• جمعه / ۳ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۱:۰۴
  • دسته‌بندی: ایران در جهان
  • کد خبر: 1404050301014
  • خبرنگار : 71628

دیپلمات‌های غربی: تمدید مهلت فعالسازی سازوکار ماشه مستلزم تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت است

دیپلمات‌های غربی: تمدید مهلت فعالسازی سازوکار ماشه مستلزم تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت است

دیپلمات‌های غربی به رسانه انگلیسی گفته‌اند هرگونه تمدید مهلت فعال‌سازی «سازوکار ماشه» از سوی تروئیکای اروپا در صورت به نتیجه رسیدن گفت‌وگویشان با ایران، برای مدتی «چندماهه» و مستلزم تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت خواهد بود.

به گزارش ایسنا، در آستانه گفت‌وگوهای ایران و تروئیکای اروپایی(آلمان، فرانسه و انگلیس)، مذاکراتی که گفته شده پیرامون تمدید فعال‌سازی «سازوکار ماشه» از سوی این کشورهای اروپایی با ایجاد یک فضای مذاکراتی جدید میان ایران و آمریکا و ازسرگیری همکاری ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام خواهد شد، دیپلمات‌های غربی می‌گویند هرگونه تمدید این مهلت به مدت چندماه مستلزم تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود.

هیئت‌های مذاکره‌کننده ایران و تروئیکای اروپایی قرار است امروز جمعه در استانبول دیدار و گفت‌وگو کنند.

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی در این باره نوشت: دیپلمات‌های غربی می‌گویند، «کشورهای اروپایی آماده هستند در ازای پذیرش شرایطی از سوی ایران، از جمله ازسرگیری مذاکرات با واشنگتن و همکاری با بازرسان هسته‌ای سازمان ملل، مهلت اعمال تحریم‌های بین‌المللی علیه آن از طریق سازوکار ماشه را تمدید کنند.»

«ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه، پیشتر گفته بود در صورتی که تا پایان ماه اوت توافقی با ایران در زمینه مسئله هسته‌ای آن حاصل نشود، تروئیکای اروپا اقدام به بازگردانی تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل خواهد کرد.

تهدید کشورهای اروپایی به فعال‌سازی مکانیسم ماشه، یعنی بازگشت تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران. در حالی که بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند مبنای حقوقی این اقدام نه‌تنها سست، بلکه فاقد مشروعیت است، برخی تحرکات فنی و دیپلماتیک نیز در جریان است که می‌تواند آینده مناسبات ایران و اروپا را دگرگون کند.

مکانیسم ماشه یا «Snapback Mechanism» سازوکاری مندرج در بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام و بندهای ۱۱، ۱۲ و ۱۳ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مصوب سال ۱۳۹۴ است که اجازه می‌دهد در صورت «نقض اساسی» تعهدات برجام از سوی ایران، یکی از اعضای گروه ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه یا چین)، سازوکاری را فعال کند که بدون نیاز به رای‌گیری در شورای امنیت سازمان ملل متحد، تمام تحریم‌های پیش از برجام سازمان ملل علیه ایران به‌طور خودکار بازگردد.

دیپلمات‌های غربی: تمدید مهلت فعالسازی سازوکار ماشه مستلزم تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت است
دیدار «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران با وزرای امور خارجه تروئیکای اروپا در ژنو

مهلتی چند ماهه و ملزومات آن

رسانه انگلیسی در ادامه گزارش داد: دیپلمات‌های ارشد غربی به فایننشال تایمز گفتند تروئیکای اروپا قرار است پیشنهاد مهلت چندماهه بازگردانی تحریم‌های سازمان ملل را در این مذاکرات مطرح کند. اگر قرار باشد تمدیدی انجام نشود، آن‌ها باید تا میانه سپتامبر (یک ماه قبل از به پایان رسیدن تاریخ برخی مفاد کلیدی توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ در ۱۸ اکتبر) در مورد فعال‌سازی سازوکار ماشه تصمیم بگیرند.

به گفته آن‌ها، این پیشنهاد مشروط به موافقت ایران با ازسرگیری مذاکرات با دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا و ازسرگیری همکاری‌های به تعلیق درآمده با آژانس بین‌الملللی انرژی اتمی است.

دیپلمات‌ها گفتند هرگونه تمدید ممکن است به مدت چند ماه باشد و به تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت سازمان ملل نیاز دارد. مقامات اروپایی به درخواست‌ها برای اظهارنظر پاسخ نداده‌اند.

در این گزارش مطرح شد: ایران این هفته همچنین با روسیه و چین که دیگر امضاکنندگان توافق هسته‌ای هستند گفت‌وگو کرده است اما جزئیاتی درباره آن منتشر نشده است.

«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران روز گذشته در آستانه گفت‌وگوهای ایران و اروپا گفت: از این جنگی که اخیرا رخ داد، به نظرم لازم بود که حتما این‌ها مطلع باشند که مواضع جمهوری اسلامی ایران همچنان قوی و استوار است و غنی‌سازی ما ادامه پیدا خواهد کرد و این‌طور نیست که ما از این حق مردم ایران صرف‌نظر کنیم.

عراقچی در ادامه بیان کرد: البته جمهوری اسلامی ایران همواره آمادگی داشته که برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز خود را در یک چارچوب معقول و منطقی جلو ببرد.

او در ادامه گفت که «ما هیچ وقت از اینکه اعتماد کشورهایی که نگران هستند را جلب کنیم، کوتاهی نکردیم؛ البته در مقابلِ درخواست‌هایی که جمهوری اسلامی ایران دارد، برای اینکه حقانیت آن در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای به شمول غنی سازی مورد احترام واقع شود».

وزیر خارجه ایران با بیان اینکه «به هر حال گفت‌وگوهایی که فردا انجام خواهد گرفت، در ادامه همان گفت‌وگوهای پیشین و مواضع ما کاملا روشن است»، گفت: دنیا باید بداند که این مواضع هیچ تغییری نکرده و ما همچنان محکم و استوار از حقوق مردم ایران در انرژی صلح آمیز هسته‌ای به طور خاص موضوع غنی‌سازی دفاع خواهیم کرد و ایستادگی خواهیم کرد.

دیپلمات‌های غربی: تمدید مهلت فعالسازی سازوکار ماشه مستلزم تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت است
هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل در جلسه شورای امنیت

کارشکنی واشنگتن در روند دیپلماتیک حل‌وفصل مسئله برنامه هسته‌ای ایران

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در میانه تجاوزگری رژیم صهیونیستی به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران که از سحرگاه ۲۳ خرداد آغاز شد و تا آتش‌بس ۲ تیر ادامه داشت، با ورود مستقیم به این درگیری، دستور داد که جنگنده‌ای بی‌-۲ آمریکایی با بمب‌های سنگین تاسیسات هسته‌ای اصفهان،‌ نطنز و فردو را بمباران کنند. طبق اعلام مقامات ایران، این تاسیسات آسیب جدی دیده‌اند، اما افزایش سطح تشعشعات خارجی در آن‌ها گزارش نشده است.

با وجود این که ایران هنوز ارزیابی رسمی از میزان خسارات وارده به این تاسیسات را ارائه نکرده، ترامپ ادعا کرده است تاسیسات هسته‌ای ایران «به طور کامل» از بین رفته است. اگرچه حتی پنتاگون نیز در ارزیابی اولیه خود از خسارات این حمله، تنها با گفتن این که این عملیات به اهداف خود دست یافته، دقیقا ادعای ترامپ را تایید نکرده است.

حمله آمریکا به تاسیاست هسته‌ای ایران که تحت نظارت توافق پادمانی ایران با آژانس بین‌المللی قرار داشتند، با نقض منشور سازمان ملل و قوانین بین‌المللی انجام شد. مقامات بسیاری از کشورها این حمله را ضربه‌ای به نظام منع گسترش تسلیحات اتمی و نقض آشکار منشور سازمان ملل خواندند.

ترامپ در حالی اقدام به همدستی با تجاوزگری رژیم صهیونیستی علیه ایران کرد که حتی جامعه اطلاعاتی آمریکا برخلاف ادعای «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مدتی پیش از این حمله اعلام کرده بود هیچ شواهدی مبنی بر نزدیک بودن ایران به ساختن یک بمب اتمی وجود ندارد.

این حملات متجاوزانه به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران در میانه مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن درباره توافقی در زمینه محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌های ایران رخ داد. مقامات ایرانی عزم خود برای مذاکره درباره حل‌وفصل دیپلماتیک مسئله هسته‌ای ایران را اعلام کرده اما گفته‌اند برگزاری این مذاکرات مسلتزم دریافت تضمین‌هایی درباره این است که حملات متجاوزانه علیه ایران تکرار نخواهد شد.

ایران در عملیات «بشارت فتح» با حمله موشکی به پایگاه «العدید» آمریکا در قطر که بزرگ‌ترین پایگاه هوایی این کشور در منطقه است، به این حمله متجاوزانه پاسخ داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha