• پنجشنبه / ۹ بهمن ۱۴۰۴ / ۱۲:۳۲
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1404110904916
  • خبرنگار : 50046

معاون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان:

فرسایش آبی و بادی خاک در کانون‌های بحرانی خراسان شمالی تشدید شده است

فرسایش آبی و بادی خاک در کانون‌های بحرانی خراسان شمالی تشدید شده است

ایسنا/خراسان شمالی معاون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: فرسایش آبی و بادی خاک در کانون‌های بحرانی استان تشدید و نفوذپذیری آب کاهش یافته است.

حسین فردی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: شاهد اثرات تشدید پیامدهای انسان‌زای تغییرات اقلیمی در فرسایش خاک استان خراسان شمالی در سطح یک میلیون و ۷۱۵ هزار هکتار مناطق فرسایش‌پذیر آبی و در ۱۳ هزار هکتار شاهد فرسایش بادی هستیم.

وی افزود: با افزایش دما و تغییر در الگوی بارش، در کانون‌های بحرانی فرسایش خاک استان که تاکنون شناسایی شده‌اند شاهد کاهش حضور گیاهان مرتعیِ خنک‌پسند هستیم که به دلیل رشد زمستانه، ریشه‌زایی عمیق و توانایی بالا در حفظ رطوبت و تثبیت خاک، بخش مهمی از پوشش طبیعی مراتع استان را تشکیل می‌دادند، اما گرایش اقلیم به افزایش دما و تبخیر و تعرق بیشتر، شرایط را برای رشد این گونه‌های خوش‌خوراک دامی دشوار کرده است، حذف آن‌ها از مراتع استان موجب تبخیر بیشتر می‌شود؛ امری که توان ترمیم پوشش گیاهی و بازگشت تدریجی مرتع را محدود می‌کند.

فردی بیان کرد: هم‌زمان، چرخه ورود مواد آلی به خاک دچار اختلال شده و استحکام ساختمان خاک کاهش یافته است. این روند به گرم‌تر شدن سطح زمین و کاهش بیشتر رطوبت کمک می‌کند و چرخه خشکی‌زا تشدید می‌شود.

وی تصریح کرد: شرایط خشکسالی سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ موجب فشار بیشتر دام به مراتع استان شد که خسارت آن ۶.۱ همت است که از نظر اقتصادی می‌توان گفت این مبلغ را از توان تولید اکولوژیک مراتع استان قرض گرفته‌ایم و قادر به جبران خسارت وارده به مراتع نیستیم.

این مقام مسئول ادامه داد: آنچه امروزه در سطح یک میلیون و ۷۲۸ هزار هکتار از کانون‌های بحرانی استان رخ می‌دهد فرسایش آبی و بادی خاک تشدید و نفوذپذیری آب کاهش یافته است. در چنین موقعیتی انتظار افزایش تولید گرد و خاک منطقه‌ای و رواناب‌های مخرب ناگهانی وجود دارد.

وی با اشاره به راهکارهای اجرایی برای کاهش اثرات تغییر اقلیم بر خاک در مراتع خراسان شمالی، گفت: این راهکارها در حوزه‌های سیاست گذاری، برنامه‌ریزی و اجراست.

فردی اظهار کرد: در زمینه سیاستگذاری نیازمند پذیرفتن مشکلات هستیم اگرچه وجود گرد و خاک در استان محلی نیست، اما فرسایش بادی ملموس‌تر است با وجود اینکه سالانه ۳۰ میلیون تن فرسایش آبی رخ می‌دهد نیازمند کاهش ۵۰ درصدی آن هستیم. فعالیت‌های منابع طبیعی و آبخیزداری، تاب آوری اقلیمی استان را افزایش می‌دهد امنیت غذایی را پشتیبانی، چرخه تولید آب را بهبود و کاهش آلودگی جوی را در پی دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha