• شنبه / ۲۱ تیر ۱۳۹۳ / ۱۳:۲۱
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 93042112147

درمان بیماری‌های ژنتیکی با ترکیب نانوذرات و RNA

محققان مؤسسه‌ی فناوری ماساچوست (MIT) موفق شدند با استفاده از ترکیب نانوذرات و RNA، ژن‌های عامل بروز برخی بیماری‌ها نظیر سرطان را مسدود کنند.

محققان مؤسسه‌ی فناوری ماساچوست (MIT) موفق شدند با استفاده از ترکیب نانوذرات و RNA، ژن‌های عامل بروز برخی بیماری‌ها نظیر سرطان را مسدود کنند.

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، RNAi روشی است که می‌توان با آن ژن‌های ویژه‌ای را درون سلول زنده خاموش کرد؛ بنابراین ابزار مناسبی است برای درمان برخی بیماری‌هایی که منشاء ژنتیکی دارند. از سویی، وارد کردن RNA به محل مناسب، کاری چالش ‌برانگیز است. پیش از این محققان موفق شده بودند تا با استفاده از نانوذرات، این RNAها را وارد سلول‌های کبد بیمار کنند.

به تازگی مقاله‌ای در نشریه‌ی Nature Nanotechnology منتشر شده است که در آن محققان مؤسسه‌ی فناوری ماساچوست (MIT) موفق به وارد کردن RNAi به درون بافت‌های غیرکبدی شدند.

این گروه تحقیقاتی با استفاده از نانوذرات موفق شدند نانوذرات کوتاه موسوم به siRNA را درون سلول‌های اندوتلیال رهاسازی کنند. این سلول‌ها روی سطح بسیاری از اندام‌های داخلی بدن قرار دارند. بنابراین می‌توان از این روش برای درمان بسیاری از بیماری‌ها نظیر سرطان استفاده کرد.

دانیل اندرسون می‌گوید: اخیرا نتایج جالب توجهی از تحقیقات مربوط به رهاسازی در کبد به‌ دست آمده است، اما برای این که بتوانیم از پتانسیل‌های RNAi در بخش درمان استفاده کنیم، باید امکان رساندن RNAi به تمام بخش‌های بدن فراهم کنیم.

RNAi یک فرآیند طبیعی است که در سال 1998 کشف شد. این فرآیند این امکان را برای سلول‌ها فراهم می‌کند که بتوانند بیان ژن را کنترل کنند. معمولاً اطلاعات ژنتیکی از هسته به ریبوزوم به وسیله‌ی DNA منتقل می‌شود تا پروتئین‌های مورد نظر تولید شوند. رشته‌های کوتاه RNA که به siRNA شهرت دارند، به RNA پیام رسان متصل شده و مانع از رسیدن آن‌ها به ریبوزوم می‌شوند.

آندرسون و لانگر پیش از این نانوذراتی تولید کرده بودند که می‌تواند siRNA را به درون سلول‌های کبد منتقل کند. آن‌ها برای این کار سطح اسید نوکلئیک را با ترکیبات چربی موسوم به لیپیدوید پوشش دادند. سلول‌های کبدی این ذرات را به دام می‌اندازند، دلیل این امر آن است که این ذرات شباهت زیادی به قطرات چربی دارند که بعد از خوردن غذای چرب در خون جریان پیدا می‌کنند.

این گروه تحقیقاتی 2400 نوع ذره‌ی مختلف تولید کرده‌اند و روی سلول‌های سرطانی آزمایش کردند تا مشخص کنند که کدامیک قادر به خاموش کردن ژن هستند. محققان این پروژه در نهایت موفق شدند با یک بار تزریق و رهاسازی هم‌زمان چند RNA مختلف، پنج ژن را مسدود کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha