• دوشنبه / ۳۰ فروردین ۱۴۰۰ / ۰۹:۲۲
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1400013017578
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

نقدی بر نظر اسطوره‌ شناسان

نقدی بر نظر اسطوره‌ شناسان

ایسنا/اصفهان کتاب «جستارهایی در باب اسطوره»، نوشته مسعود آلگونه جونقانی که به‌تازگی از سوی نشر سخن منتشرشده، شامل بررسی و خوانش انتقادی این عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان، از اندیشه‌های چند نظریه‌پرداز مطرح دنیای اسطوره است.

مسعود آلگونه جونقانی درباره اهمیت اسطوره به ایسنا می‌گوید: اسطوره‌ها از زمان‌های بسیار دور در حیات فرهنگی انسان حی و حاضر بوده‌اند، به همین جهت اندیشمندان در حوزه‌های مختلف علوم انسانی، از روان‌شناسی و مردم‌شناسی گرفته تا دین‌پژوهی و فلسفه، هر کدام به‌نوعی با اسطوره و اهمیت آن سر و کار داشته‌اند.

او ادامه می‌دهد: بر این اساس، تا کنون پژوهش‌های قابل‌توجهی در باب نقش اسطوره در حیات فرهنگی انسان، منطق و ساختار درونی اسطوره، پیوند اسطوره با دین ادبیات و زبان و نیز، ارتباط اسطوره با روان ناخودآگاه فردی و جمعی صورت گرفته است.

عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان خاطر نشان می‌کند: در کشور ما به یمن ترجمه و تألیف‌های گران‌سنگی که در طول سال‌های اخیر در این حوزه انجام و چاپ و منتشرشده است، علاقه‌مندان به این زمینه بیش و کم با اسطوره پژوهان و دغدغه‌های خاص آنان آشنایی دارند، اما از آنجایی که قرائت انتقادی از آرای این اندیشمندان همواره ضرورتی فرهنگی محسوب می‌شود، در کتاب «جستارهایی در باب اسطوره» در ۹ جستار مستقل به این مهم پرداخته‌ام.

آلگونه، که نزدیک به ۱۷ سال است در حوزه اسطوره تحقیق و پژوهش می‌کند، یادآور می‌شود که خوانندگان کتاب «جستارهایی در باب اسطوره» لازم است از چهارچوب کلی اندیشه متفکران حوزه اسطوره آگاهی نسبی داشته باشند، چرا که اهتمام  او در این پژوهش، متوجه آن است که ضمن ارائه زمینه‌های نظری و خاستگاه اندیشه‌های متفکران، به خوانش انتقادی آرای آنان نیز بپردازد.

این مدرس دانشگاه توضیح می‌دهد: کوشیده‌ام تا در این کتاب، برای اسطوره‌شناسانی که از منظر جامعه‌شناسی، ساختارگرایی، فلسفی، پدیدار شناسی و نظریه ادبی به مسئله اسطوره می‌پردازند، بابی باز کنم و به بررسی و نقد آرای آن‌ها بپردازم تا نشان بدهم کسانی که به اسطوره علاقه‌مندند و می‌کوشند آن را بفهمند، به لحاظ تئوریک از اهمیت زیادی در حوزه معرفت‌شناسی و مردم‌شناسی برخوردارند.

او ادامه می‌دهد: در نهایت، با طراحی چهارچوبی، نشان داده‌ام که اسطوره به‌مثابه یک صورت‌بندی اندیشگانی می‌تواند منش، رفتار، ارزش و معنای زندگی افرادی را که در دایره آن قرار می‌گیرند، تبیین کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha