اشاره:
یکی از وعدههای دولت تدبیر و امید که از قضا با استقبال بخش وسیعی از مردم و رایدهندگان هم همراه بود توجه بیشتر به استفاده از ظرفیت بانوان در مدیریتهای کلان و میانی بود.
به گزارش خبرنگار ایسنا-منطقه سمنان، جدا از عدم تحقق برخی از این وعدهها و وزن پایین زنان در کابینه دوم دکتر روحانی، دولت تدبیر چه در سطح ملی و چه در استانها تلاش زیادی را برای تحقق این وعده مصروف کرده است.
در استان سمنان نیز این هفته استاندار سمنان در چند نشست مختلف به وفای به عهد دولت به این وعده پرداخت و ضمن برشمردن برخی موانع از تلاشها برای بهرهگیری بیشتر از ظرفیت زنان در مدیریتهای ارشد استان سمنان خبر داد.
استاندار سمنان از عزم جدی خود برای سپردن یکی از معاونتهای استانداری به یکی از بانوان فرهیخته و کاردان خبر داد و گفت: با وجود این اراده جدی، شوربختانه تاکنون چهار گزینه انتخاب شده به این پیشنهاد استانداری سمنان پاسخ منفی دادند.
استاندار یکی از دلایل این عدم اقبال زنان به مسوولیتهای بزرگتر را به نبود اعتماد به نفس لازم در بخشی از جامعه زنان نسبت دادند اگرچه همزمان بر وجود ظرفیتهای بالا و وجود زنان فرهیخته در استان تصریح داشتند. استاندار سمنان که اعتقاد زیادی به بهرهگیری از ظرفیت زنان کاردان داشته و به گفته خودش سالها پیش و در دوران فرمانداریاش نیز همواره بر بهرهگیری بیشتر از پتانسیل بالقوه مدیران زن اصرار داشته و تلاشها و حمایتهایش در یکی از شهرستانها نیز به انتخاب اولین شهردار زن در آن شهرستان انجامیده، معتقد است که بسیاری از زنان ایرانی توانمندی لازم برای پذیرش اینگونه مسوولیتها را دارند و جامعه و مدیران باید با فرصت دادن به آنها بستر لازم برای استفاده بیشتر از توانمندیهای زنان فرهیخته کشورمان را بیش از پیش فراهم کنند.
اگرچه نمیتوان یک حکم
کلی در ارتباط با وجود و یا عدم وجود یک ویژگی در بین قشری از یک جامعه صادر کرد
اما به هر روی یکی از مسائلی که بارها در رسانههای مختلف به آن پرداخته شده فقدان
و یا نبود اعتماد به نفس لازم در بین زنان کشورمان است.
اگرچه پرداختن به این مهم نیازمند یک بررسی دقیق و کارشناسانه است که از حوصله این
مجال برنمیآید اما بسیاری از کارشناسان و جامعهشناسان چرایی آن را به ریشههای عمیق
و بعضاً تاریخی و حتی فرهنگی و جامعهشناختی ...نسبت میدهند.
در همه این سالها به دلایل مختلف کمتر از ظرفیتهای زنان جامعه ما بهره گرفته شده و البته این به معنای نبود توانمندی لازم در بین این قشر نیست چرا که تکچهرههای شاخصی در همه این سالها در بین زنان در مناصب مختلف و از جمله در مناصب مدیریتی رشد کرده و توانستهاند منشاء خدمات شایانی برای کشور و استانمان باشند.
به نظر میرسد که یکی از مهمترین دلایل نبود اعتماد به نفس لازم در بین زنان جامعه ما را باید در فقدان آموزشهای لازم در بین خانوادههای ایرانی و سیستم آموزشی حاکم بر جامعه جستوجو کرد. این آموزشها باید از همان دوران کودکی و از مهدها و از مدارس ابتدایی مورد توجه جدی خانوادهها و سیستم آموزشی قرار میگرفت. اگرچه بخش مهمی از این نبود اعتماد به نفس لازم نیز بی تردید به نوع دیدگاه خود این زنان به زندگی برمیگردد، همچنانکه در بین اقشاری از جامعه مردان نیز ممکن است با همین مشکلات و نبود اعتماد به نفس لازم در بین آنها مواجه باشیم.
استاندار سمنان در همین ارتباط با اشاره به تاخیرهای انجام شده در انتصاب یکی از معاونتهای استانداری سمنان گفت: بنای ما بر این است که این معاونت را به یکی از زنان فرهیخته و مدیر استان واگذار کنیم اما متاسفانه تاکنون به نتیجه نهایی در این ارتباط نرسیدیم.
علیرضا آشناگر در جمع اعضای انجمن خبرنگاران استان با اعلام این خبر اظهار کرد: تاکنون این پست را به چهار مدیر زن هماستانی پیشنهاد دادیم اما متاسفانه هیچکدام از آنها نپذیرفتند.
وی با اشاره به عدم اعتمادنفس لازم در بین مدیران زن خاطرنشان کرد: با وجود اینکه این مدیران زن از مدیران موفق و فرهیخته استان هستند اما متاسفانه اعتمادنفس لازم برای پذیرفتن چنین مناصبی را ندارند.
این مقام ارشد اجرایی با بیان اینکه با وجود ظرفیت بالایی که در بین زنان فرهیخته کشورمان وجود دارد اما تمایل لازم برای پذیرش مسولیتهای مهمتر در بین زنان کمتر است ادامه داد: اگرچه مدیریت ارشد استان قائل به نگاه جنسیتی به مدیریت نیست و میزان و معیار را در واگذاری مسوولیتها شایستهسالاری میداند اما تلاش ما بر این است که با کمک به افزایش اعتماد به نفس در بین زنان استان، سهم بانوان از مدیریتها را در استان افزایش دهیم.
وی تاخیر در معرفی معاون توسعه استانداری سمنان را در همین راستا ارزیابی کرد و گفت: بیشک زنان شایسته در استان کم نیستند اما تاکنون به گزینهای که این مسوولیت را به وی واگذار کنیم نرسیدیم.
آشناگر با اشاره به اینکه نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند خاطرنشان کرد: دولت تدبیر و امید همچنانکه رئیسجمهوری نیز در انتخابات وعده داده بود میکوشد که سهم زنان و جوانان از مدیریتها را افزایش دهد لذا در همین راستا از مدیران استان خواستهام که به سهم زنان و جوانان از مدیریتها توجه بیشتری کنند.
همچنین فرماندار سمنان نیز از تلاش برای انتخاب گزینهای از بین زنان برای یکی از معاونتهای فرمانداری مرکز استان خبر داد.
سیدعباس دانایی در پاسخ به پرسشی در خصوص خالی بودن یکی از کرسیهای معاونت فرمانداری سمنان اظهار کرد: تاکنون پیشنهاد این معاونت جدید را به یکی دو بانوی هماستانی ارائه دادیم اما متاسفانه تاکنون به گزینه نهایی برای معرفی به استانداری سمنان نرسیدیم.
وی بااشاره به نبود اعتماد به نفس لازم در بین جامعه زنان برای پذیرش برخی مسوولیتها گفت: در این ارتباط نیازمند کار فرهنگی و همچنین اعتماد بیشتر به زنان فرهیخته کشورمان هستیم.
فرماندار سمنان با بیان اینکه به تلاش خود برای یافتن یک مدیر زن برای پذیرش یکی از معاونتهای فرمانداری ادامه خواهیم داد افزود: مطمئنا در بین زنان افراد توانمندی وجود دارد که بتوانند از عهده این مسوولیتها بر بیایند.
دانایی تصریح کرد: انشاالله حتما یکی از معاونتهای فرمانداری سمنان را به یکی از مدیران زن خواهیم سپرد تا بیش از پیش از ظرفیتهای مدیران زن در مرکز استان بهرهمند شویم.
به هر حال با نگاهی گذرا به توفیقات زنان ایرانی در دهههای گذشته میتوان بیدرنگ به وجود ظرفیتهای بالا در بین این قشر از جامعه که نیمی از جامعه ایرانی را شکل میدهند پی برد، در اثبات این مهم کافیاست به نامهای بزرگ و ماندگاری که حداقل در یک قرن اخیر و یا در همین چهار دهه بعد از انقلاب اسلامی در بین زنان ایرانی ظهور کرده و بالیدهاند؛ نظر کرد. سهم بالای زنان از کرسیهای دانشگاهها و حتی رتبههای برتر کنکور که ظاهرا از مردان نیز پیشی گرفتهاند و یا در استان سمنان که زنان ورزشکار آن در یک سال گذشته از نظر کسب مدالهای رنگارنگ ورزشی از آوردگاههای بینالمللی برای اولین بار از مردان هماستانی پیشی گرفت، خود گویای توانمندی بالای این قشر است.
اگرچه باور دارم که نقش ما رسانهها در این حوزه نیز نه تنها کم نیست که بسیار جدی است چرا که بخش عمده اینگونه مسوولیتگریزیها و یا گریز از وظایف و رسالتها در جامعه به ما رسانههای جمعی برمیگردد (اگرچه مسوولیتگریزی، تا حدی در این ارتباط واژه چندان دقیقی هم نیست) چرا که این گریز، در واقع پژواک عملکرد ناصواب و یا حداقل کمکاری نهادهای خانواده، مدرسه و البته رسانهها است.
به هر روی از منظر صاحب این قلم، حل این مشکل و برداشتن موانع احتمالی از پیش پای جامعه ایرانی برای استفاده بیشتر از ظرفیت زنان فرهیخته جامعه با یافتن دلیلی برای این کمبود اعتماد به نفس آغاز میشود و از این رو رسانهها ومسوولان ارشد کشور و استان به موازات شناسایی مدیران زن کاربلد و بهرهگیری بیشتر از آنها در مناصب مدیریتی کشور و استان باید به چرایی این نبود اعتماد به نفس لازم و چرایی و ریشههای آن پرداخته تا با رفع آن، زمینهای فراهم شود تا کشور و استانمان در مسیر رشد و توسعه، بیلکنت زبان و رعشه دست از همه داشتهها ، ظرفیتها و سرمایههای مادی و معنویاش استفاده کند.
گزارش از: هوشنگ حبیبی بسطامی –سردبیر ایسنا سمنان
نظرات