به گزارش ایسنا، تحلیلگران میگویند، امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه امیدوار است که شناسایی رسمی کشور فلسطین در سپتامبر توسط فرانسه، دیگر کشورها را نیز به انجام همین کار ترغیب کند.
نمایندگان بینالمللی قرار است در روزهای آینده در نیویورک درباره راهحل دو دولتی برای مناقشه رژیم صهیونیستی و فلسطین گفتوگو کنند، پیش از آنکه فرانسه در سپتامبر میزبان نشستی دیگر پیش از مجمع عمومی سازمان ملل باشد.
چرا اکنون؟
اطلاعیه ماکرون در روز پنجشنبه در شرایطی مطرح شد که نگرانیهای جهانی درباره وضعیت بیش از دو میلیون فلسطینی در نوار غزه افزایش یافته است؛ جایی که جنگ رژیم صهیونیستی علیه گروه حماس بحران انسانی شدیدی و هشدارهای گسترده درباره قحطی ایجاد کرده است.
ژرار آرو، سفیر پیشین فرانسه در سرزمینهای اشغالی فلسطین به شبکه France Inter گفت: «احساس فوریت ممکن است رئیسجمهور را وادار کرده باشد که بهتنهایی وارد عمل شود.»
دیوید خالفا از بنیاد «ژان ژورس» هم گفت: «علاوه بر بحران انسانی و اظهارات شوکهکننده برخی وزرای اسرائیلی درباره سرنوشت ساکنان غزه، فضای سیاسی در فرانسه نیز ممکن است بر تصمیم ماکرون تأثیر گذاشته باشد.»
این جنگ باعث افزایش تنشها در فرانسه شده است؛ کشوری که میزبان بزرگترین جامعه مسلمانان در اتحادیه اروپا و همچنین بزرگترین جمعیت یهودیان خارج از سرزمینهای اشغالی و ایالات متحده است.
برنامه چیست؟
فرانسه مدتهاست که از راهحل بهاصطلاح «دو دولتی» حمایت کرده است تا کشور فلسطین بتواند در کنار رژیم صهیونیستی بهطور مسالمتآمیز زندگی کند.
ایده اولیه ماکرون این بود که فرانسه و سایر کشورها همزمان با کشورهایی مانند عربستان سعودی که قدرت بزرگی در خلیج فارس است، کشور فلسطین را به رسمیت بشناسند، در حالی که آن کشورها روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادیسازی میکنند.
آملی فِری، تحلیلگر سیاسی دیگری گفت: «از آنجا که این پیشنهاد حمایت کافی بهدست نیاورد، ماکرون اعلامیه خود را با امید به ترغیب سایر کشورها برای اقدام مشابه پیش از مجمع عمومی سازمان ملل در سپتامبر مطرح کرد.»
فری، تحلیلگر مؤسسه روابط بینالملل فرانسه گفت: «ایده این است که بیش از یک ماه فرصت داشته باشیم تا شاید کشورهای دیگر را برای اعلامیه گستردهتر در نیویورک همراه کنیم.»
او افزود: «بریتانیا و کانادا ممکن است از این روند پیروی کنند.»
آیا مؤثر خواهد بود؟
کانادا، فرانسه و بریتانیا از جمله ۲۵ کشوری بودند که روز دوشنبه اعلام کردند جنگ در غزه «باید همین حالا پایان یابد» و تأکید کردند که رنج غیرنظامیان «به اعماق تازهای رسیده است.»
مجتبی رحمان، مدیر بخش اروپا در مؤسسه مشاوره ریسک سیاسی اوراسیا، گفت: «کر استارمر، نخستوزیر بریتانیا تحت فشار حزب کارگر برای اقدام است.»
او گفت: «استارمر میخواهد هماهنگ با دیگر کشورها حرکت کند و از شناسایی کشور فلسطین بهعنوان اهرمی در مذاکرات آتشبس در غزه استفاده کند. اما زمانبندی دشوار و چالشبرانگیز است، چون دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا شامگاه جمعه وارد اسکاتلند میشود. استارمر تمایلی ندارد ترامپ را ناراحت کند، چرا که هنوز کارهایی در زمینه توافق تجاری بریتانیا و آمریکا باقی مانده است.»
چرا همکاری با ریاض؟
آملی فری گفت: «از آنجا که فرانسه اهرم فشاری برای پایان جنگ کنونی غزه ندارد، ایده در پاریس این است که آمریکا آتشبس را تحمیل کند و سپس پاریس همراه با سعودیها نقش مهمی در مرحله بعد ایفا کند.»
کمیل لونس، کارشناس شورای روابط خارجی اروپا هم گفت که فرانسه و عربستان سعودی در حال تهیه نقشه راهی برای دوران پس از آتشبس هستند.
او گفت که این نقشه شامل پیشنهادهایی برای «انزوای حماس، خلع سلاح آن، برگزاری انتخابات فلسطینی در سال ۲۰۲۶، ایجاد چارچوب قانونی جدید برای احزاب سیاسی و تشکیل یک دولت تکنوکرات» خواهد بود.
این تحلیلگر افزود: «گزینههای دیگر ممکن است شامل مأموریت حافظ صلح سازمان ملل با حضور نیروهایی از کشورهای همسایه مانند مصر باشد. هدف این است که حمایت کشورهای منطقه از حذف حماس جلب شود، از جمله قطر که یکی از متحدان این گروه اسلامی فلسطینی است.»
آیا این طرح واقعبینانه است؟
اما لونس هشدار داد که «همه این طرحها کاملاً از واقعیت جدا هستند.»
به گفته فری، هدف کابینه رژیم صهیونیستی این است که هیچ کشوری به نام فلسطین وجود نداشته باشد.
پس از تقریباً ۲۲ ماه جنگ در غزه که با عملیات بیسابقهای علیه رژیم صهیونیستی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، این سرزمین محاصرهشده فلسطینی بهشدت توسط بمباران اشغالگران ویران شده است.
همچنین کابینه افراطی رژیم صهیونیستی بهدنبال گسترش شهرکسازی در کرانه باختری اشغالی است. اکنون بسیاری از صهیونیستها در سرزمینی زندگی میکنند که باید به کشور فلسطین تبدیل شود.
بهجز شرق قدس که رژیم صهیونیستی آن را ضمیمه کرده و حدود ۲۰۰ هزار یهودی در آن ساکناند، در کرانه باختری اشغالی حدود ۵۰۰ هزار صهیونیست در شهرکهایی زندگی میکنند که طبق قوانین بینالمللی غیرقانونیاند. در همین منطقه نیز سه میلیون فلسطینی ساکناند.
دیوید خالفا از بنیاد «ژان ژورس» هم افزود، عربستان سعودی تا زمانی که نخستوزیر رژیم صهیونیستی، که منتقدان او را متهم به طولانیکردن جنگ غزه برای حفظ قدرت میدانند، در قدرت باشد، هیچ قصدی برای عادیسازی روابط با فلسطین ندارد.
انتهای پیام
نظرات