"همین الان لباست رو بپوش؛ وگرنه اصلاً بیرون نمیریم"، "باشه، پس خونه میمونیم"؛ مکالمه عجیب و غریبی نیست. ممکن است شما هم از دو، سه سالگی فرزندتان به بعد، چندین و چندبار در همین موقعیت قرار گرفته باشید و وقتی میخواستید با پسر و دختر بازیگوشتان اتمام حجت کنید، آنها با واکنششان، شما را حیرتزده کرده باشند.
دکتر احمدرضا زمانی، استاد دانشگاه در نخستین نشست تخصصی الفبای موفقیت فرزندان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا وجود قاطعیت در والدین را برای تربیت صحیح فرزندان ضروری دانست و گفت: نیاز است والدین قبل از گفتن بله یا نه به فرزندان فکر کنند و با هم هماهنگ باشند و هرچه قدر فرزند اصرار کرد نظرشان عوض نشود. البته قاطعیت را با خشونت اشتباه نگیرند و در نظرات یکدیگر برای تربیت فرزندان دخالت نکنند.
این استاد دانشگاه مقایسه فرزندان با دیگران را بسیار بد دانست و اظهار کرد: توجه به تفاوت استعدادها، هوشهای دهگانه، تکیه بر توانمندیها و مقایسه برای پیشرفت در تربیت فرزندان بسیار مهم است.
وی ادامه داد: والدین نباید با فرزندان راجع به شخصیتشان حرف بزنند بلکه باید تربیت رفتاری را مد نظر داشته باشند، وقتی قرار است به آنها تذکر دهند نباید حاشیه پردازی کنند و بحث گذشته را پیش بکشند، بلکه باید راجع به یک نکته تربیتی حرف بزنند و فرزندان را با دیروز خودشان مقایسه کنند.
یادگیری 93 درصدی فرزندان از رفتار والدین
زمانی با اشاره به یادگیری 93 درصدی فرزندان از رفتار پدر و مادر تصریح کرد: والدین باید نمونه تغییری باشند که از فرزندانشان انتظار دارند؛ یعنی به یکدیگر احترام بگذارند و از خودشان مراقبت کنند. همچنین تناقض حرف و عمل والدین، فرزندان را سردرگم میکند، مثلاً وقتی والدین سریالهای 850 قسمتی ماهواره را میبینند حق ندارد به فرزند در مورد دیدن زیاد از حد تلویزیون تذکر بدهند.
این متخصص اجتماعی خانواده محروم سازی موقتی برای تربیت فرزندان را ضروری دانست و اظهار کرد: تنبیه متناسب، غیربدنی، در اتاق خلوت در حالی که رفتار فرزند و نه شخصیت او مورد هدف قرار میگیرد، ضروری است.
زمانی ادامه داد: والدین باید دستان و صدایشان را کنترل کنند و نباید به سر و صورت فرزند برای تنبیه بزنند چون تحقیر میشود، شب ادراری میگیرد و ناخن میجود پس باید به جای اینگونه تنبیه اتاقی خلوت که حوصله فرزند در آن سر میرود و وسیله خطرناکی هم در آن نیست انتخاب کنند و چند دقیقه برای تنبیه او را به آنجا بفرستند.
وی افزود: هرچهقدر فرزند بزرگتر شد اینگونه تنبیه به تنبیه محرومیت چند روزه از موبایل و تبلت و تلویزیون تبدیل میشود.
مراقب خط قرمزها باشید
این استاد دانشگاه با اشاره به اصول تربیت فرزندان گفت: آماده کردن یک محیط امن و مورد علاقه، ایجاد محیطی سازنده برای یادگیری، استفاده از انضباط قاطعانه، داشتن انتظارات واقع بینانه و مراقبت از خود به عنوان پدر یا مادر موفقیت فرزندان را تضمین میکند.
زمانی در ادامه تصریح کرد: والدین باید موفقهای خوشحال تربیت کنند، نه پزشک و مهندسهایی که خوشحال نیستند و تعدادشان کم هم نیست؛ همچنین نیاز است والدین حتی اگر به یکدیگر علاقه ندارند اما به هم احترام بگذارند اینگونه محیط امن تربیتی فراهم میشود.
وی با اشاره به خط قرمزهای برخورد با کودک اظهار کرد: آسیب زدن به خود، دیگران و اشیا از خط قرمزها است و اگر کودک قصد داشت این کارها را بکند باید او را در آغوش بگیریم تا مطمئن شویم دیگر اینکارها را نمیکند.
انتهای پیام
موفقهای خوشحال تربیت کنید!
ایسنا/اصفهان تربیت کردن فرزندان، کار درستی است و اتمام حجت کردن، بعضی وقتها، خیلی هم لازم است، اما قرار نیست همیشه، شما دستور بدهید و او هم گوش به فرمانتان باشد.
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات