• جمعه / ۷ فروردین ۱۴۰۵ / ۱۰:۵۰
  • دسته‌بندی: صنفی،فرهنگی‌ودانشجویی
  • کد مطلب: 1405010702767

شعار سال ۱۴۰۵ یک نظریه دفاعی-اقتصادی در برابر هجمه ترکیبی دشمن است

شعار سال ۱۴۰۵ یک نظریه دفاعی-اقتصادی در برابر هجمه ترکیبی دشمن است

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی، با اشاره به نام‌گذاری سال ۱۴۰۵ با عنوان «اقتصاد مقاومتی در سایه امنیت ملی و وحدت ملی» تأکید کرد: این شعار در واقع یک نظریه دفاعی-اقتصادی کامل است که رهبر معظم انقلاب برای مقابله با هجمه‌ هم‌زمان دشمن در سه جبهه‌ اقتصاد، امنیت و انسجام اجتماعی مطرح کرده‌اند.

دادرس سبحانی مدرس دانشگاه آزاد اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا، با تحلیل نام‌گذاری سال ۱۴۰۵ با عنوان «اقتصاد مقاومتی در سایه امنیت ملی و وحدت ملی» اظهار کرد: این شعار، یک چارچوب راهبردی منسجم برای مقابله با تهدیدات هم‌زمان اقتصادی، امنیتی و اجتماعی است و نشان می‌دهد عبور از شرایط کنونی تنها با تقویت هم‌زمان این سه مؤلفه امکان‌پذیر خواهد بود.

سه‌گانه اقتصاد، امنیت و وحدت؛ اضلاع مکمل یک راهبرد واحد

وی با بیان اینکه نام‌گذاری امسال واکنشی هوشمندانه به ماهیت تهدیدات دشمن است، اظهار کرد: ما امروز در شرایطی قرار داریم که دشمن، یعنی آمریکا و رژیم صهیونیستی، با تمام توان وارد میدان تقابل با جمهوری اسلامی شده‌اند. تجربه چند دهه گذشته نشان می‌دهد این جبهه سه محور اصلی را هدف قرار داده است: اقتصاد مردم، امنیت ملی و انسجام اجتماعی.

سبحانی افزود: رهبر معظم انقلاب با انتخاب شعار امسال، در واقع یک نظریه دفاعی-اقتصادی کامل را مطرح کرده‌اند و به‌صراحت تأکید دارند که راه عبور از این هجمه ترکیبی، تقویت هم‌زمان این سه رکن است.

این مدرس دانشگاه در تشریح این موضوع خاطرنشان کرد: اقتصاد مقاومتی بدون امنیت ملی معنا ندارد، زیرا هیچ سرمایه‌گذاری در فضای بی‌ثبات شکل نمی‌گیرد. از سوی دیگر، امنیت ملی بدون وحدت ملی پایدار نخواهد بود، چراکه دشمن از هر شکاف اجتماعی برای نفوذ استفاده می‌کند. همچنین وحدت ملی نیز اگر به تقویت اقتصاد و امنیت منجر نشود، به یک مفهوم انتزاعی تقلیل می‌یابد.

وی تأکید کرد: در مجموع، شعار سال یک مثلث راهبردی است که اضلاع آن مکمل یکدیگرند و در شرایط تشدید تهدیدات منطقه‌ای، پیامی روشن از انسجام و آمادگی ملت ایران برای ایستادگی در برابر فشارها مخابره می‌کند.

وحدت ملی؛ از شعار تا سرمایه عملیاتی در اقتصاد

این استاد اقتصاد سیاسی در پاسخ به پرسشی درباره نقش وحدت ملی در شرایط تهدیدات دشمن، گفت: وحدت ملی در شرایط جنگ اقتصادی و امنیتی، از یک مفهوم شعاری خارج شده و به یک ضرورت بقا تبدیل می‌شود. امروز ما در یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی-امنیتی با جبهه استکبار قرار داریم.

وی ادامه داد: آمریکا با ابزار تحریم و رژیم صهیونیستی با تهدیدات نظامی و عملیات روانی، به‌دنبال القای انزوای ایران و افزایش هزینه‌های مقاومت هستند، اما پاسخ به این روایت، تحقق وحدت ملی در عرصه اقتصاد است.

سبحانی با اشاره به کارکردهای اقتصادی وحدت ملی بیان کرد: از منظر اقتصاد سیاسی، وحدت ملی دو کارکرد مهم دارد؛ نخست، کاهش هزینه مبادله. زمانی که میان دولت، بخش خصوصی و مردم درباره اولویت‌های اقتصادی اجماع وجود داشته باشد، تصمیم‌گیری‌ها سریع‌تر و اجرای سیاست‌ها منسجم‌تر خواهد شد.

وی افزود: کارکرد دوم، افزایش تاب‌آوری اجتماعی است. تجربه هشت سال دفاع مقدس نشان داد که وحدت در برابر تهدید خارجی، نه‌تنها موجب فروپاشی جامعه نمی‌شود، بلکه آن را مقاوم‌تر و خلاق‌تر می‌کند.

این مدرس دانشگاه تأکید کرد: وحدت ملی در عرصه اقتصاد به این معناست که همه اقشار، فارغ از سلایق سیاسی، از تولید داخلی حمایت کنند، از مصرف کالاهای کشورهای متخاصم پرهیز داشته باشند و سرمایه‌های خود را در مسیر تولید ملی به‌کار گیرند.

امنیت ملی؛ زیرساخت نامرئی توسعه اقتصادی

سبحانی در ادامه با تبیین نسبت امنیت ملی و توسعه اقتصادی گفت: در ادبیات اقتصاد توسعه، یک اصل بدیهی وجود دارد و آن اینکه امنیت، زیرساخت نامرئی اقتصاد است. هیچ کشوری بدون تأمین امنیت پایدار، چه در حوزه مرزی و چه در حوزه سرمایه‌گذاری، به رشد اقتصادی پایدار دست نیافته است.

وی تصریح کرد: امنیت ملی در ایران دارای دو لایه است؛ نخست، امنیت نظامی و مرزی که با اقتدار نیروهای مسلح تأمین شده و مانع از هرگونه ماجراجویی مستقیم دشمن شده است. لایه دوم، امنیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری است که بستر لازم برای جذب سرمایه و رونق تولید را فراهم می‌کند.

امنیت ملی؛ مزیت رقابتی ایران برای جذب سرمایه

سبحانی با اشاره به تلاش دشمن برای ایجاد ناامنی روانی در فضای اقتصادی گفت: امروز دشمن با شایعه‌پراکنی و القای بی‌ثباتی، به‌دنبال متشنج نشان دادن فضای کسب‌وکار است، اما واقعیت این است که ایران با وجود همه فشارها، از امن‌ترین کشورهای منطقه برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

وی افزود: تأکید شعار سال بر «امنیت ملی» در کنار «اقتصاد مقاومتی» به این معناست که باید از این ظرفیت به‌عنوان یک مزیت رقابتی برای جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی بهره گرفت.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب با برجسته‌سازی مؤلفه امنیت ملی، پیام روشنی به فعالان اقتصادی داده‌اند مبنی بر اینکه کشور از ثبات سیاسی و امنیتی لازم برای اجرای پروژه‌های کلان برخوردار است و این موضوع یک سیگنال مهم برای بازار سرمایه، تولیدکنندگان و حتی سرمایه‌گذاران خارجی علاقه‌مند به همکاری با ایران به‌شمار می‌رود.

وی تأکید کرد: اقتصاد مقاومتی در سایه امنیت ملی به این معناست که می‌توان با اتکا به قدرت دفاعی کشور، فضای مطمئنی برای رشد تولید و اشتغال ایجاد کرد.

اصلاح الگوی مصرف؛ خط مقدم جبهه اقتصادی

سبحانی در ادامه با اشاره به نقش اصلاح سبک زندگی در تحقق اقتصاد مقاومتی گفت: اصلاح سبک زندگی و مدیریت مصرف، در شرایط کنونی «خط مقدم جبهه اقتصادی» است.

وی بیان کرد: هنگامی که دشمن با تحریم‌های گسترده به‌دنبال اختلال در زنجیره تأمین و کاهش دسترسی به منابع ارزی است، مؤثرترین ابزار مقابله، مدیریت هوشمندانه تقاضاست.

این مدرس دانشگاه افزود: در چنین شرایطی، هر شهروند با انتخاب کالای داخلی، کاهش مصرف کالاهای لوکس وارداتی و پرهیز از خرید محصولات کشورهای متخاصم، عملاً نقش یک کنشگر فعال در جبهه اقتصادی ایفا می‌کند.

سبحانی ادامه داد: این موضوع تنها به سطح مصرف فردی محدود نمی‌شود، بلکه در سطح کلان نیز باید مورد توجه قرار گیرد؛ به‌گونه‌ای که تولیدکنندگان به زنجیره تأمین داخلی تکیه کنند و دولت نیز با سیاست‌های تشویقی و تنبیهی، مسیر مصرف بهینه را تسهیل کند.

وی خاطرنشان کرد: در چارچوب تأکید شعار سال بر وحدت ملی، اصلاح سبک زندگی می‌تواند به یک پروژه ملی تبدیل شود و نهادهای فرهنگی، آموزشی و رسانه‌ای در ترویج این رویکرد نقش‌آفرینی کنند.

تفکیک نقش مردم و مسئولان در تحقق شعار سال

این استاد اقتصاد سیاسی در جمع‌بندی سخنان خود گفت: نقش مردم در تحقق شعار سال «محرک اصلی» و نقش مسئولان «تسهیل‌گر و برنامه‌ریز» است.

وی توضیح داد: تحقق این شعار نیازمند دو عزم جدی است؛ از یک سو، مردم باید با درک شرایط جنگ اقتصادی-امنیتی، در حوزه مصرف، سرمایه‌گذاری و مشارکت اجتماعی نقش فعال ایفا کنند و از سوی دیگر، مسئولان با رفع موانع تولید، افزایش شفافیت و مقابله با فساد، بستر اعتمادسازی را فراهم کنند.

سبحانی تأکید کرد: تجربه سال‌های گذشته نشان داده است هرگاه مردم و حاکمیت در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند، کشور از بحران‌های دشوار با موفقیت عبور کرده است.

وی در پایان گفت: امروز نیز با تکیه بر وحدت ملی و امنیت پایدار، می‌توان اقتصاد مقاومتی را به‌صورت واقعی محقق کرد و پاسخی قاطع به تهدیدات داد؛ شعار سال ۱۴۰۵ فرصتی تاریخی است تا نشان داده شود ملت ایران با اتکا به ایمان، همدلی و تدبیر، توان عبور از چالش‌ها و دستیابی به پیشرفت را دارد.

انتهای پیام