مهدی خورشیدی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه استان همدان دارای هفت تا ۱۰ استاد رنگرزی است، اظهار کرد: بهترین رفوگران مربوط به استان همدان بوده و استان همدان دارای رفوگران بسیار ماهر و استادی است که بیشتر این رفوگران در خارج از کشور در زمینه رفوگری فرش دارای فعالیت هستند ضمن اینکه بیشتر فرشهای دستبافت که نیاز به رفوگری داشته باشد از سراسر کشور و حتی خارج از کشور برای رفوگری تحویل به نزد رفوگران همدانی آورده میشود.
وی تعداد رفوگران فرش استان همدان را ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر برشمرد و اظهار کرد: استان همدان دارای ۴۰۰ تا ۵۰۰ طرح و نقشه قالی بوده که از این تعداد طرح و نقشه تعداد ۱۵۰ مورد آن توسط انمجن طراحان فرش استان به روزرسانی شده است.
خورشیدی گفت: در حال حاضر در انجمن طراحان فرش استان همدان ۱۰ تا ۲۰ نفر طراح و نقشه کش فرش دستبافت دارای فعالیت هستند.
وی در ادامه از تولید سالیانه ۴۰ هزار متر مربع فرش دستبافت توسط قالیبافان این استان خبر داد و افزود : استان همدان دارای ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر قالیباف بوده که از این تعداد از قالیبافان دارای کارت قالیبافی و عضو تعاونیهای فرش سطح استان همدان به طور متغیر تنها ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر از آنان فعال هستند.
خورشیدی ادامه داد: متأسفانه به دلیل تحریمها در سالهای اخیر استان همدان به تبع سراسر کشور فاقد صادرات فرش از طریق گمرکی و تجاری بوده و معمولا هر گونه انتقال فرش دستبافت ایران توسط فروشندگان و تولیدکنندگان فرش به سایر کشورها به صورت قاچاقی و یا بیشتر چمدانی است و برای همین ارائه آمار دقیق و صحیحی از میزان صادرات فرش دستبافت استان امکانپذیر نیست.
وی گفت: در حال حاضر با هر گونه فرش دست بافتی که تا ۳۰ متر مربع دارای مساحت باشد و مسافران و گردشگران از کشور ایران به سایر کشورها حتی به کشور آمریکا ببرند کاری ندارند و برای آنان مشکلی ایجاد نمیکند.
خورشیدی با اشاره به فعال بودن ۲۰ تا ۳۰ هزار دارقالی در سطح استان همدان اعم از فرشهای متنوع تابلو فرش، فرش ابریشم،قالی، قالیچه، ذرع و نیم و سایر فرشهای دستبافت با مساحتهای مختلف، تصریح کرد: میانگین تولید سالیانه فرش دستبافت به ازای هر بافنده فرش در استان همدان یک تا ۱.۵ متر مربع است.
وی با بیان اینکه نهاوند، تویسرکان، همدان و در ردههای بعدی ملایر، کبودراهنگ، رزن و ردههای پایینتر شهرستان اسدآباد دارای بیشترین تولید فرش دستبافت در استان همدان به شمار میروند، خاطر نشان کرد: تاکنون فرشهای نهاوند، تویسرکان و کبودراهنگ توسط میراث فرهنگی ثبت میراث ناملموس و جغرافیایی شده اما به دنبال آن هستیم که برندهای همدان از جمله فرش مهربان کبودراهنگ و فرش ملایر به ثبت ملی و جهانی نیز برسند که این امر در دست پیگیری و اقدام است.
خورشیدی یادآور شد: از مجموع ۲۰ تا ۳۰ هزار نفری بافندگان فعال فرش دستبافت استان همدان تعداد ۴۶۰۰ نفر آنان بیمه تأمین اجتماعی هستند، ضمن اینکه حدود ۲۸۰۰ نفر از بافندگان نیز تحت پوششصندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر قرار دارند.
معاون بازرگانی اداره کل صمت استان همدان در ادامه از برگزاری هفته آینده دورههایآموزشی رایگان در سه رشته قالیبافی، رنگرزی، رفوگری و طراحی قالی در اداره کل صمت استان همدان برای علاقمندان هم استانی خبر داد و تصریح کرد: علاقمندان هم استانی ۱۵ تا ۴۰ ساله میتوانند از شنبه تا چهارشنبه در این کلاسهای آموزشی رایگان ما شرکت کنند.
خورشیدی اضافه کرد: این کلاسهای آموزشی رایگان صبح و بعدازظهر بوده و تمامی موارد از جمله پذیرایی، نهار، تجهیزات، مکان و ابزار آموزش بر عهده اداره کل صمت خواهد بود.
به گزارش ایسنا، استان همدان دارای ۴۰ برند فرش بوده که هر شهر استان دارای دو تا سه طرح است، از جمله برندهای معروف شهرستان همدان میتوان به پرطاووسی، حاجخانمی و انجلاس از جمله معروفترین طرحها و نقشههای بومی فرش دستباف شهرستان ملایر میشن، جوزان، چهارچنگ و حسینآباد، شهرستان بهار طرح تاجآباد، شهرستان تویسرکان طرح «آقا صادقی» و«ماهی» و «مالیچه»، شهرستان اسدآباد ماهی درهم (هراتی )، شهرستان رزن طرح «سوزن»، شهرستان نهاوند طرح کله گلی، سالاری، نقشه تاریخی، عشوند و گل حیدر اشاره کرد.
انتهای پیام
نظرات