در همايش اماکن مقدس،معماري معاصر و توسعهي حريم حرم امام رضا(ع)مطرح شد: هويت قديم شهر نجف بايد بازشناسي شود بناي فعلي حرم حضرت علي(ع)يادگار دوران صفويه است
کارشناس ارشد معماري دانشگاه شهيد بهشتي تهران گفت: حفظ تعادل بين توسعه حرم مطهر امام علي(ع) و نگهداري ارزشهاي بافت شهري قديم نجف ضروري است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه خراسان، مهندس سيدمهدي خاتمي، در همايش اماکن مقدس، معماري معاصر و توسعهي حريم حرم امام رضا(ع)، به ارايه مقاله خود تحت عنوان «شهر نجف اشرف، بستر توسعه حرم مطهر حضرت علي (ع)» پرداخت و گفت: پس از تغييراتي که در پي سقوط رژيم صدام در سال 1382 هجري شمسي در عراق رخ داد، بستر مناسبي براي توسعه عتبات عاليات از جمله «حرم مطهر حضرت علي (ع)» فراهم شده است و بهطور قطع با برقراري امنيت در اين کشور و افزايش زايران، نياز به توسعه احساس ميشود.
وي نتيجه اين تغييرات را عواملي همچون سهولت سفرهاي زيارتي نسبت به گذشته و کثرت روز افزون زاير دانست و گفت: حرم مطهر حضرت علي(ع) با وجود قدمت زياد، هم اکنون در آغاز روند رشد و توسعه قرار گرفته است و تهيه طرح توسعه آن ضروري به نظر ميرسد. مقايسه وسعت اين حرم با نمونههاي مشابه توسعهيافته مانند حرم امام رضا(ع) و مسجدالنبي(ص) ضرورت اين امر را به وضوح بيان ميکند.
وي شناخت شهر نجف اشرف بهويژه نجف قديم را به عنوان بستر طرح توسعه، امري بسيار مهم دانست و اظهار داشت: نجف اشرف شهري با قدمت 1200 ساله است و ضروري است که هويت قديم اين شهر بازشناسي شود. در واقع با بازشناسي هويت شهر قديم نجف ميتوان به معيارهايي در جهت حفظ تعادل بين توسعه حرم و نگهداري از ارزشهاي بافت شهر قديم دست يافت.
کارشناس ارشد معماري دانشگاه شهيد بهشتي، مهاجرت شيخ توسي به نجف را از جمله رخدادهاي مهم در روند توسعه حرم حضرت علي (ع) دانست و گفت: بناي فعلي حرم حضرت علي(ع) يادگار دوران صفويه است و در سال 1357 هجري قمري ديواري که نجفيها براي مقابله با حمله وهابيها در سال 1220 کشيده بودند، تخريب شد و رشد شهر چشمگير شد.
وي خاطرنشان کرد: بناي عظيم آلبويه هسته اصلي بناي حرم حضرت علي (ع) است که در سال 750 هجري قمري به آتش کشيده شد و مجددا در دوران آل جلاير بازسازي و مسجد عمرانه شاهين در کنار اين حرم بنا شد.
وي در توجيه مقياس توسعه اين شهر اظهار داشت: محدوده 5 شهر قديم مساحتي با 56 هکتار بود و شهر جديد 7500 هکتار است که 5000 هکتار بافت شهري است و اين امر از دلايل اصلي روند سريع رشد و ورود خودرو به آن است.
خاتمي با فعال دانستن رشد شهر نجف در محور شرق گفت: دليل اين مساله وجود
«بحر نجف» در غرب و «قبرستان وادي سلام» در شمال شهر است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات