سیدمحمدصادق رضویان در گفتوگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: در این مرحله ضمن بازسازی و استحکام بخشی بنا، کار کاهگل و سیمگل بدنه بنا در حال انجام است.
وی در خصوص برنامه میراث فرهنگی برای این بنای ارزشمند تاریخی خاطرنشان کرد: نگرش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به بازسازی این بنا در گام نخست، حفاظت بناست و در گام دوم چنانکه قابلیت و شرایط لازم را داشته باشد برای واگذاری آن به بخش خصوصی با هماهنگی مالک آن اقدام میکند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میامی با بیان اینکه این چاپارخانه در ادامه جاده ابریشم و مسیر شاهعباسی و در حد فاصل بین دو کاروانسرای میامی و دهملا واقع شده، تصریح کرد: مشابه این چاپارخانه در اسبکشان خارتوران نیز وجود دارد.
وی با اشاره به اهمیت روستای ارمیان اضافه کرد: تعدد بناهای تاریخی و همچون وجود این چاپارخانه در روستای ارمیان نشان از اهمیت ارمیان در دورههای مختلف و از جمله در عصر صفوی دارد و نشان میدهد که این روستا در آن دوره محل تردد خیلی از مسافران و رهگذران بوده است.
وی با اشاره به کاربری چاپارخانهها در گذشتههای دور اظهار کرد: چاپارخانهها، کارکرد امروز اداره پست را داشته و معمولا از آنها برای استراحت چاپارها و تعویض اسبهای خسته با اسبهای تازه نفس نیز استفاده می شده است.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان میامی با اشاره به اینکه چاپارخانه ها بین دو مقر حکومتی یا بین دو شهر و در مسیرهای پرتردد تعبیه میشدند، خاطرنشان کرد: چاپارخانهها شامل یک جای نگهداری اسب، یک اتاق مسوول چاپارخانه و یک مالبند و...بودند.
وی با اشاره به اینکه چاپارخانه ارمیان احتمالا مربوط به دوره صفوی است، ادامه داد: هنوز کار دقیقی درباره پیشینه و قدمت آن انجام نشده و ممکن است قدمت آن به دورههای دورتر نیز برسد، اگرچه به واسطه قرار گرفتن در مسیر شاهعباسی میتوان آن را به دوره صفوی نسبت داد.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان در پاسخ به پرسش ایسنا در خصوص اینکه چرا ارمیان با وجود تعدد آثار تاریخی در زمره روستاهای هدف گردشگری نیست به ایسنا گفت: در دورهای که کارشناسان برای شناسایی روستاهای هدف در منطقه به مطالعه پرداختند، این روستا در بین روستاهای هدف گردشگری قرار نگرفته اما به هر حال این روستا هم به واسطه تعدد آثار و هم به دلیل بهرهمندی از بافت تاریخی و هم باغهای مینیاتوری از جاذبههای گردشگری شهرستان میامی محسوب میشود.
وی یادآوری کرد: بافت تاریخی، چنار کهنسال، بقعه ارمیای نبی، چاپارخانه و باغ ها و کوچهباغهای زیبا و...از جاذبه های روستای ارمیان میامی است.
مردم روستای ارمیان با وجود بهرهمندی از ظرفیتهای متنوع گردشگری ، چندان از این مزیتها بهرهای نبرهاند. تنوع این آثار در کنار آب و هوای مطبوع ارمیان میتوان این روستا را به یکی از مقاصد گردشگری تبدیل کند.
اگرچه ارمیان با وجود بقعه ارمیای نبی، چنارهای کهنسال، بافت قدیمی، کوچهباغها و چشماندازهای زیبا و... همچنان تا حدودی در غربت به سر میبرد اما میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و برخی نهادهای دیگر در چند سال اخیر با اقداماتی نظیر تلاش در جهت ایجاد اقامتگاه بومگردی، مرمت بناهای تاریخی و از جمله چاپارخانه صفوی، سنگفرش معابر و مرمت و حفظ بافت تاریخی، بستر را برای بازگشت رونق به این روستای زیبا فراهم کردند.
به هر روی امید است که در آینده نزدیک سکوت این بنا که روزگاری پیوسته با شیهه اسبهای تازهنفس میشکست از پس قرنها در هیاهو و شادی گردشگران بشکند.
انتهای پیام
نظرات