به گزارش ایسنا، " میشل مِیر" به دلیل کشف نخستین سیاره فراخورشیدی در بیرون از منظومه شمسی، موفق به کسب نوبل فیزیک ۲۰۱۹ شد. به همین مناسبت "آدام اسمیت" مدیر علمی اداره رسانه نوبل یک مصاحبه تلفنی با وی ترتیب داد که در ادامه آن را میخوانید.
آدام اسمیت: سلام. من آدام اسمیت از نوبل پرایز هستم.
میشل مِیر: بله
آدام اسمیت: الآن کجا هستید؟
میشل میر: در اتوبوس و در راه فرودگاه هستم.
آدام اسمیت: اوکی. بله.
میشل میر: در اسپانیا هستم.
آدام اسمیت: میتوانم از شما سوال کنم چطور خبر برنده شدن خود را شنیدید؟
میشل میر: کاملا اتفاقی. در حال ترک هتل بودم و در همان لحظه به یک رایانه وصل شدم و حدود یک ساعت قبل، خبر برنده شدنم را در آنجا مشاهده کردم. سورپرایز بسیار خوبی بود و خوب شد که رایانه را روشن کردم. متاسفانه الان من در اتوبوس و در اسپانیا هستم. به همین دلیل مکالمه ما در شرایط سختی صورت میگیرد. کیفیت صدا هم بسیار بد است.
لحظه مطلع شدن میشل میر از خبر برنده شدنش
آدام اسمیت: باید کمی ناراحت کننده باشد که وقتی خبر برنده شدن خود را شنیدید، از خانه خود دور بودهاید.
میشل میر: بله. اما از جهتی هم خوب است زیرا من در مادرید و جاهای مختلف با همکارانم در مورد سیارات فراخورشیدی به گفتوگو خواهم پرداخت. بنابراین اشکالی ندارد. لحظات خوبی را با همکارانم سپری خواهم کرد.
آدام اسمیت: البته. جشنهای زیادی در انتظار شماست.
میشل میر: بله. امیدوارم.
آدام اسمیت: هیجان و حسی را که ۲۴ سال پیش به هنگام دیدن اولین سیاره فراخورشیدی داشتید را به خاطر میآورید؟
میشل میر: بله. میدانید که این کشف چیزی نبود که در یک لحظه خاص صورت گرفته باشد. زیرا باید برای رسیدن به چنین کشفی، طی چندین ماه اندازهگیریهای متعدد صورت گیرد تا بعد از آن متوجه شوید که نکات جالبی پیدا کردهاید که منجر به کشفی هیجانانگیز میشود. البته من تصمیم گرفته بودم تا فصل بعد منتظر بمانم تا با انجام اندازهگیریهای جدید به قطعیت و یقین برسم. مشکل، کیفیت اندازهگیریها نبود بلکه تفسیر چیزی بود که ما کشف کرده بودیم. پس تا فصل دوم سال ۱۹۹۵ میلادی منتظر ماندیم و همه چیز مرتب بود. به این ترتیب من و"دیدیه کولوز"(دیگر برنده نوبل فیزیک ۲۰۱۹) با هم گفتیم که بسیار خوب، حالا مطمئنیم که یک سیاره فراخورشیدی کشف کردهایم. آن لحظه خارقالعاده بود.
آدام اسمیت: بنابراین این خیلی غیرمنتظره است که این سیاره تنها در چهار روز در گردش است.
میشل میر: بله
آدام اسمیت: چه قدر عجیب وغریب. باید برای اعتقاد به دادههای شما شجاعت زیادی به خرج داد.
میشل میر: به غیر از تایید این موضوع که سیاراتی در خارج منظومه شمسی وجود دارد، شاید مهمترین جنبه این اکتشاف، کشف مهاجرت مداری باشد. به این ترتیب اگر سیارات با خورشید فاصله داشته باشند، سپس اثر متقابل میان سیاره و دیسک، یک مهاجرت مارپیچی از سیاره را به سمت ستاره ایجاد میکند. این امر مهمترین سناریوی اکتشاف ما بود.
آدام اسمیت: نکته هم همین جاست که کشف تمام این سیارات فراخورشیدی که هماکنون به بیش از چهار هزار عدد میرسند، اطلاعاتی راجع به نحوه شکلگیری سامانههای خورشیدی و یا زمین خودمان به ما میآموزد.
میشل میر: بله، بله. مطمئنا. در واقع ما در یک سیستم سیارهای زندگی میکنیم. بنابراین تمام سیارات سامانههای خورشیدی، به همین سناریو تعلق دارند.
آدام اسمیت: بله. زیرا اغلب توجه زیادی برای جستوجوی حیات بیگانگان وجود دارد، ما میتوانیم چیزهای بیشتری به جز اینکه آیا در آنجا زندگی وجود دارد و یا نه، بیاموزیم.
میشل میر: دانشمندان به موضوع تشکیل سیستمهای سیارهای علاقهمندند. ولی برای مردم اینکه در آنجا حیات بیگانه وجود دارد یا خیر، مهم است.
آدام اسمیت: به نظر شما ما چه زمانی میتوانیم اولین نشانههای حیات بیگانه را مشاهده کنیم؟
میشل میر: این مسئله، مشکل تشخیص نشانههای زیستن است و ما میدانیم که چگونه آن را انجام دهیم. ولی قطعا مسئله سختی است. نمیدانم شاید ۱۰ سال بعد، نمیدانم. ولی انتظار ندارم که تا سال آتی جواب این سوال را پیدا کنیم.
۲ هزار سال پیش فلاسفه یونانی در مورد احتمال وجود حیات موجودات بیگانه به بحث و گفتوگو پرداختهاند. بنابراین من معتقدم میتوانیم ۲۰ سال دیگر هم صبر کنیم.
آدام اسمیت: بسیار خوب، ما مشتاقانه منتظر دیدار شما در استکهلم در دسامبر آینده هستیم.
میشل میر: ممنونم
آدام اسمیت: تبریک مجدد، متشکرم. خدانگهدار.
میل میر: خدانگهدار
انتهای پیام
نظرات