استاد گروه ایمونولوژی دانشگاه علومپزشکی مشهد از اجرای طرح تحقیقاتی "درمان بیماران مبتلا به استئوآرتریت با استفاده از سلولهای بنیادی" روی 60 بیمار کاندید خبر داد و گفت: نتایج بدست آمده از این تحقیق مثبت و مفید بوده است و برای نخستین بار پروتکل درمانی آن در خراسان ثبت و هماهنگیهای لازم در سطح وزارت بهداشت انجام شده که آن را ارائه کنیم.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر جلیل توکلافشار، مسؤول کشت سلولی در پژوهشکده بوعلی به همراه دکتر ژاله شریعتی، مجری طرح و دانشیار دانشگاه علومپزشکی مشهد، با تشریح روند سلولدرمانی با استفاده از سلولهای بنیادی در بیماری استئوآرتریت، اظهار کرد: امروزه سلولدرمانی به عنوان یکی از راههای درمانی در بسیاری بیماریهایی که نسبت به داروها و درمانهای معمول جواب نمیدهند، به عنوان یک انتخاب درمانی مطرح است.
وی افزود: در دنیای امروز، مراکز بسیاری هستند که بصورت روتین از سلولدرمانی در برخی بیماریها استفاده میکنند و در این رابطه، دانشگاه علومپزشکی مشهد نیز اقدامات لازم را از سال 80 انجام داده و در سال 89، ستادی با عنوان "سلولهای بنیادی" تشکیل و در شورای پژوهشی دانشگاه مصوب شد.
توکلافشار با اشاره به این که ستاد "سلولهای بنیادی" دارای اهرم علمی و اجرایی است، تصریح کرد: از زمان تشکیل این ستاد، موضوع کاربرد سلولهای بنیادی در درمان بیماریها جدیتر دنبال شد و طرحهای تحقیقاتی مورد تصویب شورای پژوهشی دانشگاه قرار گرفت.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علومپزشکی مشهد خاطرنشان کرد: سلولدرمانی با استفاده از سلولهای بنیادی انجام میشود، اما منشأ سلولهای بنیادی میتواند متفاوت باشد و امروزه سه منبع اصلی گرفتن از مغز استخوان بیمار، گرفتن بافت چربی که میتوان سلولهای بنیادی را جدا کرد و منبع دیگر خون بندناف است.
وی ادامه داد: بطور معمول سلولدرمانی به دو شکل اتوگراف و همولوگ انجام میشود؛ در روش نخست سلول بنیادی از بیمار گرفته میشود و پس از جداسازی سلول، مجدد به خود بیمار تزریق میشود که عواقب آن و احتمال رد سلول بدلیل این که مربوط به سیستم ایمنی خود فرد بوده، بسیار کمتر است.
به گفته دکتر توکلافشار، در روش دیگر، سلول بنیادی از فرد دیگری گرفته میشود و امروزه در دنیا مراکزی راهاندازی شدهاند که بانک این سلولها را پیگیری میکنند و پس از آمادهسازی سلولهای بنیادی، آن را در اختیار متقاضیان قرار میدهند.
وی با بیان این که در دانشگاه علومپزشکی مشهد بیشتر به روش اتوگراف کار میکنیم، اظهار کرد: کاربرد سلولهای بنیادی در درمان بیماریهای مختلف اثبات شده و میتواند مفید و مؤثر باشد و طرحهای تحقیقاتی ارائه شده بطور حتم باید مصوبه کمیته اخلاق کشوری را داشته باشند.
استاد گروه ایمونولوژی دانشگاه علومپزشکی مشهد اعلام کرد: دو طرح تحقیقاتی هماکنون بصورت فعال در علومپزشکی مشهد در حال پیگیری است که یکی مربوط به درمان برخی نارساییهای قلبی و دیگری درمان بیماری استئوآرتریت است که همه مراحل آن از گرفتن نمونه و آمادهسازی سلولهای بنیادی و تزریق آن در مشهد انجام میشود.
انتهای پیام
نظرات