• یکشنبه / ۵ مرداد ۱۴۰۴ / ۱۰:۱۸
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1404050502263
  • خبرنگار : 51012

ایمان، زیربنای تاب‌آوری دانشگاهی/ ضرورت پیوند علم و معنویت در روزگار بحران

ایمان، زیربنای تاب‌آوری دانشگاهی/ ضرورت پیوند علم و معنویت در روزگار بحران

ایسنا/اصفهان مسئول نهاد رهبری مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های آزاد اسلامی استان اصفهان گفت: ما کشوری هستیم که هرسال با یک بحران جدید مواجه‌ایم؛ از جنگ و زلزله گرفته تا بیماری‌های واگیردار. اگر دانشگاه قرارگاه فکری کشور است، باید از هم‌اکنون برای تاب‌آوری در بحران تصمیم بگیرد، زیرساخت فراهم کند و آموزش‌های لازم را توسعه دهد.

حجت‌الاسلام حسن عارضی، صبح امروز یکشنبه ۵ مرداد در سمینار یک‌روزه تاب‌آوری نهادی برخاسته از هویت تمدنی با تأکید بر نقش دانشگاه در مواجهه فعال با بحران‌ها، بر لزوم تشکیل اتاق فکر، گفت‌وگوی آزاد و تقویت پیوند میان علم و ایمان در مسیر ارتقای تاب‌آوری ملی تأکید و با اشاره به باورهای شهید محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اظهار کرد: شهید طهرانچی کسی بود که بین ایمان و علم پیوند برقرار کرد؛ فیزیکدان برجسته‌ای که هستی را آفرینش خدا می‌دانست و در آموزش، مدیریت و حتی ارتباطات اجتماعی خود، به دنبال تحقق این پیوند بود.

وی با اشاره به آموزه‌های دینی افزود: در فرهنگ دینی ما، تاب‌آوری برابر با صبر است؛ اما نه صبر منفعل، بلکه صبر به معنای کنش‌گری فعال. آنچه از حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) در عاشورا و پس از آن دیده شد، یک مواجهه فعالانه با بحران بود. باید این نوع صبر را در دانشگاه معنا کنیم.

مسئول نهاد رهبری مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های آزاد اسلامی استان اصفهان ضمن اشاره به بیانیه وزارت علوم درباره هفت مأموریت دانشگاهیان در قبال فرمایشات رهبر انقلاب بیان کرد: در اندیشه شهید طهرانچی، بسیاری از این مأموریت‌ها از سال‌ها قبل جاری بود. ایشان به علم نافع اعتقاد داشت؛ علمی که در خدمت حل مسائل واقعی مردم باشد. حتی طراحی سامانه‌های پژوهشی در دوره او با هدف شفافیت و عدالت آموزشی صورت گرفت، هرچند ممکن است امروز نقدهایی به آن وارد باشد.

عارضی با انتقاد از نگاه انحصاری یا تقابلی میان حوزه و دانشگاه، خواستار گفت‌وگوی بین‌رشته‌ای و پرهیز از مقصر دانستن یک‌سویه دیگران شد و گفت: دانشگاه باید پیام جنگ را دریافت کند. اگر تاب‌آوری ما در برخی حوزه‌ها کم بود، باید ریشه‌ها را واکاوی کنیم؛ از منظر حقوقی، روان‌شناختی، جامعه‌شناختی و اعتقادی.

وی در ادامه با اشاره به لزوم ایفای نقش معلم در ارتقای تاب‌آوری دانشجویان افزود: معلمی تنها به تدریس علمی محدود نمی‌شود. همان‌طور که شهید طهرانچی باور داشت، استادان باید تربیت اجتماعی را نیز بر عهده بگیرند. او حتی در موضوعاتی مانند پوشش دانشجویان هم معتقد بود که نقش استاد مهم‌تر از نهادهای نظارتی است.

مسئول نهاد رهبری مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های آزاد اسلامی استان اصفهان در بخشی از صحبت‌های خود، با اشاره به آیه‌های سوره روم و آموزه‌های قرآن ادامه داد: در آموزه‌های دینی، نماز و باور توحیدی، آستانه تحمل انسان را بالا می‌برد. اگر بخواهیم جامعه‌ای تاب‌آور داشته باشیم، باید بنیان‌های معنوی و باورهای دینی آن را تقویت کنیم. این وظیفه فقط بر دوش گروه معارف نیست؛ هر استادی باید گریزهای توحیدی در کلاس درس داشته باشد.»

عارضی با اشاره به تجربه دیدار با خانواده یکی از شهدای اخیر، از صلابت و آرامش پدر شهید سخن گفت و آن را حاصل ایمان توصیف کرد: ایمان، تاب‌آوری می‌آورد. همان چیزی که دشمنان هم به آن اعتراف کرده‌اند؛ اینکه ملت‌هایی که نگاهشان به مرگ «عند ربهم یرزقون» است، شکست‌ناپذیرند.

وی در پایان با اشاره به کلام شهید طهرانچی در یکی از آخرین سخنرانی‌هایش افزود: شهید طهرانچی گفت: ایران را جنگ از بین نمی‌برد، بلکه ناکارآمدی عناصر علمی و فرهنگی می‌تواند کشور را زمین‌گیر کند. او دانشگاه را یا جایگاه عالمان ربانی می‌دانست، یا مسیر نجات متعلمان. اگر نتوانیم جزو این دو گروه باشیم، نمی‌توانیم تأثیرگذار باشیم. راه آن، پیوند علم و ایمان است. دانشگاهی که می‌خواهد تاب‌آوری را بالا ببرد، باید از این پیوند آغاز کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha