شهرام طهماسبی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: بدترین نوع سیاستگذاری در یک اقتصاد، سرکوب قیمت است. بازار یک مکانیسم کنترلکننده دارد که آن هم تعادل بین عرضه و تقاضا است و ما باید فضای رقابتی را در اقتصاد ایجاد کنیم. قیمتها باید به تدریج آزاد شود و به واسطه اثر تورمی ناچیز این تغییر قیمت شرایط رانت را محدودتر کنیم و فرصت بیشتر به نظام تولید به ویژه در شرایط تحریم بدهیم.
این مسئول با اشاره به طرح افزایش قیمت بنزین، ادامه داد: باید توجه داشت که این طرح فقط به منزله افزایش قیمت بنزین نیست. هدف این طرح صیانت از حقوق عظیمی است که متعلق به نیازمندان است و در طرح قبلی در قالب یارانه به اقشار مرفه اختصاص داده میشد، این منابع بودجهای میبایست به سبد خانوارهای نیازمند برگردد.
وی با اشاره به آمار مربوط به سهم دهکهای جامعه از یارانهها، افزود: بر اساس پژوهشی که سازمان برنامه و بودجه برای بودجه امسال انجام داده، مجموع یارانههای آشکار و پنهان در اقتصاد کشور به حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان میرسد و سهم دهکهای پردرآمد در بهرهمندی از یارانهها بسیار بیشتر از سهم دهکهای کمدرآمد است.
طهماسبی تصریح کرد: این موضوع در حالی است که اکثر یارانههای اعطایی با هدف حمایت از اقشار ضعیف و آسیبدیده تخصیص مییابد اما نتایج این پژوهش حکایت از ناکارآمدی تخصیص یارانهها دارد که دلیل آن هم مشخص است؛ چراکه در کشور ما متاسفانه یارانه به مصرف تعلق میگیرد نه تولید، سهم هر ایرانی از یارانهها در سال حدود ۱۱ میلیون تومان است. در صورتی که یارانههای نقدی پرداختی سالانه یکبیستم این رقم است.
این مسئول ادامه داد: سهم سه دهک پردرآمد از یارانه پنهان مستقیم هفت برابر سه دهک کمدرآمد است. همچنین بر اساس یافتههای یک پژوهش، میزان بهرهمندی دهکهای بالای درآمدی از یارانه پنهان، گاز، برق و بنزین ۲۳ برابر دهکهای پایین درآمدی است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان، یادآور شد: همچنین این پژوهش بیانگر توزیع ناعادلانه یارانهها در بخش انرژی، کالاهای اساسی و دارو است. این گزارش معتقد است که میتوان بدون صرف منابع جدید و به کمک یک نظام بازتوزیع کارآمد، جریان یارانهها را به سمت دهکهای پایین درآمدی برگردانیم. همچنین میتوان با تغییر روش بازتوزیع منابع و تصحیح فرآیند شناسایی افراد نیازمند، کارآیی این یارانهها را افزایش داد.
طهماسبی افزود: باید بدانیم که حجم محدودی از یارانهها در اقتصاد بهصورت مستقیم به خانوار پرداخت میشود که این هم آسیب بزرگی است و این در حالی است که پرداخت مستقیم سه ویژگی بارز شفافیت در عملکرد، بالا بودن ضریب اصابت به اقشار هدف و کاهش اختلال در قیمتگذاری و عملکرد بازار است.
انتهای پیام
نظرات