این نشست با استقبال چشمگیر پژوهشگران و فعالان حوزه تاریخ، عرفان و فرهنگ برگزار شد و در آن چهرههایی علمی از ایران و ترکیه به ایراد سخنرانی پرداختند. دکتر کاآن دیلک، فرهنگپژوه برجسته از کشور ترکیه، یافتههای تازهای درباره زندگی، سلوک عرفانی و آموزههای اخلاقی شیخ صفیالدین اردبیلی ارائه کرد.
در ادامه، ابراهیم باهادر از ترکیه به بررسی تأثیر حوزه فرهنگی اردبیل بر گسترش و تثبیت علویگری در منطقه بالکان پرداخت و دکتر افق ارول با موضوع ارتباط درگاه اردبیل با جریانهای علوی آناتولی، دیدگاههای نوینی را مطرح ساخت.
از سوی دیگر، کریم حاجیزاده در سخنرانی خود به بررسی جایگاه و تأثیر میراث شیخ صفیالدین در ایران و جهان اسلام پرداخت.
سید مهدی جوادی عضو شورای عالی علمی دانشنامه تاریخی استان اردبیل هم با نگاهی تاریخی به روابط اقتصادی، زبانی، دینی و فرهنگی بین اردبیل و کشور چین، زمینهها و بسترهای ارتباط فیمابین اردبیل و چین را واکاوی کرد.
همچنین میرنبی عزیززاده، موسس بنیاد شاهسون با ارائه مقالهای درخشان به تبیین نقش زنان در پیروزی نهضت صفویه و تأسیس دولت صفوی پرداخت و ابعاد کمتر دیده شدهای از مشارکت زنان در تحولات سیاسی و اجتماعی آن دوران را مورد توجه قرار داد.
مدیریت علمی این نشست را حسن اسدی، عضو هیئتعلمی دانشگاه محقق اردبیلی بر عهده داشت که با هدایت جریان بحثها، زمینهساز یک گفتوگوی علمی پربار شد.
در بخش جمعبندی نشست، سخنرانان با تأکید بر جایگاه ممتاز شیخ صفیالدین اردبیلی در تاریخ عرفان اسلامی و تمدن ایرانی، وی را نقطه عطفی در گسترش آموزههای اخلاقی، معنوی و اجتماعی دانسته و خاطرنشان کردند: مکتب عرفانی اردبیل، با بهرهگیری از سلاح عشق و معنویت، نقش مهمی در ترویج اسلام در جوامع مسیحی داشته و بخشی از موجودیت فرهنگی و مذهبی ترکیه امروز، مرهون این مکتب است.
همچنین در این نشست، شهر اردبیل بهعنوان خاستگاه معنوی و سیاسی نهضت صفوی مورد تأکید قرار گرفت و بر ضرورت توجه بیش از پیش مسئولان به توسعه روابط فرهنگی و تاریخی این شهر با کشورهای مختلف تأکید شد.
در پایان این برنامه، از کتاب «ساماندهی بافتهای فرسوده در میادین تاریخی؛ نمونه موردی میدان شهیدگاه و پیادهراه اسفریس اردبیل» تألیف دکتر سامان ابیزاده، استادیار گروه هنر و معماری دانشگاه پیام نور، رونمایی به عمل آمد که با استقبال حاضران روبهرو شد.
انتهای پیام
نظرات