دکتر علی متولی زاده اردکانی، در حاشیه نشست هم اندیشی" گیاهان تراریخته، بایدها و نبایدها" در گفت و گو با ایسنا گفت: تجربه جهانی از محصولات تراریخته در 20 سال گذشته که اکثرا در آمریکا و اروپا بوده نشان میدهد، گزارشهایی از برخی بیماریها در آمریکا وجود دارد و مقالاتی نیز ارائه شده که سم گلایفازیت که همراه با گیاهان تراریخته استفاده میشده را باعث ایجاد این بیماریها میداند.
وی ادامه داد: از طرفی برخی هم ممکن است بگویند خود گیاه تراریخته مشکلی ایجاد نمیکند اما گفتنی است تاکنون کسی نتوانسته ثابت کند تغییرات و دستکاریهای ژنتیکی ایجاد شده در گیاه تراریخته بر سلامت تاثیر نداشته است، حتی برخی سموم شیمیایی که بعد از جنگ جهانی در اروپا تایید شده بود اکنون سرطان زا بودن آن تایید شده است پس هیچگونه تضمینی وجود ندارد که در 30 سال آینده سلامت گیاهان تراریخته تایید شود.
وی با اشاره به اینکه در مورد کشت محصولات تراریخته دو موضوع در حوزه سلامت انسان و محیط زیست مطرح است، گفت: هنوز محصولات تراریخته بر روی انسانها تست نشده ولی مطالعات آزمایشگاهی بر روی برخی حیوانات نشان داده که نشانههایی از اثرات مصرف تراریخته در دراز مدت یعنی بیش از ۶ ماه در سطح بافت مولکول وجود دارد که میتواند منفی باشد.
با افزایش محصولات تراریخته بیماریها هم بیشتر شده است
متولی زاده اردکانی تصریح کرد: اکنون در آمریکا ۸۰ درصد محصولات، تراریخته است. از طرفی ابتلا به آمار انواع بیماریها از سال ۱۹۹۶ در آمریکا به طور یکسان افزایش پیدا کرده که با تحقیقات انجام شده، متوجه ارتباط آن با حضور و وجود محصولات و سم تراریخته شدهاند.
دبیر انجمن زیست فناوری سلامت ایران به تاثیرات زیست محیطی کشت محصولات تراریخته اشاره و تاکید کرد: تجربه جهانی در حوزه محیط زیست در زمینه اکوسیستم نشان داده که بسیاری از گونههای زنبور عسل در آمریکا با گسترش کشت تراریخته از بین رفته است. شاید بیش از۲۰ نوع علف مقاوم به سم یا ابر علف ایجاد شده است و بسیاری از گونههای حشرات، نسبت به سم مقاوم شده اند.
ممنوعیت کاشت تراریخته در ۳۸ کشور جهان
متولی زاده تاکید کرد: تجربه غرب نشان میدهد که ما باید کاشت این محصولات را در ایران ممنوع کنیم زیرا اثرات دراز مدت آن را نمیدانیم. اکنون ۳۸ کشور جهان از جمله آلمان، سوییس، فرانسه، ایتالیا، روسیه، اسکاتلند و بسیاری از کشورهای دیگر تصمیم گرفتهاند که کاشت گیاه تراریخته نداشته باشند. حتی کشورهای مهم منطقه خاورمیانه نیز قانون منع کاشت گیاه تراریخته دارند. اما در ایران موافقان میگویند باید گیاه تراریخته در کشور کشت شود اما سوال اینجاست که این موضوع چقدر مبنای علمی دارد؟
وی یکی از مسائل اقتصادی در مورد کشت محصولات تراریخته را آینده صادرات محصولات کشاورزی کشورمان عنوان کرد و گفت: در آینده اروپا واردات محصولات کشاورزی از هر کشوری که کشت تراریخته دارد را منع میکند، یعنی اگر کشاورزی ایران به تراریخته آلوده شود، باعث میشود نتواند دیگر محصولات کشاورزی خود را نیز صادر کند زیرا به عنوان آلوده ژنی محسوب میکنند. بنابراین مدیران ارشد کشور باید آگاه باشند که در آینده ممکن است از لحاظ اقتصادی نیز متضرر شویم.
ما نیازی به کشاورزی تراریخته نداریم
دکتر متولی زاده افزود: ایران کشوریست که بنیان کشاورزی دارد. سرزمین ما ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم جهانی و بیش از هشت هزار گونه گیاهی دارد. بنابراین کشوریست که میتواند در حوزه تولیدات کشاورزی خودکفا باشد ولی متاسفانه در دهههای گذشته از بیوتکنولوژی برای بهبود گونهها و وضعیت خاک و شرایط زیستی گیاهان استفاده نشده و فقط روی فناوری متمرکز شده ایم که از طریق آن دستکاری ژنی بدون هیچ مبنایی انجام شود.
وی در پایان با اشاره به اینکه سوالات زیادی در حوزه سلامت محصولات تراریخته وجود دارد،گفت: اقدام به کشت گسترده تراریخته در کشور که خواسته موافقان این موضوع است بدون پشتوانه علمی درست نیست.
انتهای پیام
نظرات