«تنها دو هفته پس از فاجعه افتادن یک جرثقیل بر روی حجاج در مکه که حدود 110 قربانی بر جای گذاشت، فاجعه بزرگتری در منا ما را از خواب بیدار کرد که تاکنون صدها قربانی و دهها زخمی برجای گذاشته است."
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، "عبدالباری عطوان"، سردبیر روزنامه مستقل رای الیوم در گزارشی درخصوص کشته شدن صدها تن از حجاج در منا نوشت: ما به قضا و قدر و مشیت الهی اعتقاد داریم اما اینها به کنار به این مساله نیز اعتقاد داریم که تکرار چنین حوادثی دلیل قاطعی بر عدم کفایت ناظرانی است که اداره مراسم حج را برعهده دارند؛ از بالاترین نوک هرم آل سعود گرفته تا کوچکترین مامور راهنمایی و رانندگی.
در ادامه این مطلب آمده است: اینکه حجاج را با اتهاماتی از جمله نادانی و بیانضباطی مسوول این فاجعه دانست و کفایت مسوولان را کنار گذاشت به منزله «اهانتی» است که خطرناک بودن آن کمتر از خود فاجعه نیست. چنین بهانهتراشیهایی از سوی مسوولان عربستانی باعث شده تا هرچند سال یکبار شاهد مرگ هزاران حاجی بیگناه در میان بیتوجهی مسوولان باشیم. در حال حاضر شاهد این هستیم که مراسم حج به منشأ ترس و نگرانی برای حجاج و خانوادههایشان تبدیل شده است و آنها نگران این مساله هستند که تضمین واقعی برای بازگشت سالم حجاج به کشور خود وجود ندارد. 9 سال پیش یعنی در سال 2006 همین فاجعه رخ داد یعنی زمانی که 346 حاجی به دلیل ازدحام در رمی جمرات جان خود را از دست دادند. بعداً گفته شد که از طریق ایجاد پلهایی چندطبقهای این مشکل را حل کردهاند اما مشکل در وجود یا عدم وجود پلها نیست اما میدانیم که مشکل اصلی در سوءمدیریت، نبود برنامهریزی و برنامه اجرایی مناسب است. ما اینجا درباره آتشسوزی، شیوع بیماریها یا سوءخدمات صحبت نمیکنیم.
در این مطلب عطوان عنوان شد: دولت عربستان تاکید کرد که بیش از 30 هزار سرباز و دهها هزار از نیروهای دفاع شهری را برای تامین مراسم حج در برابر اقدامات تروریستی مستقرکرده است اما امروز با کشته شدن این حجاج که به دلیل اقدامی خطرناکتر از اقدامات تروریستی یعنی سهلانگاری و سوءمدیریت رخ داده است، غافلگیر شدیم. بیشتر توجیهاتی که بر زبان مسوولان جاری میشود یا از تلویزیون میشنویم درخصوص یک مساله اصلی است و آن اینکه مقامات عربستان مهارت لازم را در اداره ازدحام حجاج ندارند. این به منزله «انکار» بیسابقه و توجیهات غیرقابل قبولی است که هیچ کسی را قانع نمیکند. اگر مقامات سعودی پس از 80 سال نظارت بر مراسم حج مهارت کافی در اداره ازدحام حجاج را ندارند پس چه کسی این مهارت را باید داشته باشد؟ اگر وضعیت به این صورت است پس چرا کارشناسان مسلمان و خارجی برای انجام این ماموریت فرا خوانده نمیشوند. این در حالی است که این حجاج و زوار اماکن مقدس سالانه درآمدی به ارزش 8.5 میلیارد دلار را به خزانه عربستان میریزند.
در پایان این مطلب آمده است: در تمامی جهان مسابقات ورزشی، جشنوارههای هنری و مراسم مذهبی برگزار میشود که صدها هزار تن برای شرکت در آن وارد ورزشگاهها و سالنها میشوند و در زمان مشخص از آن خارج میشوند. خیلی کم اتفاق میافتد که شاهد چنین فاجعهای باشند. پس چرا از کسانی که ناظر بر اداره چنین مسابقات و جشنوارههایی هستند کمک گرفته نمیشود؟ چرا مهندسان و کارشناسان برای بررسی این مساله از خارج فرستاده نمیشوند؟ هزاران جوان باهوش عربستانی نیز هستند که میتوان از آنها برای این حادثه کمک گرفت. جواب این سوالات سهلانگاری، بیخیالی، عدم اداره درست امور، عدم مجازات، عدم انجام تحقیقات شفاف و لاپوشانی این فاجعهها در زیر فرش ناتوانی و انکار است.
ما به حال تمامی قربانیان دلسوزی کرده و آنها را شهدا به حساب میآوریم اما ما به عنوان عرب و مسلمان نمیتوانیم کسانی را ببخشیم که مسوول این فاجعهها هستند. ما خواهان تحقیقات جدی، علمی و شفاف برای شناخت تمامی حقایق و محاکمه مسوولان هستیم. ما دیگر تحمل حوادث فاجعهبارتر را نداریم و زمان آن فرا رسیده که این فاجعهها به طور کامل متوقف شود.
انتهای پیام
نظرات