دو فرد همسن ممکن است مغزهای بسیار متفاوتی داشته باشند، یکی تیز و متمرکز اما دیگری، فراموشکار و گیج باشد. این مورد، فقط به شانس یا ژنتیک مربوط نمیشود بلکه معلوم شده، رژیم غذایی ممکن است عامل قدرتمندی در سرعت پیر شدن مغز افراد باشد و اکنون، محققان شواهد محکمی برای تایید این موضوع ارائه کردند.
نتایج تحقیق جدید نشان داد، آنچه میخورید فقط بر دور کمر یا قلب شما تاثیر نمیگذارد و ممکن است بیسروصدا آینده مغز شما را شکل دهد.
پیری مغز و انتخاب رژیم غذایی
اکثر مردم تصور میکنند که مغز با همان سرعت بقیه بدن پیر میشود، اما اینطور نیست. شکاف سنی مغز، تفاوت بین سن واقعی شما و سن مغز شما در «ام آر آی» (MRI) است. اگر مغز شما پیرتر از سن شما به نظر برسد، علامتی هشدار دهنده خواهد بود که با مشکلات حافظه، زوال شناختی و بیماریهایی مانند آلزایمر مرتبط شده است.
شرایطی مانند قند خون بالا، التهاب مزمن و فشار خون بالا میتوانند روند پیری مغز را تسریع کنند اما هدف تحقیق کنونی این بود که آیا تغییر طولانی مدت در رژیم غذایی میتواند روند پیری مغز را کند یا حتی معکوس کند.
ارتباط رژیم غذایی با سلامت مغز
محققان در آزمایشی نزدیک به ۳۰۰ بزرگسال را به مدت ۱۸ ماه پیگیری کردند. شرکتکنندگان به سه گروه بر اساس رژیم غذایی تقسیم شدند. هر فرد در شروع و پایان آزمایش، اسکن مغزی دقیقی شد. محققان همچنین حدود ۹۰ پروتئین مختلف در خون را بررسی کردند تا دریافتند که چگونه ممکن است با پیری مغز مرتبط باشند.
این نتایج یکی از طولانیترین و کاملترین آزمایشهای «ام آر آی» مغز و رژیم غذایی محسوب میشود که تاکنون انجام شده است. الگوها زمانی مشخص شدند که محققان سن مغز را قبل و بعد از رژیم غذایی تجزیه و تحلیل و آن را با تغییرات پروتئین خون مقایسه کردند.
تغییر قدرتمند در پروتئینهای خون
افرادی که مغزشان سریعتر از حد انتظار پیر میشد، تغییرات بسیار خاصی در پروتئینهای خون خود داشتند و دو مورد از این پروتئینها با نام «گالکتین-۹» و «دکورین» مشخص بودند. سطح هر دو پروتئین در شرکتکنندگانی که از نسخهی خاصی از رژیم غذایی مدیترانهای، معروف به رژیم غذایی «سبز-MED» پیروی میکردند، کاهش یافت. این نسخهی رژیم غذایی شامل پلیفنولهای (ترکیبات گیاهی طبیعی) بیشتری از چیزهایی مانند چای سبز و گردو است.
اکنون، دلیلی وجود دارد که باور کنیم این پروتئینها فقط ناظر نیستند آنها ممکن است بهطور مستقیم در فرآیند پیری مغز نقش داشته باشند. «گالکتین-۹»، بخشی از خانوادهای از پروتئینهاست که در سلولهای ایمنی مغز یافت میشود. وقتی به پروتئین دیگری به نام «تایم سه» (Tim-۳) متصل میشود، میتواند نوعی التهاب که در آلزایمر و سایر بیماریهای عصبی شایع است را ایجاد کند. سطح بالای «گالکتین-۹» در افرادی که علائم اولیه کاهش حافظه دارند، مشاهده شده است.
«دکورین»، پروتئین ساختاری است که در خارج از سلولها زندگی میکند. این پروتئین در اوایل آلزایمر به مقدار بیشتری در مایع نخاعی ظاهر میشود. در حالی که بدن به «دکورین» نیاز دارد، مقدار زیاد آن ممکن است نشان دهد که مشکلی در ساختار یا عملکرد مغز وجود دارد.
این واقعیت که این دو پروتئین به رژیم غذایی سبز پاسخ دادند، نشان دهنده این است که تغییر رژیم غذایی در واقع زیستشناسی مغز را تغییر دهد.
ردیابی سلامت مغز
تشخیص پیری مغز اغلب خیلی دیر و پس از اینکه فرد شروع به نشان دادن علائم میکند، اتفاق میافتد. آزمایش خون میتواند سیگنالهای اولیه را ثبت و زمان بیشتری برای اقدام فراهم کند.
سایت ارث گزارش کرد، بنابراین رژیم غذایی ممکن است بیش از آنچه فکر میکردیم اهمیت داشته باشد و دیگر فقط بحث ویتامینها یا کالریها مطرح نیست بلکه دانشمندان اکنون چگونگی تعامل مولکولهای خاص در غذا با هزاران نشانگر بیولوژیکی را بررسی میکنند و آینده سلامت مغز، ممکن است در همین جا باشد.
نتایج این تحقیق در مجله «تغذیه بالینی» ((Clinical Nutrition منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات