نخستین ایستگاه فضایی آمریکا برای اقامت فضانوردان در مدار زمین، چهل سال پیش در ماه می 1973 میلادی به بهرهبرداری رسید.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پیش از راهاندازی ایستگاه فضایی میر (Mir) روسیه و ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS)، ناسا از ایستگاه فضایی Skylab برای انجام تحقیقات علمی در فضا استفاده میکرد.
نخستین ایستگاه فضایی آمریکا
ایستگاه فضایی Skylab که در 14 می سال 1973 میلادی توسط موشک Saturn V به فضا پرتاب شد، نخستین پایگاه مداری ناسا برای اقامت طولانی مدت فضانوردان در مدار زمین محسوب میشد؛ در طی سال های 1973 و 1974 میلادی این ایستگاه میزبان سه مأموریت سرنشین دار بود که در آن سه فضانورد بمدت 28، 59 و 84 روز را در فضا سپری کردند.
خدمه ایستگاه فضایی Skylab در مجموع موفق به انجام دو هزار ساعت آزمایشات علمی و پزشکی در فضا، تهیه 46 هزار عکس از زمین، 127 هزار عکس از خورشید و تهیه فیلم از هشت فوران خورشیدی شدند.
پس از پایان مدت زمان مشخص شده برای این مأموریت، ایستگاه Skylab برای هشت تا 10 سال آینده به ارتفاع ایمنی در فضا منتقل شد.
ناسا امیدوار بود که با شروع برنامه شاتل فضایی بتواند مجددا از این ایستگاه استفاده کند؛ اما در سال 1977 میلادی و قبل از آغاز برنامه شاتل مشخص شد که فعالیت خورشیدی پیش بینی نشده ای باعث گرم شدن شدید لایه های خارجی جو زمین و آسیب جدی ایستگاه فضایی شده است.
در جولای سال 1979 ایستگاه Skylab با ورود به جو زمین تکه تکه شده و در اقیانوس هند سقوط کرد که بخش های زیادی از آن در حرارت جو از بین رفتند و بخش های باقی مانده در استرالیا و در میان آب ها کشف شدند.
چهار دهه بعد، ایستگاه فضایی SkylabII
محققان ناسا قصد دارند با الگوبرداری از نخستین ایستگاه فضایی این کشور، نمونه جدیدی از این ایستگاه فضایی موسوم به SkylabII را برای تسهیل سفر سرنشین دار به مقاصد دوردست فضایی توسعه دهند.
برای انتقال ایستگاه فضایی SkylabII، موشک غول پیکر ناسا موسوم به سیستم پرتاب فضایی (SLS) در نظر گرفته شده است؛ ناسا قصد دارد برای سفرهای سرنشین دار به مقاصد دوردست فضایی از جمله سیارک ها و مریخ از این سیستم استفاده کند.
نخستین ایستگاه فضایی در عمق فضا
ایستگاه SkylabII می تواند به نخستین پایگاه مداری برای اقامت طولانی مدت فضانوردان در عمق فضا تبدیل شود؛ این ایستگاه از فضای مناسب برای اقامت همزمان چهار فضانورد برخوردار بوده و میتواند تجهیزات و مواد غذایی مورد نیاز برای اقامت چند ساله فضانوردان را به همراه داشته باشد.
ناسا و آژانس های فضایی کشورهای مختلف بدنبال توسعه سفرهای سرنشین دار به مقاصد دور دست در فضا هستند، اما انجام این مأموریت ها به بودجه هنگفت و توسعه فناوری های بسیار پیشرفته ای نیاز دارد.
کارشناسان بر این باورند که با توسعه و راه اندازی ایستگاه فضایی SkylabII ایده سفر به مقاصد دور دست در عمق فضا از جمله سفر به سیاره سرخ محقق خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات