به گزارش ایسنا به نقل از دیلی میل، پیشتر برای تشخیص دروغ از نشانگرهای تعریق و ضربان قلب استفاده میکردند در حالیکه به اعتقاد این پژوهشگران علت واقعی دروغگویی در مغز نهفته است.
این پژوهش نشان داد که اسکن fMRI یک روش بسیار موثرتر در تشخیص دروغگویی است، زیرا فعال شدن مناطق تصمیم گیری در مغز افراد به هنگام دروغگویی را به خوبی نشان داده و با موفقیت 90 درصدی میتواند دروغگویی را تشخیص دهد.
محققان از دانشکده پزشکی پرلمن در دانشگاه پنسیلوانیا از یک آزمون اطلاعات پنهان استاندارد برای مقایسه این دو روش استفاده کردند.
دستگاه دروغسنج، هدایت الکتریکی پوست فرد، ضربان قلب و تنفس در طول بازجویی را اندازه گیری کرده و بیش از 50 سال است که برای تشخیص دروغگویی مورد استفاده قرار میگیرد.
اما این دستگاه در تواناییهای خود دچار تضاد بوده و افراد معتقدند که این کار را بنابر شانس و به طور اتفاقی انجام میدهد.
از سوی دیگر از تصویرساز تشدید مغناطیسی کارکردی (FMRI) میتوان برای بررسی فعالیت مغز استفاده کرد.
دستگاه دروغسنج نشان دهنده فعالیت پیچیده سیستم عصبی است که تنها در حدود چند پارامتر کاهش مییابد. در حالی که fMRI هزاران خوشه در مغز را با وضوح بالا مورد بررسی قرار میدهد.
در این پژوهش به 28 نفر آزمون اطلاعات پنهان (CIT)داده شد که در آن از پرسشهای دقیق استفاده شده بود.
از هر شرکت کننده در زمان متصل بودن به دستگاه دروغسنج و همچنین هنگام قرار گرفتن در دستگاه ام.آر.آی خواسته شد تا مخفیانه یک عدد بین سه تا هشت را بنویسند.
برای این آزمون، از آنها خواسته شد تا به تمام سوالات پاسخ "نه" بدهند که در این میان پاسخ یکی از سوالها دروغ بود.
این پاسخها پس از آن به طور جداگانه توسط سه متخصص دستگاه دروغ سنج و سه کارشناس تصویربرداری عصبی مورد بررسی قرار گرفت.
محققان دریافتند که اسکن fMRI به مراتب بیشتر از یک دستگاه دروغ سنج یک دروغگو را به درستی نشان میدهد.
به طور کلی، کارشناسان علوم اعصاب که هیچگونه تجربه قبلی در تشخیص دروغ نداشتند 24 درصد بیشتر از متخصصان حرفهای که بیشترین تجربه را در کار با دستگاههای دروغ سنج داشتند موفق به شناسایی و تشخیص دروغگویی شدند.
محققان، یکی از شرکتکنندگان که عدد 7 را انتخاب کرده بود برای نمونه مورد بررسی قرار دادند.
هنگامی که در مورد این عدد از وی سوال شد، بازرسان دروغ سنج به دلیل سوال مکرر و مشاهده افزایش ضربان قلب و تعریق در فرد، عدد 6 را صحیح دانستند.
اما اسکن fMRI به وضوح نشان داد که فعالیت مغز فرد در هنگام سوال در مورد عدد هفت به طرز چشمگیری افزایش مییابد.
محققان میگویند این یافتهها نشان میدهد که میتوان از هر دو روش برای تشخیص دروغگویی استفاده کرد اما اسکن مغزی افراد نشان دهنده آمار دقیقتر و بدون اشتباهی از شرکت کنندگان است.
با این حال برای رسیدن به نتیجه بهتر میتوان از هر دو این دستگاهها به عنوان مکمل یکدیگر استفاده کرد.
انتهای پیام
نظرات