• دوشنبه / ۳۰ تیر ۱۴۰۴ / ۰۸:۴۶
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1404043018601
  • خبرنگار : 51043

اوتیسم؛ درک یک دنیای متفاوت

اوتیسم؛ درک یک دنیای متفاوت

ایسنا/چهارمحال و بختیاری اوتیسم یا اختلال طیف اوتیسم (ASD)، یک اختلال عصبی_رشدی است که معمولاً در سال‌های اولیه زندگی خود را نشان می‌دهد، این اختلال بر نحوه ارتباط فرد با دیگران، یادگیری، رفتار و تعاملات اجتماعی تأثیر می‌گذارد، افراد مبتلا به اوتیسم اغلب در برقراری ارتباط کلامی و غیرکلامی، درک احساسات و انطباق با تغییرات روزمره با چالش‌هایی روبه‌رو هستند. 

به گزارش ایسنا، طیف اوتیسم بسیار گسترده است، به همین دلیل علائم و شدت آن در افراد مختلف، متفاوت ظاهر می‌شود، برخی از افراد اوتیستیک ممکن است نیاز به حمایت قابل‌توجهی در زندگی روزمره داشته باشند، در حالی که برخی دیگر با استقلال نسبی زندگی می‌کنند و حتی ممکن است توانایی‌های استثنایی در حوزه‌های خاص مانند هنر یا موسیقی از خود نشان دهند. 

علل دقیق اوتیسم هنوز به‌طور کامل شناخته نشده است، اما ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز آن نقش دارند، تشخیص زودهنگام و مداخلات درمانی مناسب مانند گفتاردرمانی، کاردرمانی و آموزش‌های ویژه می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا و خانواده‌های آن‌ها کمک شایانی کند. 

درک بهتر جامعه از اوتیسم و فراهم آوردن محیطی حمایتی و پذیرا، گام مهمی در جهت توانمندسازی این افراد و تضمین حضور مؤثر آن‌ها در اجتماع است. اوتیسم نه یک محدودیت، بلکه بخشی از تنوع انسانی است که نیازمند شناخت، احترام و همراهی است.

از مقایسه کودکان مبتلا به اوتیسم با سایر کودکان پرهیز شود

فرود نیکوبین، مسئول یک مرکز توانبخشی اوتیسم چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص بیماری اوتیسم اظهار کرد: بیماری اوتیسم یک اختلال عصبی_رشدی است که علت ایجاد آن هنوز به طور کامل مشخص نشده ، با وجود انجام انواع تصویربرداری‌ها و آزمایش‌های علمی روی مغز، هیچ تفاوت مشخصی بین مغز افراد مبتلا به اوتیسم و افراد غیرمبتلا یافت نشده است و ساختار مغز آن‌ها کاملاً مشابه به نظر می‌رسد.

نیکوبین با بیان اینکه اوتیسم را می‌توان از ۱۸ ماهگی تشخیص داد و بهترین زمان برای تشخیص دقیق بین ۱۸ ماهگی تا دو سالگی است،گفت: تشخیص زودهنگام امکان مداخلات به‌موقع را فراهم می‌کند، این مداخلات شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی، روش‌های روان‌درمانی، تقویت مهارت‌های شناختی و اصلاح رفتارهای کلیشه‌ای است، هدف این مداخلات بهبود این بیماری بوده که در بسیاری از موارد تا پیش از پنج سالگی بسیار نتیجه‌بخش است و مداخلات به‌موقع می‌توانند تأثیر معجزه‌آسایی داشته باشند، فردی که این مداخلات را دریافت کرده، در مقایسه با کسی که دریافت نکرده، تفاوت چشمگیری دارد، افرادی که مداخلات به‌موقع دریافت می‌کنند، معمولاً می‌توانند به‌راحتی در مدارس عادی تحصیل کنند، ممکن است برخی نقص‌های جزئی داشته باشند، اما این موضوع مانع تحصیل آن‌ها نمی‌شود و می‌توانند دروس و رشته‌هایی را ادامه دهند که برایشان مشکلی ایجاد نمی‌کند.

وی با اشاره به اینکه برخی از افراد مبتلا به اوتیسم استعدادهای فنی یا توانایی‌های خارق‌العاده‌ای دارند، توضیح داد: به طور مثال این افراد در زمینه‌هایی مانند موسیقی و هنر استعدادهای فراوانی دارند، اگر این افراد به‌درستی هدایت شوند، می‌توانند از توانایی‌های خود برای اشتغال و درآمدزایی استفاده کنند.

نیکوبین تاکید کرد: موضوعاتی مانند ازدواج یا فرزندآوری در افراد مبتلا به اوتیسم نیاز به احتیاط فراوان دارد و به‌ندرت پیش می‌آید که چنین تصمیماتی بگیرند، زیرا معمولاً به استقلال کامل دست پیدا نمی‌کنند، نقص در مهارت‌های ارتباطی و عدم پردازش ذهنی سطح بالا می‌تواند در این افراد چالش‌هایی ایجاد کند و به همین دلیل، ازدواج‌های موفق یا فرزندآوری در میان آن‌ها کمتر دیده می‌شود، بااین‌حال، با مداخلات به‌موقع، این امکان وجود دارد که آن‌ها بتوانند زندگی خود را با کمترین وابستگی مدیریت کنند و به استقلال نسبی برسند.

این روانشناس با اشاره به اینکه متأسفانه، واکنش اولیه برخی خانواده‌ها در مواجهه با این موضوع، انکار کردن است، ادامه داد: آن‌ها تلاش می‌کنند ذهن خود را از موضوع دور کنند و همین مسئله باعث می‌شود اقدام به‌موقع صورت نگیرد، در حالیکه آنچه در چنین شرایطی اهمیت دارد، پذیرش موضوع از سوی خانواده است، ما نیز به خانواده‌ها کمک می‌کنیم تا این مسئله را نه به‌عنوان یک اختلال، بلکه به‌عنوان یک ویژگی بپذیرند، چراکه اگر آن را به‌صورت اختلال ببینند، همواره با این ذهنیت پیش می‌روند که چرا خوب نمی‌شود، اما وقتی آن را به‌عنوان یک ویژگی درک کنند، نگرش آنها تغییر می‌کند و بهتر می‌توانند با این موضوع کنار بیایند.

وی افزود: یک باور غلط در جامعه درباره این موضوع، مقایسه کودکان مبتلا به اوتیسم با سایر کودکان است، والدین باید تفاوت‌های فردی را بپذیرند، نپذیرفتن این تفاوت‌ها و مقایسه کردن یکی از اشتباهات رایج است که در بسیاری از والدین دیده می‌شود.

نیکوبین توضیح داد: وجود مراکز توانبخشی برای افراد مبتلا به اوتیسم بسیار ضروری است، زیرا میزان ابتلا به اوتیسم در سطح جهانی از سال ۱۳۸۸ تا کنون به شدت افزایش یافته و گزارش‌ها نشان می‌دهد که حدود ۱۰۰۰ برابر شده است.

وجود یک مرکز روزانه اوتیسم در چهارمحال و بختیاری

معصومه محمدی، مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در حال حاضر، استان ما دارای یک مرکز روزانه است که در آن خدمات توانبخشی شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی برای کودکان مبتلا به اوتیسم و خدمات مشاوره و روان‌شناسی برای این افراد و خانواده‌هایشان ارائه می‌شود، این مرکز  به حدود ۷۰ نفر خدمات مستمر و به حدود ۳۵۰ کودک مبتلا به اوتیسم خدمات غیرمستمر می‌دهد.

وی خاطرنشان کرد: برای خدمات دندانپزشکی در شهرستان بروجن، مرکز تخصصی دهان و بلع وجود دارد که به افراد مبتلا به اوتیسم خدمات ارائه می‌شود، افرادی که قادر به همکاری هستند، مستقیماً در این مرکز خدمات دریافت می‌کنند، همچنین برای کسانی که به دلیل عدم همکاری نیاز به بیهوشی دارند، با معرفی‌نامه به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ارجاع داده شده و از تخفیف بهره‌مند می‌شوند و مرکزی در تهران وجود دارد که خدمات دندانپزشکی تحت بیهوشی را با تخفیف ویژه برای افراد مبتلا به اوتیسم ارائه می‌دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha