رضا تاجی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: پیشبینیهای مختلفی درباره وضعیت اقتصادی کشور در شرایطی که درآمد نفتی زیر سایه تحریمهای سنگین آمریکا به کمترین میزان خود رسیده مطرح میشود، گمانههایی که اغلب فضای مطلوبی را تصویر نمیکنند و موجب این نگرانی هستند که آلترناتیوهای موجود، متناسب با تحولات پرفراز و فرود سیاست خارجی نیست.
وی ادامه داد: راهبرد اقتصادی توسعه صادرات و اتکا به سیاست صادرات غیرنفتی و افزایش سهم آن در تجارت جهانی برای رهایی از وابستگی اقتصاد کشور به نفت تنها راه قابل اعتنا برای عبور از وضعیت موجود است.
تاجی با اشاره به اینکه ما قطعاً دوران سختی را سپری میکنیم که تحت تأثیر وقوع سه رویداد مهم حاصل شده، عنوان کرد: هرچند ما در بخش عمدهای از این سختی در دنیا تنها نیستیم و این وضعیت فقط برای کشور ما عارض نشده اما بهدلیل تحریمهای آمریکا فشارهای وارده بر ایران دوچندان است.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه دولت آمریکا در مقطع کنونی از همه توان و امکانات اقتصادی و سیاسی خود برای فشار علیه ایران بهره گرفته است، تصریح کرد: آمریکاییها حتی پرستیژ انسانی و بحثهای حقوق بشری که گاهی ژست حمایت از آن را میگرفتند، به وضوح کنار زدند و از هر روشی برای به سختی انداختن ایران استفاده میکنند، به همین دلیل بحث دارو و غذا که انسانیترین موضوع در همه بحرانها به شمار میآید، از دایره فشارهای امریکا مستثنی نشده، این در حالی است که بحث کرونا هم خیلی جدی است که نه تنها ایران را تحت تأثیر قرار داده بلکه تجارت و اقتصاد جهانی و روابط اجتماعی بین ملتها را بشدت تحت تأثیر قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه از طرف دیگر تحولی که در ایران در حال وقوع است و طبیعتاً فشارهای اقتصادی زیادی را به مردم وارد میکند، جدی شدن تغییر سیاست حذف نفت از بودجه است، عنوان کرد: این سیاستی بوده که از ابتدای انقلاب و از سوی همه دولتهایی که روی کار آمدند، مطرح شده اما هرگز به اندازه سالهای اخیر مورد توجه قرار نگرفته است.
تاجی افزود: اجرای این سیاست در سال ۹۸ و ۹۹ و در دولت آقای روحانی بهطور کامل در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد، یعنی برای اولین بار از زمان کشف نفت در ایران، دولت، بودجه بدون نفت را به مجلس عرضه کرد که طبیعتاً این اقدام بزرگ فشارهایی را به مردم وارد میکند چراکه بر پایه این سیاست، کشور از یک جامعه واردکننده که براساس پول نفت اداره میشد به کشوری تبدیل میشود که باید دنبال جایگزین و صادرات تولیدات خود باشد.
این اقتصاددان بیان کرد: ما تحت تأثیر این سه عامل دوران سخت و بحرانی را سپری میکنیم، بهویژه آنکه وقوع کرونا این بحران را تشدید کردهاست، بیشاز ۹۵ درصد درآمد بسیاری از کشورهای منطقه که طرف تجاری ما بودند و درآمد اصلی آنها صادرات نفت بوده است بهدلیل شیوع کرونا با بحران رو به رو شده، بنابراین ایران هم آسیب میبیند.
وی تصریح کرد: شرایط اقتصادی جدید ما را متوجه مشکلات جدی ساختار اقتصادی ایران کرد و یکیاز مشکلات این بود که ما برای رفع نیازهای خود بویژه در حوزههای صنعتی همه تخممرغهای خود را در سبد تجارت با اروپا گذاشته بودیم، خب تحریمهای آمریکا ادامه این روند را مشکل کرد و وقتی بحث تحریمها و خروج آمریکا از برجام پیش آمد، این مشکلات کاملاً تشدید شد.
انتهای پیام
نظرات