• یکشنبه / ۷ شهریور ۱۳۹۵ / ۱۵:۰۶
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 95060104555
  • خبرنگار : 71049

کمالوندی: هزینه ساخت 2 راکتور جدید در بوشهر تامین شده/ مذاکرات فروش آب سنگین به روسیه نهایی شده

کمالوندی: هزینه ساخت 2 راکتور جدید در بوشهر تامین شده/ مذاکرات فروش آب سنگین به روسیه نهایی شده

سخنگوی سازمان انرژی اتمی عصر یک‌شنبه در کنفرانس خبری به مناسبت هفته دولت در محل این سازمان به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، بهروز کمالوندی، در ابتدای این نشست به تشریح فعالیت‌های هسته‌ای در یک سال گذشته پرداخت و درباره فعالیت نیروگاه بوشهر تاکنون گفت: با بهره‌برداری از این نیروگاه تاکنون ۲۷ میلیون بشکه نفت صرفه‌جویی شده است و توانستیم از تولید ۱۵.۷ میلیون تن آلاینده‌ جلوگیری کنیم. هم‌چنین این نیروگاه تاکنون ۱۷ میلیون کیلو وات ساعت برق تولید کرده است.

او از سفر و شرکت رییس سازمان انرژی اتمی در شصتمین کنفراس سالانه عمومی آژانس که در حاشیه نشست بعدی شورای حکام برگزار می‌شود خبر داد.

کمالوندی هم‌چنین اظهار کرد که طرح مقابله با سرطان با استفاده از پرتو درمانی (PACT) امسال در آژانس به عنوان طرح نمونه معرفی خواهد شد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی د پاسخ به ایسنا درباره زمان کلنگ‌زنی دو واحد نیروگاه هسته‌ای جدید با مشارکت روس‌ها بدون اعلام زمانی مشخص اظهار کرد که "برای تکمیل مذاکرات مربوط به دو واحد نیروگاهی جدید با دستور مساعد رییس‌جمهور تامین مالی آن انجام شد و مساله مالی این نیروگاه‌ها حل شد و طی چند هفته آینده تلاش می‌کنیم مذاکرات نهایی را انجام دهیم و تاریخی را به‌زودی برای شروع ساخت این نیروگاه‌ها اعلام کنیم.

کمالوندی درباره فروش آب سنگین اظهار کرد: عمده خریداران آب سنگین ایران اروپایی‌ها هستند و درباره فروش آب سنگین به روسیه تقریبا مذاکرات مربوط به آن نهایی شده است.

وی درباره فعالیت‌های هسته‌ای تحت تاثیر برجام اظهار کرد: برجام آرام نسبی و فضای بین‌المللی را باز کرد. صنعت هسته‌ای به فضای باز بین‌المللی نیاز دارد. متاسفانه قبلا فضا به گونه‌ای بود که حتی ما را به نشست‌های آژانس به بهانه قطعنامه‌های شورای امنیت راه نمی‌دادند. امروز با اطمینان بیش‌تری به تولید و طراحی سوخت و طراحی راکتور می‌پردازیم و می‌توانیم این تولیدات و طراحی‌ها را با کشورهای دیگر برای دریافت استانداردهای بین‌المللی به اشتراک بگذاریم.

به گزارش خبرنگار ایسنا، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در رابطه با تولید رادیوداروها در کشور، گفت: میزان تولید و انواع مختلف رادیودارو در کشور قابل توجه است و ما به کشورهای اروپایی نیز امسال صادرات داشتیم و برای سال آینده نیز صادرات رادیودارو را در برنامه خود داریم.

او هم‌چنین اعلام کرد: کارهای اجرایی مرکز جدید و جامع تولید رادیودارو در کشور بر مبنای GMP از اوایل سال آینده آغاز می‌شود.

کمالوندی خاطرنشان کرد: تولید مولیدن 99 که ماده اولیه تکنسیوم 99.ام است در برنامه سازمان انرژی اتمی قرار دارد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی از ساخت سامانه پرتودهی الکترون جهت بی‌خطرسازی زباله‌های شهر تهران با سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد و گفت: مذاکرات مربوط به این موضوع در حال انجام است.

وی هم‌چنین تولید شکاف‌دهنده‌های خطی الکترون در کشور را در زمینه‌های مختلف به ویژه در مبادی گمرک و مبادی ورود و خروج کشور قابل توجه و رو به پیشرفت دانست.

کمالوندی با اشاره به تولید آب سنگین در کشور، اظهار کرد: بعد از آن که حدود 40 تن از آب سنگین کشور را به آمریکا فروختیم، اکنون 170 تن ذخیره داریم و قرار است حدود 39 تن نیز به روسیه بفروشیم که تقریبا مذاکراتش نهایی شده است. آب سنگین ایران بسیار با کیفیت است و به 99.95 درصد رسیده است که می‌تواند در زمینه‌های تحقیقاتی و پزشکی استفاده داشته باشد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی هم‌چنین پیشرفت کشور در حوزه لیزر پزشکی، صنعتی و آموزشی را قابل توجه دانست و گفت: امیدواریم در نمایشگاهی بتوانیم دستاوردهای‌مان در حوزه لیزر را به نمایش بگذاریم.

او با اشاره به رایزنی‌ها و مذاکرات سازمان انرژی اتمی با کشورهای مختلف در پسابرجام، گفت: با کشورهای زیاد آسیایی و اروپایی مذاکرات داشتیم که تمامی آن‌ها در یک سال گذشته و بعد از برجام انجام شده است. هم‌چنین در سفری که به فرانسه داشتیم موفق شدیم تا در پروژه ایتر مشارکت داشته باشیم. هیاتی از سوی این پروژه و اتحادیه اروپا به ایران آمدند و بررسی‌های لازم را انجام دادند و خوشبختانه به لحاظ نیروی انسانی در درجه عالی قرار داریم اما در تجهیزات به ویژه در حوزه گداخت در سطح پایینی هستیم.

کمالوندی در پاسخ به این پرسش که ظریف گفته است فهرستی از بدعهدی‌های طرف مقابل آماده کردیم و در نشست بعدی برجام ارائه می‌کنیم، آیا در حوزه فنی بدعهدی داریم؟ گفت: در حوزه فنی بدعهدی نداریم اما زیاده‌خواهی داریم. ما کارهایی را که باید انجام می‌دادیم صورت گرفته‌اند اما بعضا در جزییات طرف مقابل خواسته‌هایی دارد که غیرقابل قبول بوده و تا الان هم پاسخ ما به آن‌ها منفی بوده است. شاید اگر چندین موضوع اختلافی داشتیم اکنون به چند موضوع رسیده است که خیلی موضوعات بزرگی نیستند. آن‌ها خواسته‌هایی دارند اما ما بر اساس برجام و مصلحت کشور اقدام می‌کنیم.

وی در پاسخ به خبرنگار دیگری که از وی پرسید مجلس با دریافت پنج میلیارد دلار وام از روسیه موافقت کرده است تا در زمینه‌های مختلف از جمله هسته‌ای مصرف شود، گفت: این موضوع خبر خوبی برای ما بود. ما همواره درباره این که چرا دو واحد نیروگاه جدید کلنگ‌زنی نمی‌شود سربسته مشکلات را مطرح می‌کردیم اما حالا که مشخص است مسائل مالی مانع کار است باید بگویم که مشخصا به پیشنهاد دولت قرار شد تا از این تسهیلات در رابطه با نیروگاه استفاده کنیم و این می‌تواند یک راه‌حل باشد تا کار را شروع کنیم. البته طرف مقابل آماده بود تا کار را شروع کند اما ما اصرار داشتیم که به لحاظ مالی و اعتبارات تضمین شده جلو برویم چرا که در اسناد سوم ساخت نیروگاه‌ها، هزینه‌ها تصاعدی افزایش پیدا می‌کند.

کمالوندی مشکلات بر سر ساخت دو واحد جدید نیروگاه بوشهر را ناشی از کاهش بودجه‌های عمرانی دانست و گفت: در سال گذشته به طور بی‌سابقه‌ای طرح‌های عمرانی تنها 16 درصد بودجه دریافت کردند که این رقم حتی در جنگ تحمیلی هم سابقه نداشته است اما دولت اقداماتی انجام داد تا دورنمای بهتر اقتصادی داشته باشیم و امیدواریم به زودی کار به نتیجه برسد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در رابطه با درز اطلاعات هسته‌ای ایران و آخرین پیگیری‌ها اظهار کرد: در ملاقاتی که معاون آژانس با آقای نجفی داشتند اطمینان دادند که اطلاعاتی از ناحیه آژانس در رابطه با ایران درز پیدا نکرد است. ایران در روز اجرای برجام اطلاعات برنامه بلندمدت هسته‌ای خود را طبق برجام به آژانس داد که هم‌زمان با کشورهای 1+5 به اشتراک گذاشته شد و یک بار هم این اطلاعات با اجرایی شدن پروتکل الحاقی در اختیار آژانس قرار گرفت. بنابراین این اطلاعات علاوه بر آژانس به اطلاع  1+5 هم رسیده است. ما معتقدیم درز اطلاعات ایران با هدف خاص سیاسی و جناحی در داخل آمریکا برای تحت فشار قرار دادن دولت اوباما انجام شده است. برداشت ما این است، عده‌ای که دسترسی به اطلاعات داشته‌اند برای استفاده خودشان آن را به دست مخالفان دولت آمریکا رساندند. به علاوه ما بنا نداشتیم که بیش از این آژانس را تحت فشار قرار دهیم.

وی درباره تزریق گاز به سانتریفیوژهای نسل جدید گفت: کار طبق برنامه‌ای که داریم پیش می‌رود و یک روز هم در این زمینه عقب نیستیم.

این مقام سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این‌که در اطلاعیه‌ای از سوی وزارت علوم اعلام شده است رشته‌های مهندسی پرتوپزشکی و ارشد مهندسی هسته‌ای از سوی وزارت علوم در سال 96 حذف شده ‌اند آیا سازمان انرژی اتمی در این رابطه و افزایش نیافتن دانشجویان اعمال نظر کرده است؟ گفت:‌ در این رابطه به ویژه کاربرد پرتوها، وزارت بهداشت، مدیریت مسأله را بر عهده دارد. سازمان انرژی اتمی در این رابطه اطلاعی ندارد و محدودیتی هم از طرف سازمان یا با اجرای برجام ایجاد نشده است.

وی خاطرنشان کرد: فعلا در زمینه تامین نیرو در سازمان انرژی اتمی کمبودی نداریم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی در رابطه با بازطراحی راکتور اراک گفت: هفته گذشته هیاتی از ایران به چین رفته و امروز نیز هیاتی از چین در تهران هستند و در حال مذاکره می‌باشند. آن‌چه در بازطراحی اراک مدنظر ماست این است که طراحی‌های ایران مرور شود و در برخی حوزه‌ها در طراحی، آن‌ها ما را همراهی کنند تا کار در مسیر خودش پیش رود. البته آن‌ها تمایل داشتند کل طراحی را خودشان انجام دهند ولی خواسته ما چیز دیگری بود. ما حتی قبول نکردیم سوخت این راکتور مشابه با سوختی که چین در الجزایر تولید می‌کند، باشد. اکنون در مرحله نهایی هستیم و کار طراحی اولیه چند ماه آینده انجام می‌شود و بعد از آن شروع به طراحی تفصیلی می‌کنیم که باید آن نیز به تایید کمیسیون برجام ایران و 1+5 برسد.

کمالوندی در رابطه با فضای ایجاد شده پس از برجام در رابطه با مسائل فنی گفت: برجام آن‌چه را که به دست آورده بودیم حفظ کرد. اگر پیش از این هشت تن اورانیوم غنی‌شده داشتیم و آن را دادیم، در برابراش کیک زرد گرفتیم که می‌توانیم با آن به جای هشت تن، 24 تن اورانیوم غنی‌شده داشته باشیم.

معاون صالحی در رابطه با تولید ایزوتوپ‌های پایدار گفت: دو آبشار سایت فردو برای تولید ایزوتوپ‌های پایدار در نظر گرفته می‌شوند. پیش‌نویس قرارداد ایجاد این تاسیسات با روس‌ها آماده شده است که بیش از هشتاد بند دارد اما هنوز مذاکرات بر سر بندهایی در رابطه با مباحث فنی باقی مانده است. بعد از آن‌که این پروسه انجام شد وارد مرحله طراحی و تست می‌شویم. ما حدود هفت الی هشت جلسه در مسکو در این رابطه مذاکره داشتیم و الان از مرحله فنی اصلی عبور کرده‌ایم اما هنوز برخی مسائل فنی و حقوقی باقی مانده است.

این مقام سازمان انرژی اتمی درباره تشکیل کارگروه تولید سوخت بر اساس برجام با بیان این‌که در حاشیه اولین کمیسیون برجام این موضوع مطرح شد افزود: بر اساس ضمیمه یک پاراگراف 59 باید سوخت تولیدی در ایران چنانچه بخواهد بیش از 300 کیلو تولید شود به طور غیرقابل برگشت به صورت گاز هگزافلوراید اورانیوم در مدت زمان کوتاه باشد. سمومی به سوخت تزریق می‌شود که دیگر نتواند به سرعت به عنوان UF6 استفاده شود در عین حال که ویژگی‌های سوخت را دارد. اگر کارگروه مشخصات این سوخت را تعیین کند هر میزان سوخت که بخواهیم تولید می‌کنیم و دیگر محدودیت 300 کیلو نخواهیم داشت و می‌توانیم چندین تن سوخت تولید کنیم.
 

کمالوندی ادامه داد: در برجام آمده است که ظرف یک‌ سال باید این کارگروه و مشخصات سوخت تعیین شوند که از تاریخ اجرای برجام محاسبه می‌شود. فکر می‌کنم با یک یا دو جلسه بتوانیم این معیارها را به دست بیاوریم.

وی در ارتباط با اجرای حکم اعدام برای شهرام امیری که گفته می‌شود از دانشمندان هسته‌ای ایران بوده است که اطلاعات مهمی را به خارج از کشور درز داده اظهار کرد: شهرام امیری ارتباطی با سازمان انرژی اتمی نداشته و دانشمند هسته‌ای نبوده است، بلکه برخی دسترسی‌ها از طرق دیگر داشته است و همان‌طور که مسوولان قضایی گفته‌اند ماموریت جمع‌آوری اطلاعات داشته است.

وی ادامه داد: سازمان انرژی اتمی مراقبت دائم دارد. در سازمان انرژی اتمی معاونت حفاظت امنیت یکی از موثرترین حفاظت‌ها را به لحاظ ساختار و افراد داراست و تجربیاتی را در اختیار دارد که قابل توجه است.

کمالوندی هم‌چنین در رابطه با دستگیری یک عضو تیم مذاکره‌کننده به جرم جاسوسی گفت:‌ در این رابطه ما هم به اندازه شما اطلاع داریم، اما سازمان از این مباحث کاملا دور است  و مشکلی ندارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha