به گزارش ایسنا، یک مطالعه جدید نشان میدهد که شرکت گوگل چگونه از حسگرهای حرکتی گوشیها برای گسترش هشدارهای زلزله به کشورهای بیشتری استفاده میکند. این غول فناوری بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ با استفاده از حسگرهای حرکتی بیش از دو میلیارد گوشی موبایل، زلزلهها را شناسایی کرده و سپس هشدارهای خودکار را به میلیونها نفر در ۹۸ کشور ارسال کرده است.
به نقل از نیچر، دانشمندان اعلام کردند که این فناوری بیش از ۱۱ هزار زلزله را ثبت کرده و عملکردی همتراز با لرزهنگارهای استاندارد داشته است.
پژوهشگران زلزله که در این آزمایش مشارکت نداشتهاند، تحت تأثیر عملکرد این سامانه قرار گرفتهاند، اما استدلال میکنند که مقامات عمومی قبل از اتکا به این فناوری، نیاز به دسترسی به اطلاعات بیشتری در مورد این فناوری اختصاصی دارند.
سامانههای هشدار زلزله در دهههای گذشته با استفاده از لرزهنگارهای استاندارد در مکانهایی از جمله مکزیک، ژاپن و سواحل غربی آمریکا مستقر شدهاند، اما گوگل در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که یک سامانه جمعسپاری شده برای شناسایی لرزشها در مراحل اولیه با ردیابی لرزشهای جمعی گوشیهای اندرویدی ایجاد خواهد کرد. نتایج سه سال اول فعالیت این سامانه نشان میدهد که این فناوری کارآمد است و در طول زمان بهبود یافته است.
گوگل میگوید به طور متوسط، سالانه هزاران نفر در اثر زلزله جان خود را از دست میدهند و با وجود سامانه هشدار مبتنی بر موبایل، از سال ۲۰۱۹ تعداد افرادی که به هشدارهای زلزله دسترسی دارند، 10 برابر شده است.

«الن هاسکر»(Allen Husker)، لرزهشناس موسسه فناوری کالیفرنیا میگوید: این موضوع بسیار چشمگیر است. بیشتر کشورها سامانه هشدار اولیه زلزله ندارند و این میتواند به ارائه این سرویس کمک کند. اگر گوگل دسترسی بیشتری به دادهها و الگوریتمها را برای دانشمندان مستقل فراهم کند، بهتر است.
دانشمندان گوگل میگویند: ما تا حد امکان در مورد نحوه عملکرد و کارایی این سامانه شفاف هستیم. به دلیل نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی، اشتراکگذاری دادههای خام از تلفنهای کاربران چالشبرانگیز است، اما مطالعهای برای روشن کردن هرچه بیشتر نحوه عملکرد سامانه طراحی شده است.
شناسایی منبع جمعیت
سامانه هشدارهای زلزله اندروید به کمیت متکی است، نه کیفیت. لرزهنگارهای رده تحقیقاتی، دادههایی با کیفیت بالاتری ارائه میدهند، اما گوگل برای غلبه بر عدم حساسیت هر دستگاه، به همهگیری گوشیهای هوشمند مدرن اندرویدی که به طور پیشفرض دادههای حرکت را جمعآوری و گزارش میکنند، تکیه میکند. تیم گوگل علاوه بر ترسیم دادههای کاربران فردی برای شناسایی منشاء و شدت زلزله، الگوریتمهایی را برای تجزیه و تحلیل سیگنالهای جمعآوری شده توسعه داده است که به دلیل زمینشناسی و ساختوساز ساختمانها، تفاوتهای منطقهای را در بر میگیرند و نحوه ثبت حرکت توسط مدلهای مختلف تلفن را در نظر میگیرند.
تیم گوگل میگوید: چالشها همچنان در شناسایی و ارسال به موقع هشدار برای بزرگترین و خطرناکترین زلزلهها باقی مانده است. این سامانه دو زلزله قدرتمند در ترکیه در فوریه ۲۰۲۳ (بهمن ۱۴۰۱) را شناسایی کرد که منجر به ارسال حدود ۴/۵ میلیون هشدار زلزله به کاربران شد. با این حال، هنگامی که دانشمندان گوگل، الگوریتمهای خود را ارتقا دادند و آن زلزلهها را مجدداً ارزیابی کردند، این سامانه زلزلههای بزرگتری را پیشبینی کرد و هشدارهای فوریتر را ارسال کرد که به ده میلیون گوشی اندرویدی رسید.
«هارولد توبین»(Harold Tobin)، لرزهشناس دانشگاه واشنگتن در سیاتل میگوید: این نشان میدهد که آنها از سال ۲۰۲۳ برای بهبود این سامانه با نتایج مثبت ملموس تلاش کردهاند. برای یک سامانه ایمنی عمومی مانند این، تیم اندروید مسئولیت بسیار شفافی در مورد نحوه کار آن دارد تا مقامات مدنی بتوانند خودشان قضاوت کنند.
وی همچنین نگران ماهیت اختصاصی این سامانه است. گوگل در بیانیهای اعلام کرد: سامانه هشدار به عنوان یک سرویس تکمیلی است و برای جایگزینی سامانههای رسمی تشخیص یا هشدار زلزله طراحی نشده است.
این مطالعه در مجله Science today نیز منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات