• چهارشنبه / ۱ مرداد ۱۴۰۴ / ۰۴:۰۷
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1404043119890
  • خبرنگار : 71654

دانشمندان از ویرانی تحقیقات زیر سایه ترامپ سخن می‌گویند

دانشمندان از ویرانی تحقیقات زیر سایه ترامپ سخن می‌گویند

حمله دونالد ترامپ به علم به‌ویژه علم تغییرات اقلیمی باعث کاهش بی‌سابقه بودجه‌ها و اخراج کارکنان در آژانس‌ها و برنامه‌های تحت حمایت مالی دولت فدرال شده و تحقیقات مربوط به مسائل فوری پیش‌روی مردم آمریکا و بشریت را به‌طور کلی با خطر انحراف مواجه کرده است. همچنین نسل بزرگی از استعدادهای علمی در آستانه نابودی قرار گرفته است و دخالت‌های سیاسی بی‌سابقه در آژانس‌هایی که پیش‌تر بر اساس شواهد علمی عمل می‌کردند، آینده صنایع آمریکایی و رشد اقتصادی را تهدید می‌کند.

به گزارش ایسنا، سالی جانسون، دانشمند علوم زمین که طی دو دهه گذشته به جمع‌آوری، ذخیره‌سازی و توزیع داده‌ها در ناسا (اداره ملی هوانوردی و فضایی) و نوا (اداره ملی اقیانوسی و جوی) کمک کرده است می‌گوید: توانایی ما برای پاسخ به تغییرات اقلیمی، به عنوان بزرگ‌ترین تهدید وجودی که بشریت با آن روبه‌روست، کاملا با مشکل مواجه شده است.

به نقل از گاردین، جانسون یکی از ده‌ها دانشمندی بود که در زمینه‌های حیاتی مانند بیماری‌های عفونی، رباتیک، آموزش، علوم رایانه و بحران اقلیم مشغول به پژوهش بودند و در پاسخ به فراخوان آنلاین گاردین، تجربه‌های خود را درباره تاثیر کاهش بودجه علمی دولت ترامپ به اشتراک گذاشتند.

بسیاری گفتند که بودجه‌های آن‌ها قبلا کاهش یافته یا برنامه‌هایشان به پایان رسیده است. برخی دیگر نگران بودند که کاهش‌ها اجتناب‌ناپذیر است و به دنبال شغل‌های جایگزین چه در خارج از کشور یا خارج از حوزه علم هستند. تا کنون، این کاهش‌ها باعث کاهش ۶۰ درصدی اعضای گروه جانسون شده است و ترس درباره آینده‌ی ۳۰ سال داده‌ و تخصص اقلیمی به‌شدت افزایش یافته، آن هم زمانی که جوامع سراسر کشور با رویدادهای مخرب شدید آب‌وهوایی روبه‌رو هستند.

جانسون می‌گوید: ما دیگر توان تامین ابزارها و خدمات رایگان و باکیفیت را برای جست‌وجو، مشاهده، استفاده و دسترسی به داده‌هایمان نخواهیم داشت. حتی ممکن است توانایی نگهداری همه داده‌ها را هم نداشته باشیم. این یعنی پیش‌بینی‌های بدتر و واکنش‌های جست‌وجو و نجات کم‌اثرتر که منجر به مرگ‌های غیرضروری و قابل اجتناب می‌شود.

پیشنهاد بودجه ترامپ که پیش از تصویب لایحه «یک لایحه بزرگ زیبا» (Obbba) منتشر شده بود، کاهش ۵۶ درصدی بودجه فعلی ۹ میلیارد دلاری بنیاد ملی علوم آمریکا (NSF) را درخواست کرده بود، همچنین کاهش ۷۳ درصدی بودجه کارکنان و بورسیه‌ها با دانشجویان تحصیلات تکمیلی به‌عنوان یکی از آسیب‌پذیرترین گروه‌ها مطرح شد.

بنیاد ملی علوم آمریکا بزرگ‌ترین سرمایه‌گذار فدرال در علوم پایه و مهندسی است و طبق گزارش سازمان غیرانتفاعی «Grant Watch» که کمک‌هزینه‌های تحقیقاتی فدرال را در دوره ترامپ دنبال می‌کند، بیش از ۱۶۵۰ اعطای کمک هزینه مالی نیز لغو شده است. به دستور ترامپ، بیشترین آسیب به تحقیقاتی وارد شده که به بررسی اثرات نابرابر بحران اقلیمی و دیگر خطرات زیست‌محیطی پرداخته یا با پروژه‌هایی مرتبط با تنوع، برابری یا شمول (DEI) ارتباط  دارند.

یک انسان‌شناس که روی اثرات سیل و طوفان بر سلامت عمومی و تامین غذا در ماداگاسکار تحقیق می‌کرد که کشوری است که یکی از آسیب‌پذیرترین‌ها در برابر بحران اقلیمی است اما تقریبا هیچ نقشی در ایجاد آن نداشته پس از تهدید به قطع بودجه ادامه بورسیه خود، از دانشگاه جان هاپکینز به دانشگاه آکسفورد می‌رود.

یکی از مسئولان برنامه در بنیاد ملی علوم آمریکا گفت: شرم‌آور است که به ما دستور داده می‌شود چنین کارهایی بکنیم. دانشمندان هشدار می‌دهند: آمریکا به خاطر کاهش بودجه‌های ترامپ یک نسل کامل از استعدادها را از دست خواهد داد.

آمریکا به خاطر کاهش بودجه‌های ترامپ یک نسل کامل از استعدادها را از دست خواهد داد.

این پژوهشگر می‌گوید: از ترک خانواده، دوستان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی که در آمریکا مشغول راهنمایی‌شان بودم، ویران شده‌ام، اما این تنها راه برای ادامه کارم بود که بیش از ۱۰ سال روی آن کار کرده‌ام. من در حال کار روی بهبود کاهش و سازگاری اقلیمی در یک کشور آفریقایی هستم. بعد از انتخاب ترامپ مشخص بود چه پیش می‌آید. نمی‌توانم درخواست بودجه‌ای بنویسم که برای این دولت قابل قبول باشد.

یک پژوهشگر باسابقه بیماری‌های عفونی در دانشگاه ایالتی اوهایو مجبور شد یک کارآزمایی بالینی برای داروی جدید درمان نارسایی تنفسی هایپوکسِمیک در بیماران کووید را نیمه‌کاره رها کند چون مؤسسه ملی سلامت (NIH) بودجه مطالعه را در میانه کار قطع کرد.

این تصمیم ۵۰۰ هزار دلار صرفه‌جویی به همراه دارد، اما تا آن لحظه ۱.۵ میلیون دلار برای این کارآزمایی هزینه شده بود، که امید می‌رفت به درمان جدیدی برای نزدیک به یک میلیون بیمار سالانه که بر اثر انفلوانزا، کووید یا دیگر عفونت‌ها دچار نارسایی تنفسی می‌شوند، منجر شود. برای دریافت مجوز سازمان غذا و دارو باید این کارآزمایی از اول آغاز شود.

دانشمند اوهایویی می‌گوید: این فاجعه برای همه ماست. همه افسرده و مضطرب هستیم چون می‌دانیم ممکن است هر لحظه باقی بودجه‌هایمان هم قطع شود. آن‌ها واقعا از ما متنفرند در حالی که ما فقط تلاش کرده‌ایم سلامت مردم را بهبود بخشیم. همه‌گیری انفلوانزا در راه است، وضعیت دام‌ها وحشتناک است و ما فقط اکسیژن داریم و امید به زنده ماندن مردم.

۹۰ تا ۹۵ درصد هزینه‌های آزمایشگاه او از موسسه ملی سلامت تامین می‌شود. تا کنون، بیش از ۳۵۰۰ کمک هزینه‌های مالی از سوی موسسه ملی سلامت لغو یا مسدود شده است. بودجه پیشنهادی ترامپ کاهش بیش از ۴۰ درصدی بودجه موسسه ملی سلامت را درخواست کرده است.

اکثر دانشمندانی که با گاردین تماس گرفتند از اضطراب و ناامیدی سخن گفتند و هم نسبت به کار خود اگر کاهش‌ بودجه‌ها ادامه پیدا کند، و هم نسبت به آنچه یک فاجعه اجتناب‌ناپذیر در از دست دادن استعداد و دانش است، که می‌تواند موقعیت آمریکا به‌عنوان رهبر جهانی علم را نابود کند و آثار مخربش سال‌ها ادامه یابد، واکنش نشان دادند.

«فرار مغزها» واقعیت دارد. آکادمی علوم استرالیا رهبری این کشور را برای جذب فعال دانشمندان برجسته مستقر در آمریکا بر عهده گرفته و یک برنامه جهانی جدید برای جذب استعدادها ایجاد کرده که شامل تأمین مالی تحقیقاتی، دسترسی به زیرساخت‌های تحقیقاتی استرالیا، ویزای سریع و بسته‌های مهاجرتی می‌شود. طبق گفته این آکادمی به گاردین، در سه ماه اول آغاز این برنامه حداقل ۷۵ دانشمند درخواست داده‌اند.

دولت ترامپ بدون هیچ مدرکی، دانشگاه‌ها را متهم کرده که تفکرات رادیکال چپ‌گرایانه را ترویج می‌دهند، در حالی که بودجه‌های فدرال دانشمندانی را تربیت می‌کنند که بعدها در صنایع نفت و گاز، معدن، شیمی، فناوری بزرگ و دیگر صنایع فعالیت می‌کنند.

چندین پاسخ‌دهنده گفتند بخش خصوصی نیز از اثرات زنجیره‌ای کاهش بودجه‌ها و تعرفه‌های ترامپ آسیب دیده است. وسل ون دن برگ، دانشمند علوم مواد با مدرک دکتری، روی فناوری ذخیره‌سازی باتری برای یک شرکت انرژی تجدیدپذیر متعلق به چین در ماساچوست کار می‌کرد. او در اوایل ژوئن، همزمان با هرج‌ومرج تعرفه‌ها و حملات ترامپ به علم و انرژی‌های تجدیدپذیر، اخراج شد و اکنون برای یافتن شغل مشکل دارد.

ون دن برگ می‌گوید: وقتی برنامه دکتری را شروع کردم، آمریکا در خط مقدم فناوری باتری و ذخیره‌سازی انرژی بود، اما اکنون به دلیل تعرفه‌ها، کاهش بودجه و دشمنی با جایگزین‌های سبز دیگر چنین نیست. آمریکا تخصصی را که با سختی به دست آورده بود به کشورهایی مانند کره، ژاپن و چین واگذار کرده است.

آمریکا تخصصی را که با سختی به دست آورده بود به کشورهایی مانند کره، ژاپن و چین واگذار کرده است.

ترامپ از گسترش سوخت‌های فسیلی حمایت می‌کند و میلیون‌ها دلار کمک انتخاباتی از صنایع نفت، گاز و زغال‌سنگ دریافت کرده است، در حالی که قوانین بودجه‌ای او مشوق‌های انرژی خورشیدی و بادی را حذف کرده است.

ون دن برگ می‌گوید: این واقعا ویران‌کننده است. دیگر مسیر روشنی نمی‌بینم. احساس نمی‌کنم این کشور ارزشی برای علم قائل باشد. این واقعا دل‌شکننده است که تمام عمرت را وقف کاری می‌کنی که می‌تواند واقعا به جهان کمک کند، اما این کار به‌خاطر پیروزی‌های خیالی سیاسی نابود می‌شود. به‌ویژه در زمانی که چنین فناوری‌هایی تنها راه‌حل بحران اقلیمی هستند.

در همین حال، آزمایشگاه فیزیک هسته‌ای (NPL) در دانشگاه ایلینوی پس از تحقیقات اخیر گاردین درباره هرج‌ومرج در بنیاد ملی علوم آمریکا  با آن ارتباط گرفت. تقریبا ۱۰۰ سال است که این آزمایشگاه در خط مقدم علم پیشرفته در کشف دارو، درمان سرطان، اسکن PET و دیگر تشخیص‌های پزشکی و تست نیمه‌هادی‌ها فعالیت می‌کند و پژوهشگران آن نقش کلیدی در موسسات مشهوری مانند سرن و لوس‌آلاموس داشته‌اند. این آزمایشگاه مرکز مهمی برای تربیت و آموزش نسل آینده دانشمندان بوده و طی ۲۰ سال گذشته حداقل ۵۰ دانشجو از آن مدرک دکتری گرفته‌اند.

روزلین یالو، برنده جایزه نوبل سال ۱۹۷۷ و دومین زن برنده این جایزه، در سال ۱۹۴۵ در همین دانشگاه دکتری فیزیک هسته‌ای گرفت و تکنیک «رادیوایمونواسی» را ابداع کرد. روشی برای شناسایی مقادیر بسیار کم هورمون‌ها، ویروس‌ها و داروها در خون که آزمایش‌های پزشکی برای بیماری‌هایی مانند دیابت را متحول کرد.

به تازگی به این آزمایشگاه اطلاع داده‌اند که بودجه بنیاد ملی علوم آمریکا برای حمایت از دانشجویان تحصیلات تکمیلی از ۱۵ میلیون دلار طی چهار سال به یک میلیون دلار طی یک سال کاهش می‌یابد.

آن ام سیکلز، استاد فیزیک هسته‌ای، می‌گوید: گروه ما در فیزیک هسته‌ای ایلینوی حتی پیش از تاسیس بنیاد ملی علوم آمریکا در سال ۱۹۵۰ وجود داشته است و ما سابقه طولانی در آموزش دانشمندان و توسعه فناوری‌های شتاب‌دهنده‌ای داریم که تاثیر زیادی روی زندگی مردم داشته است. اگر بودجه کسانی که هم‌اکنون مشغول کار هستند را قطع کنید، نمی‌دانید آن‌ها در ۱۰ سال، ۱۵ سال یا ۳۲ سال آینده چه چیزی می‌توانستند اختراع کنند، مانند روزلین یالو. ما نمی‌دانیم چه چیزی را از دست می‌دهیم.

بنیاد ملی علوم آمریکا از اظهار نظر در این زمینه خودداری کرده و دفتر مدیریت و بودجه و موسسه ملی سلامت هم پاسخی نداده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha