• سه‌شنبه / ۲۷ آبان ۱۳۹۳ / ۰۸:۲۷
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 93082713978
  • منبع : نمایندگی کردستان

درباره‌ «پلاکت فرزیس» چه می‌دانید؟

درباره‌ «پلاکت فرزیس» چه می‌دانید؟

ایسنا/کردستان مدیرکل انتقال خون کردستان، گفت: فرزیس به جداسازی اجزا خون در حال گردش گفته می‌شود، این روش انواع گوناگونی دارد که یکی از آنها پلاکت فرزیس است که در اداره‌کل انتقال خون کردستان انجام می‌شود.

مدیرکل انتقال خون کردستان، گفت: فرزیس به جداسازی اجزا خون در حال گردش گفته می‌شود، این روش انواع گوناگونی دارد که یکی از آنها پلاکت فرزیس است که در اداره‌کل انتقال خون کردستان انجام می‌شود.

«محمدسعید کریمیان»، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه‌ی کردستان، اظهار کرد: توسعه‌ی علوم پزشکی در حیطه طب انتقال خون سبب گشودن دریچه‌های جدید در روش‌های درمانی شده و در این راستا با توجه به افزایش روز افزون بیماری‌ها، کاربرد پلاکت فرزیس در درمان بسیاری از بیماری‌ها گسترش یافته است.

وی با بیان اینکه این روش اهدای خون برای کمک به بیماران خاص است، افزود: خوشبختانه از سال 89 با تمهیدات سازمان انتقال خون ایران در تهیه و ارسال تجهیزات مورد نیاز و پس از گذراندن آموزش‌های لازم و کافی توسط پرسنل موارد اهدای پلاکت به روش آفرزیس و به صورت تمام اتوماتیک جهت ارائه‌ی فرآورده‌ی پلاکتی به بیماران با شرایط خاص در انتقال خون کردستان انجام می‌شود.

مدیرکل انتقال خون کردستان گفت: پلاکت فرزیس، یکی از روش‌های اهدای خون است که تنها یک جزء خاص از خون اهداکننده داوطلب (پلاکت‌) جدا می‌شود و بقیه اجزاء خون به اهداءکننده باز گردانده می‌شود.

کریمیان با اشاره به‌ ضرورت تهیه‌ی فرآورده‌های مختلف از خون کامل، تصریح کرد: خون کامل از چندین جزء ساخته شده است که عبارتند از پلاکت‌ها، پلاسما، گلبول‌های سفید و قرمز و بسته به انواع بیماری‌ها و جراحت‌های مختلف بیماران به اجزا مختلفی از خون نیازمندند و تزریق فرآورده‌ی پلاکتی یکی از درمان‌های نجات‌بخش برای بیماران مبتلا به سرطان، بیماران پیوند مغز استخوان، مبتلایان آنمی آپلاستیک، مجروحان سوانح مختلف و بیماران دارای اختلالات انعقادی است.

وی به مزایای روش آفرزیس در قیاس با روش معمول اهدای خون اشاره کرد و افزود: در روش اهدا خون معمول، خون اهدا شده به پلاکت، گلبول قرمز و پلاسما تجزیه می‌شود و 6 تا 10 واحد خون کامل باید جداسازی شود تا پلاکت‌های آنان به‌عنوان یک واحد پلاکت درمانی به بیمار تزریق شوند به عبارتی مزیت این روش دریافتی دوز بالاتر پلاکت است به گونه‌ای که در روش پلاکت فرزیس می‌توان تعداد بیشتر و موثرتری پلاکت از یک اهداکننده به‌دست آورد که محتوای پلاکت به دست آمده برابر با پلاکت 8 واحد خون کامل است که 8 نفر آنرا اهدا کرده‌اند.

مدیرکل انتقال خون کردستان، گفت: علاوه‌بر این مزیت دیگر روش پلاکت فرزیس این است که بیمار در معرض تماس با اهداکننده کمتری قرار می‌گیرد و بنابراین نقش مهمی در سازگاری خون و پلاکت شخص اهداکننده و گیرنده دارد و ضریب حساسیت و احتمال عدم پذیرش در بدن گیرنده را کاهش می‎دهد.

کریمیان در خصوص روش اجرای اهدای پلاکت اظهار کرد: اصول آفرزیس مشابه اهدای خون کامل است به این ترتیب که اهداکننده برای ثبت‌نام به واحد دفتر جذب، آموزش و حفظ اهداکنندگان اداره‌کل مراجعه می‌کند و بسته به نیاز بیماران با تماس تلفنی فراخوانده می‌شود، پیش از اهدا توسط پزشک معاینه شده و سؤالاتی از آنها پرسیده شود و آزمایش‌های مختلف اعم از تست‌های CBC، هپاتیت B، هپاتیت C ، ایدز، سیفلیس و گروه خونی انجام می‌شود، پس از 24 ساعت و اخذ جواب آزمایش‌ها اهداکننده جهت اهدای پلاکت آماده می‌شود و پس از استریل کردن ناحیه چین آرنج، سلول‌های پلاکت از خون وی جدا می‌شود و بقیه اجزاء به اهداکننده بازگردانده می‌شود.

وی با بیان اینکه همانند روش معمولی اهدای خون کیسه‌ها و سوزن‌های استفاده شده در این عمل یک بار مصرف و استریل است و از معتبرترین شرکت های دنیا تهیه می‌شود، ادامه داد: مدت زمان آفرزیس از مدت زمان اهدای خون در حالت عادی بیشتر است بطوریکه بجای ٣٠-٢٠ دقیقه، یک تا دو ساعت طول می‌کشد.

مدیرکل انتقال خون کردستان، در خصوص شمار دفعات مجاز و استاندارد که افراد می‌توانند مبادرت به اهدا کنند، گفت: تعداد دفعات مجاز اهدای خون کامل برای مردان چهار بار در سال و برای زنان سه بار در سال است در صورتی که اهداکنندگان پلاکت می‌توانند 24 بار در سال نسبت به اهدای پلاکت اقدام کنند.

کریمیان خاطرنشان کرد: در صورتی که فردی اهدای پلاکت داشته باشد 48 ساعت پس از آن می‌تواند خون کامل اهدا کند، اما اگر فرد اهدای خون با روش معمول کرده باشد تا 8 هفته از اهدای پلاکت معاف است.

وی با اشاره به اینکه این روش درمانی روشی بسیار پرهزینه است اما فرآورده آن به‌صورت رایگان در اختیار بیماران قرارداده می‌شود، خاطر نشان کرد: همه‌ی خدمات انتقال خون در جهت نجات جان هم‌نوعان است و هیچ‌گونه هزینه‌ای بابت این خدمات دریافت نمی‌شود، اما از خیران سلامت می‌خواهیم با یاری رساندن به سازمان انتقال خون ما را در جهت حفظ جان هم‌نوعان همراهی کنند.

مدیرکل انتقال خون کردستان، یادآور شد: اهداکنندگان می‌توانند برای ثبت‌نام در لیست داوطلبان اهدای پلاکت به اداره کل انتقال خون کردستان مراجعه کنند.

گفتگو

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha