یک درمان جدید به قربانیان آسیب نخاعی که معلول شدهاند، نوید راه رفتن مجدد را با دستاورد جدید دانشمندان آمریکایی در حوزه علوم سلول بنیادی میدهد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، محققان دانشگاه کالیفرنیا در ساندیگو برای اولین بار توانستهاند نورونهای نخاع را از سلولهای خود بیمار پرورش دهند.
دانشمندان با کاشت این سلولها در موشها دریافتند، نورونها سیستم عصبی حیوان را واداشتند که مغز و نخاع را بازیابی کنند.
سلولهای استفاده شده برای پرورش نورونها از یک مرد 86 ساله سالم گرفته شده بود. این سلولها سپس به سلول بنیادی و در نهایت به نورون تبدیل شده بودند.
محققان نورونها را در موشهای مبتلا به آسیبهای نخاعی که دو هفته از عمر آنها میگذشت، کاشتند. این نورونها به سرعت دهها هزار ارتباط را در مغز و نخاع موشها شکل دادند.
این ارتباطات در عضلات بدن و اندام آسیبدیده موشها گسترش یافته و عملا کل طول سیستم عصبی مرکزی را در بر گرفتند.
به گفته مارک توسزینسکی، استاد عصبشناسی دانشگاه کالیفرنیا در ساندیگو، سه ماه بعد سلولها در مسافتهای طولانی در نخاع موشها گسترش یافته و با عبور از بافتهای آسیبدیده توانستند به مغز رسوخ کرده و به آنها اتصال پیدا کنند.
دانشمندان بر این باورند، سلولهای عصبی انسان از طریق ماده سفید در مناطق آسیبدیده گسترش یافته و اغلب به ماده خاکستری مجاور برای تشکیل سیناپسهایی با سلولهای عصبی موش نفوذ میکنند.
اگرچه حیوانات مجددا نتوانستند راه بروند، اما کارشناسان بر این باورند که توانستهاند به موفقیت بزرگی دست یابند. آنها همچنین معتقدند شکلگیری بافت زخم در محلی که سلولها در آنها کاشته شده بودند، ممکن است مانع حرکت کردن موشها شده باشد. آنها اکنون به دنبال شناسایی انواع نویدبخش سلول بنیادی عصبی برای ترمیم آسیبهای نخاعی هستند.
در حال حاضر هیچ راهی برای درمان آسیبهای نخاعی در زمان از بین رفتن ارتباط بین نورونها که میتواند منجر به قطع رابطه بین مغز و بدن شود، وجود ندارد و دانشمندان برای دهههای متمادی به دنبال راهی برای شناسایی درمان بودهاند.
نتایج این پژوهش در مجله Neuron منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات