دیپلماتهای غربی مدعی شدند که انتظار میرود گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران که قرار است در هفته جاری منتشر شود، نشان دهد که ایران ظرفیت تولید مواد حساس هستهیی را افزایش داده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خبرگزاری رویترز از وین با اعلام این خبر گزارش داد: با این حال این دیپلماتها گفتهاند که احتمال دارد گزارش آژانس نشان دهد که رشد حساسترین ذخایر ایران به دلیل استفاده از بخشی از آن برای سوخت راکتور کاهش داشته و این امر زمان بیشتری را برای کار بر روی دیپلماسی میان ایران و (کشورهای طرف مذاکره) فراهم میکند.
براساس این گزارش غرب با دقت ذخایر گاز اورانیوم، با غنای متوسط ایران را تحت نظر دارد. منتقدین می گویند ایران در تلاش است به ظرفیت ساخت تسلیحات هستهیی برسد اما ایران این موضوع را تکذیب کرده و میگوید به انرژی هستهیی برای تولید انرژی و اهداف پزشکی نیاز دارد و این زرادخانه هستهیی اسرائیل (رژیم صهیونیستی) است که صلح منطقهای را تهدید میکند.
به گفته دیپلماتها گزارش فصلی بعدی آژانس درباره برنامه هستهیی ایران که انتظار میرود چهارشنبه منتشر شود احتمالا تداوم نصب سانتریفیوژهایی را نشان خواهد داد که برای غنیسازی اورانیوم به کار میروند.
این شامل یک مدل معروف به "IR-2m" میشود که وقتی شروع به کار کنند، ایران را به تسریع شدید جمعآوری اورانیوم تصفیه شده قادر میسازد.
دیپلماتها گفتند که انتظار میرود تعداد سانتریفیوژهای "IR-2m" و غلافهای خالی سانتریفیوژها که در سایت مهم غنیسازی ایران در نزدیکی نطنز کار گذاشته شدهاند، از ماه فوریه تاکنون افزایش یافته باشد. این تعداد در فوریه 180 دستگاه بود.
یک دیپلمات گفت: ما انتظار داریم که آنها به نصب سانتریفیوژهای پیشرفتهتر در نطنز ادامه دهند.
یک نماینده غربی گفت که باور بر این است که ایران به ساخت یک راکتور تحقیقاتی ادامه دهد.
تحلیلگران میگویند که این نوع راکتور که ایران در نزدیکی اراک در حال ساخت آن است می تواند به تولید پلوتونیوم مورد نیاز تولید تسلیحات هستهیی در صورت فرآوری سوخت مصرف شده، کمک کند. این کاری است که ایران گفته است قصد انجام آن را ندارد.
این گزارش با اشاره به تبدیل بخش بزرگی از گاز اورانیوم ایران به پودر اکسید به نقل از یک مقام غربی نوشت: به نظر میرسد آنها تقریبا همه مواردی را که تولید میکنند، تبدیل میکنند.
کارشناسان غربی گفتند که این اقدام ممکن است فقط یک تحول مثبت موقت باشد زیرا بازگشت در این پروسه امکانپذیر است.
انتهای پیام
نظرات