
نظرات