تابستان، اندک اندک به میانه خود نزدیک میشود و گرمای هوا در مازندران حالا بیش از همیشه خودنمایی میکند. اگرچه این گرما توام با رطوبت موجود در مناطق ساحلی در بعضی موارد طاقتفرساست اما خوشههای نورس برنج و شالیکار شاید شادترین موجودات زنده مازندران باشند. برای برنج، این مهمترین محصول استراتژیک استان و کشور، گرمای هوا یعنی باروری و رسیدن.
هادی باقری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران میگوید: عملیات برداشت برنج با توجه به هوای آفتابی و همچنین روزهای بدون بارش به ویژه در شهرهای استان شتاب گرفته است. شواهد میدانی نیز از تسریع در برداشت بویژه در مرکز استان خبر میدهند.
برای شالیکاران مازندران اما بدترین خبر شاید وقوع یک بارش ناگهانی در آستانه رسیدن خوشهها و در میانه تابستان باشد. اتفاقی که چند سالیست با توجه به تغییرات اقلیمی جهانی، تکرار شدهاند؛ این بارشها که اخیراً غیرمنتظره و در زمان اشتباه رخ میدهند، میتواند سبب «وِرس» یا خواباندن ساقههای برنج شود.
«ورس یا خوابیدگی» در کشاورزی به وضعیتی گفته میشود که ساقههای گیاهان زراعی، به ویژه غلات مانند گندم و برنج، به دلیل عوامل مختلف که یکی از آنها بادهای شدید و بارندگی سنگین است، خم شده و روی زمین میافتند. این پدیده میتواند باعث کاهش عملکرد یا همان کاهش تولید دانه و محصول و همچنین کیفیت محصول شود، به علاوه اینکه برداشت آن را نیز با مشکل مواجه میکند.
هرچند کارشناسان هواشناسی اعلام کردهاند که بر اساس نقشههای پیشیابی هواشناسی، با تداوم الگوی تابستانی، هوای گرم و شرجی در مازندران تا ۱۰ روز آینده ادامه خواهد داشت. در این میان، امروز دوشنبه ششم مرداد و روز جمعه پیشرو، به عنوان گرمترین روزهای هفته پیشبینی میشوند.
نکته نگرانکننده در این بین، گرمازدگی کشاورزان است. اداره هواشناسی مازندران حتی به دلیل استمرار هوای گرم هشدار سطح زرد منتشر کرده است و توصیه میکند برای جلوگیری از گرمازدگی، کشاورزان در ساعات گرم روز از ترددهای غیرضروری خودداری کرده و از روشن کردن آتش در مراتع، مزارع و جنگلها اجتناب کنند.
البته در نقشههای بلندمدت هواشناسی استان حالا حالاها خبری از بارشها نیست، هرچند ارتفاعات مازندران به دلیل استقرار ابرها و البته دمایی به مراتب پایینتر از نواحی جلگهای، آبستن باران هستند اما حتی برای آن مناطق نیز بارشهای تند و شدیدی پیشبینی نشده و شاید بارشها در حد رگبار پراکنده توام با رعدوبرق باشند.
تابستان مازندران تا اینجا که با شالیکاران کنار آمده و به نفع برنج، آسمان را پرنور و گرمتر از همیشه کرده است؛ خوشا به حال برنج و برنجکارانی که در مردادماه مسیرشان به شالیکوبی میرسد. این اتفاق مژده رونق تولید برنج میدهد که خود میتواند نویدبخش روزهای خوب برای بازار برنج باشد.
انتهای پیام
نظرات