به گزارش ایسنا دکتر امید منصوری، استاد گروه بیوتکنولوژی دانشگاه تهران در نشست «تراریخته؛ زوایا و نگاهها» با بیان اینکه 4 نیرو در دنیای آینده موثر است، افزود: یکی از این نیروها، «جمعیت» است. جمعیت طی قرن بیستم از 1.6 میلیارد به 6.1 میلیارد نفر رسیده و پیش بینی میشود تا سال 2050 جمعیت کره زمین به 9.2 میلیارد نفر افزایش یابد.
وی نیروی دوم را «نیاز انسانی» ذکر کرد و ادامه داد: اگر قرار باشد آمریکا و اروپای غربی به همین میزان موادغذایی مصرف کنند، برای 3.5 دهه آینده باید برای 105 میلیارد نفر غذا داشته باشیم.
منصوری سومین نیرو را «جهانی شدن» دانست و با تاکید بر اینکه دانش در حال «مسطح شدن» است، از این رو باید در اختیار همه بشر قرار گیرد، اظهار کرد: چهارمین نیرو «تغییرات اقلیم» است. در قرن گذشته جهان 8.5 درجه گرمتر شده است و این اتفاق سادهای نیست؛ به گونهای که برخی از متخصصان فرانسوی معتقدند انقلاب فرانسه به دلیل آتشفشانهای ایسلند بوده که موجب شد دمای اروپا و به ویژه فرانسه را تحت تاثیر قرار دهد.
این محقق با تاکید بر اینکه این 4 نیرو در برابر بشر قرار دارد و جهان را تحت تاثیر قرار داده است، یادآور شد: از درون این 4 نیرو، نیروی فناوری به عنوان ابزار دست بشر متولد میشود که بخشی از این فناوری، فناوریهای زیستی است و بخشی از آن تراریخته است و باید از آن استفاده کنیم.
منصوری با طرح این سوال که با وجود این 4 نیرو، در دنیا چه وضعیتی حاکم است، گفت: 12 هزار سال قبل جهان 5 درجه نسبت به زمان حال سردتر بوده است، به گونهای که شیکاگو در عمق یخی به ارتفاع 1.5 کیلومتر مدفون بوده است؛ به این معنی که گودال یخ قطبی به این وسعت گسترده بوده است.
اثرات تغییر اقلیم در ایران
وی با اشاره به مطالعات انجام شده در خصوص وضعیت خراسان جنوبی تاکید کرد: بر اساس نتایج به دست آمده خراسان جنوبی در سال 2050 به میزان 2 درجه گرمتر خواهد شد؛ چراکه کلاهک قطبی کوچکتر شده، بادهای جنوبی فشار بیشتری بر منطقه وارد میکنند و در نتیجه دما افزایش خواهد یافت.
منصوری یادآور شد: در سال 94 حدود 30 هزار نفر از زابل به دلیل خشکسالی کوچ کردند و در حال حاضر اجازه کوچ به خانوارها داده نمیشود.
وی با تاکید بر اینکه گازها شرایط کره زمین را به 800 سال قبل پیش میبرد، اضافه کرد: علاوه بر آن شاهدیم که به دلیل توسعه اراضی کشاورزی دریاچه ارومیه تخریب شد و این توسعه به خاطر کم بودن عملکرد در واحد سطح است.
استاد دانشگاه تهران، راهکار رفع این معضلات زیستمحیطی را در بیوتکنولوژی میداند.
روند مهندسی ژنتیک در کاهش معضلات زمین
استاد گروه بیوتکنولوژی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه از زمانهای بسیار دور روشهای کلاسیک اصلاح نباتات اجرایی میشد، ادامه داد: از 12 هزار سال قبل در کشور اصلاح دام و نباتات اجرایی میشد، بدون آنکه مردمان آن زمان علم بیوتکنولوژی را بدانند.
منصوری در عین حال با تاکید بر اینکه در آن زمان جمعیت کم و روشهای اصلاح نباتات پاسخگوی نیازهای جامعه بشری آن بود، اضافه کرد: ولی در طول قرن بیستم جمعیت 4 برابر میشود، این روش کلاسیک دیگر جوابگوی نیازهای بشر نبوده؛ از این رو است که مشاهده میکنیم ذرت و گندمی که هماکنون مصرف میشود، محصولاتی نبوده که در گذشته رویش داشتهاند، بلکه این ذرت «ایجاد شده است».
وی با طرح این سوالکه تا این مقطع که ذرت کنونی تغییر یافته است، اشکالی وجود ندارد، اما چگونه است که از این به بعد اشکال ایجاد میشود، اضافه کرد: 30 تا 60 درصد محصولات کشاورزی به دلیل استرسها و کمبودهای آب و سایر عوامل از بین میروند و از سوی دیگر اگر در روشهای اصلاح نباتات دهها ژن غیر آگاهانه وارد میشد، با روشهای بیوتکنولوژی یک ژن آگاهانه جداسازی میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه در 10 سال اخیر بیوتکنولوژی DNA رشد 10 هزار برابری داشته است، گفت: این فناوری، «ابر دستاورد» بشر است که سیر تکامل انسان را تغییر میدهد و در آینده دیگر موضوع انتقال ژن مطرح نیست، بلکه تولید موجود مستعد اقلیم حاکم خواهد شد.
منصوری با بیان اینکه بشر 12 هزار سال است که محیط زیست را مهندسی میکند، ادامه داد: در آینده جهان زیستی طراحی میکنیم و کمتر از یک دهه تمام ژنوم بشر در اختیار دانشمندان قرار خواهد گرفت، از این رو لازم است که امروزه اقدام به مهندسی یک ژن گیاه کرد.
ضرورت استفاده از بیوتکنولوژی در کشاورزی
استاد گروه بیوتکنولوژی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه 92 درصد از زعفران دنیا در ایران تولید میشود، گفت: اگر بتوانیم تولید این محصول را ساماندهی کنیم، قادر به کنترل بازارهای جهانی خواهیم بود.
انتهای پیام
نظرات