به گزارش ایسنا، روزنامه «یدیعوت آحارونوت» به نقل از مقامات صهیونیست گزارش داد که دستیابی به توافق آتشبس در نوار غزه و تبادل اسرا ممکن است ظرف ۲ هفته محقق شود.
طبق این گزارش، همچنین انتظار میرود که «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه آمریکا در امور غرب آسیا، طی روزهای آینده به دوحه سفر کند.
به گفته مقامهای مذکور، حماس نسبت به تعداد اسرا و نسبت تبادل آنها با زندانیان صهیونیست در غزه نکاتی را ارائه کرده است. با این حال، تلاشهای میانجیگرانه قطر در کاهش اختلاف نظرها و نزدیکی دیدگاهها تأثیرگذار بوده است.
یک دیپلمات عرب نیز در گفتوگو با شبکه صهیونیستی «کان» اظهار داشت که اختلافات درباره نقشه استقرار نیروهای رژیم صهیونیستی در غزه کاهش یافته است و آنچه باقی مانده، صرفاً موانعی محدود است.
به گفته او، دیدار اخیر میان «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا و «محمد بن عبدالرحمان آلثانی» نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر نقش مهمی در پیشرفت مذاکرات داشته و واشنگتن از تحولات اخیر ابراز رضایت کرده است.
یدیعوت آحارونوت درحالی از احتمال دستیابی به توافق طی ۲ هفته خبر داده است که یک منبع امنیتی بلندپایه رژیم صهیونیستی در گفتوگو با سازمان رادیو و تلویزیون این رژیم ابراز امیدواری کرده است که توافق تبادل اسرا میان این رژیم و جنبش حماس در هفته جاری نهایی شود.
به گفته وی، ارتش رژیم صهیونیستی به مقامات سیاسی توصیه کرده است که هر چه سریعتر به توافقی در این زمینه برسند، چرا که دو طرف تمایل خود را برای پیشبرد این روند ابراز کردهاند.
با این حال، به گزارش همین رسانه، حماس تاکنون پاسخ رسمی به طرح ارائهشده توسط میانجیگران بینالمللی نداده است. یکی از مقامات رژیم صهیونیستی که نام او فاش نشده، مدعی شده است: ما انعطاف نشان دادیم، اما حماس پاسخی ارائه نکرده است.
از سوی دیگر، یک دیپلمات عربی از یکی از کشورهای میانجی، در گفتوگویی با همین رسانه عبری، اظهار داشت که اختلافات مربوط به نقشه استقرار نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه «بهطور محسوس کاهش یافته» و آنچه باقی مانده «صرفاً موانعی محدود و قابل حل» هستند.
این دیپلمات همچنین افزود که در مذاکرات اخیر که طی ۲ روز گذشته در دوحه برگزار شده، دو طرف درباره تعداد و هویت اسرای فلسطینی که قرار است در چارچوب توافق آزاد شوند، گفتوگو کردهاند.
تظاهرات خانوادههای اسرا در تلآویو
همزمان با گزارشهای منتشر شده مبنی بر پیشرفت مذاکرات، بار دیگر تظاهرات گستردهای در تلآویو و سایر شهرهای سرزمینهای اشغالی برگزار شد. در این اعتراضات که هزاران اسرائیلی در آن شرکت داشتند، خانوادههای زندانیان خواستار امضای یک توافق جامع برای آزادی تمامی زندانیان و پایان جنگ شدند.
«عیناف تسنغاوکر» مادر یکی از زندانیان صهیونیست در غزه در سخنانی خطاب به «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی هشدار داد که نباید مذاکرات دوحه به شکست کشانده شود و از او خواست تا به تیم مذاکرهکننده تلآویو اختیارات کافی برای پایان دادن به جنگ اعطا کند.
او همچنین از نخستوزیر خواست دست از اصرار بر توافق جزئی بردارد و برای بازگرداندن همه زندانیان تلاش کند.
خانوادههای زندانیان صهیونیست همچنین از نتانیاهو خواستند که از نابود کردن فرصتهای توافق و به خطر انداختن جان زندانیان صهیونیست دست بردارد.
نقشههای جدید پیشنهادی برای آتشبس
در سوی دیگر، یک منبع فلسطینی مطلع از روند مذاکرات در دوحه به خبرگزاری آناتولی گفت که حماس نقشههای تازهای را از میانجیها دریافت کرده که مناطق تحت کنترل ارتش اشغالگر اسرائیل در غزه را نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، ارتش رژیم صهیونیستی همچنان بر مناطق وسیعی در نوار غزه مسلط است. از جمله این مناطق میتوان به بخش اعظم شهر بیتحانون در شمال، نیمی از شهر رفح، دو شهرک خزاعه و عبسان در استان خانیونس در جنوب و بخشهایی از محله الشجاعیه در شهر غزه اشاره کرد.
این منبع همچنین افزود که حماس در حال بررسی این پیشنهاد در سطوح رهبری خود است و رایزنیهایی با دیگر گروههای فلسطینی درباره نحوه برخورد با این نقشهها انجام میدهد.
نقشههای قبلی که در مراحل پیشین مذاکرات به حماس ارائه شده بود، حاکی از تسلط کامل ارتش اسرائیل بر شهر بیتحانون، بخشهای بزرگی از بیتلاهیا در شمال، کل شهر رفح، بخشهای وسیعی از خانیونس و مناطق مرزی قابل توجهی بوده که از سوی حماس رد شدند.
حماس همچنان بر بازگشت نیروهای اشغالگر به مناطق تعیینشده در توافق ژانویه ۲۰۲۵ اصرار دارد. طبق این توافق، ارتش رژیم صهیونیستی باید از نوار غزه تا عمقی بین ۳۹۰ تا ۱۱۰۰ متر عقبنشینی میکرد.
سابقه مذاکرات و جنگ در غزه
طی بیش از ۲۱ ماه گذشته، چندین دور مذاکرات غیرمستقیم میان رژیم صهیونیستی و حماس برای دستیابی به آتشبس و تبادل اسرا برگزار شده است. در این مدت، ۲ توافق جزئی حاصل شده است؛ توافق نخست در نوامبر ۲۰۲۳ بود و توافق دیگر نیز در ژانویه ۲۰۲۵ حاصل شد.
با وجود پیشرفت در مذاکرات ژانویه برای تمدید توافق، نخستوزیر رژیم صهیونیستی که تحت پیگرد قضایی بینالمللی قرار دارد، از اجرای کامل توافق خودداری کرده و از تاریخ ۱۸ مارس ۲۰۲۵، جنگی تمامعیار علیه نوار غزه را از سر گرفته است.
از هفتم اکتبر ۲۰۲۳، رژیم صهیونیستی جنگی با ویژگیهای نسلکشی در نوار غزه آغاز کرده که تاکنون به شهادت و زخمی شدن حدود ۱۹۹ هزار فلسطینی منجر شده است. اکثریت قربانیان این جنگ زنان و کودکان بودهاند. همچنین بیش از ۹ هزار نفر مفقود و صدها هزار نفر آواره شدهاند.
انتهای پیام
نظرات