• دوشنبه / ۱۹ فروردین ۱۳۹۸ / ۰۱:۵۴
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 98011806204
  • خبرنگار : 30057

آخرین داده‌های فضایی ایران از وضعیت دو حوضه آبی ایران بعد از بارندگی‌ها

مساحت دریاچه ارومیه فقط ۴۰درصد افزایش داشته است/جان گرفتن تالاب هویزه

مساحت دریاچه ارومیه فقط ۴۰درصد افزایش داشته است/جان گرفتن تالاب هویزه

هر چند که برخی، اخباری مبنی بر پرآب شدن دریاچه ارومیه را در پی جاری شدن سیلاب‌های اخیر منتشر کردند، ولی داده‌های سازمان فضایی ایران نشان می‌دهد که ششمین دریاچه بزرگ آب شور دنیا تنها ۴۰ درصد افزایش مساحت داشته است.

به گزارش ایسنا، دریاچه ارومیه در شمال غرب ایران قرار دارد که طبق تقسیمات کشوری ایران، این دریاچه میان دو استان آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است. مساحت این دریاچه در سال ۱۳۷۷ در حدود ۶ هزار کیلومتر مربع بود که در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار داشت. این دریاچه همچنین بزرگترین دریاچه آب شور در خاورمیانه و ششمین دریاچه بزرگ آب شور دنیا است.

آب این دریاچه بسیار شور بوده و بیشتر از رودخانه‌های "زرینه‌رود"، "سیمینه‌رود"، "تلخه رود"، "گدار"باراندوز"شهرچای"، "نازلو" و "زولا" تغذیه می‌کند.

این دریاچه از اواسط دهه ۸۰ شروع به خشک شدن کرد و امروزه در خطر خشک شدن کامل قرار دارد. بررسی تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۵ این دریاچه ۲۵ تا ۵۰ درصد مساحت خود را از دست داده است. دلایل بسیاری برای خشک شدن دریاچه ذکر شده‌است که از جمله می‌توان به خشکسالی، احداث بزرگراه بر روی دریاچه، استفاده بی‌رویه از منابع آب حوضه آبریز دریاچه، بارش کم برف و باران در سال‌های اخیر و احداث سد بر روی رودخانه‌های حوضه‌های آبریز این دریاچه اشاره کرد.

در اولین هفته از آبان ۱۳۹۴ خورشیدی، تراز آب دریاچه ارومیه ۱۲۷۰٫۰۴ متر اعلام شد که نسبت به آبان سال ۱۳۹۳ خورشیدی، ۴۰ سانتیمتر کاهش نشان می‌داد.

در پی جاری شدن سیلاب، اخباری مبنی بر پر شدن دریاچه ارومیه منتشر شد و این در حالی است تصاویر سازمان فضایی نشان می‌دهد که تنها بخشی از این دریاچه از آب ناشی از جاری شدن سیل پر شده است.

در پی بارندگی‌های اخیر، مساحت دریاچه ارومیه در هفته نخست فروردین سال ۹۸ (تا ۳ فروردین) نسبت به زمان مشابه در سال گذشته، ۴۰ درصد افزایش یافته است و در تاریخ ۳ فروردین ماه این وسعت به ۲۸۹۰ کیلومتر مربع رسیده است.

تصاویر بالا که از سوی سازمان فضایی تا ۳ فروردین ماه امسال تهیه شده است، نشان می‌دهد که در ۵ فروردین ماه سال ۱۳۹۷ مساحت دریاچه ارومیه ۲۰۹۷ کیلومتر مربع بوده است و این میزان در ۳ فروردین ماه جاری به ۲۸۹۰ کیلومتر افزایش یافته است.

اگر چه افزایش مساحت دریاچه ارومیه موجب خوشحالی و خرسندی است، ولی باید دید که با شروع فصل گرما و خشکسالی و افزایش تبخیرها وضعیت این دریاچه به چه صورت خواهد شد.

تصویر ماهواره‌ای سازمان فضایی آمریکا (ناسا) که در آگوست سال ۱۹۸۵ از دریاچه ارومیه گرفته شده است.
در این تصویر، دریاچه ارومیه تقریباً در وضعیت خوبی قرار داشته است.

وضعیت تالاب هویزه پس از جاری شدن سیل

پس از بارندگی‌های اخیر در فروردین ۹۸ و هدایت سیلاب به سمت تالاب هویزه، شرایط این تالاب و تالاب‌های کشور عراق بهبود یافته است. تالاب‌های مذکور در زمان خشکی به کانون‌های برداشت گرد و غبار تبدیل شده بودند که استان خوزستان را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

در تصاویر فوق که در روز ۶ فروردین ماه جاری تهیه شده است، مناطق آبگیری شده در تصاویر به رنگ سیاه یا آبی پررنگ دیده می‌شود و خط قرمز رنگ در تصاویر مرز بین ایران و عراق است.


تصویر فوق به وضعیت این تالاب در ۶ فروردین ماه سال ۹۷ مربوط می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۰۱-۱۹ ۲۰:۰۲

رفرش شدن خودکار صفحه حین خوندن خبر واقعا آزار دهنده و جسارتا احمقانست