• یکشنبه / ۹ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۱:۴۳
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1400030906529
  • منبع : نمایندگی مازندران

خشکسالی در مازندران خیلی دور خیلی نزدیک!

خشکسالی در مازندران خیلی دور خیلی نزدیک!

ایسنا/مازندران این روزها، کم‌آبی و خشکسالی در مازندران همانند سراسر کشور به وقوع پیوسته و بسیاری از کارشناسان معتقدند تنها کمبود بارش باران، دلیل این امر نیست بلکه نابود کردن منابع طبیعی تجدیدپذیر مانند جنگل و مرتع اثرات سوئی بر وضعیت آب و هوای یک منطقه می گذارد و این تغییرات نقش مهمی در بحران خشکسالی دارد.

این روزها، کم‌آبی و خشکسالی در مازندران به وضوح قابل مشاهده است و حتی استاندار این استان نیز، بر این موضوع تاکید کرد که "اگرچه مازندران جزء استان‌هایی‌ است که به منابع آبی بهتری دسترسی دارد، با این حال، در مازندران هم به تأسی از شرایط کلی کشور و برای اینکه خدای نکرده دچار بحران آب نشویم، در مدیریت منابع آبی باید دقت بیشتری صرف شود".

روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب مازندران نیز نسبت به این موضوع هشدار داده که چندین سال است که کشورمان دچار خشکسالی فراگیر شده و دیری نخواهد پایید که ایران و حتی مازندران سرسبز به یک کشور خشک تبدیل خواهد شد و اگر دیر بجنبیم مازندران ما کویر می شود.

بر اساس اعلام روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب مازندران، ۷۵ درصد کره زمین را آب تشکیل داده و فقط ۳ درصد آب قابل آشامیدن است که از این مقدار فقط یک دهم درصد قابل دسترسی است ، با توجه به اینکه یک درصد از جمعیت دنیا و جغرافیای زمین را ایران به خود اختصاص داده فقط ۳۶ صدم درصد و یک سوم نسبت به دیگر مردمان کره زمین از آب سالم برخورداریم.

میانگین بارش جهانی آب هر سال ۸۰۰ میلیمتر و در ایران در حالت نرمال ۲۵۰ میلیمتر یعنی یک سوم میانگین جهانی است، ۹۰درصد آب در حوزه کشاورزی و ۵ درصد برای شرب و صنعت مصرف می شود که در سال جاری با کاهش ۴۴ درصدی بارندگی با تنش کم آبی مواجه خواهیم شد.

میزان مصرف آب مشترکین خانگی در کشور ۲ برابر و حتی در بعضی از نقاط ۴ برابر میانگین جهانی است، در همین راستا ۳۰۰ لیتر برای هر نفر در شبانه روز در شهرها و۱۴۱  لیتر نیز در روستاها آب تولید می شود.

آب این مایه حیات و آبادانی با این شیوه مصرف نادرست در حال تمام شدن است اما متاسفانه هنوز کسی این مساله مهم را باور ندارد، زنگ خطری که سالهاست به صدا در آمده و هرکدام از ما با مصرف بی رویه ایران را یک قدم به خشکسالی نزدیک تر می کنیم و مسبب جنگی خواهیم شد که اول دامنگیر خودمان می شود، جنگ آب جنگی است که امنیت ما را بیش از هر دشمنی به خطر می اندازد.

خشکسالی تهدیدی جدی است فقط کافیست هر کدام از ما به اندازه نیاز مصرف و از هدررفت آب جلوگیری کنیم، صرفه جویی حتی یک لیوان  آب غنیمت بزرگی است وگرنه تا تبدیل شدن به کویر مغولستان و عربستان راهی نیست.

به گزارش ایسنا، بر اساس آمارهایی که روابط عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب مازندران ارائه داده است، به نظر می‌رسد موضوع حاکمیت در آب در کنار اهمیت فراوان برنامه ریزی بر روی آن، به یکی از مشکلات اساسی و تنش زا در مازندران تبدیل شود.

موضوعی که سیدمحمدرضا رضوی مدیرکل هواشناسی مازندران، حدود ۴ سال پیش در دومین نشست علمی تخصصی مسائل آب در مازندران که از سوی کارگروه فرهنگی اجتماعی اتاق فکر توسعه و تعالی این استان در سالن کنفرانس ساختمان مرکزی دانشگاه مازندران برگزار شد، اشاره کرد و معتقد بود برداشت غلطی از منابع موجود در مازندران داریم.

وی معتقد بود که با تنش آب رو به رو هستیم اما مدیریت دانایی وجود ندارد، مازندران 57 هزار چاه غیرمجاز دارد و یکی از مشکلاتی که این روزها در مازندران وجود دارد این است که املاک این استان به راحتی به غیربومیان فروخته می شود.

هرچند رضوی به این نکته نیز اشاره دارد که یکی دیگر از مشکلات عدم تغییر در الگوی رفتاری مردم است، ما باید بر روی الگوهای رفتاری مردم‌ کار کنیم، با این وجود یکی دو سال گذشته در حالی که وضعیت آب و هوایی بهتر بود، نه مردم و نه مسئولان این امر را رعایت نکردند.

از سوی دیگر، داستان غم‌انگیز کاهش بارندگی خود، پیامدها و داستان‌های عجیبی دارد، یخکشی مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران چندی پیش به ایسنا گفته بود که امسال بارندگی در مازندران ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش داشت و آب‌دهی آب رودخانه ها از مهر ۹۹ تا اردیبهشت ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد کمتر شده بود، از سوی دیگر در فصل‌ زراعی و در ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خرداد نیاز آبی افزایش پیدا می‌کند، بنابراین همه این عوامل به خشک شدن مازندران کمک خواهد کرد.

یخکشی همچنین معتقد است که در آغاز خشکسالی هستیم و ترسالی به پایان رسیده است، این خشکسالی امسال ممکن است آغاز خشکسالی ۲ تا ۳ ساله باشد و در این راستا نیازمند صرفه جویی در مصرف آب هستیم و باید بخشی از آب را نگهداریم تا در مصرف شرب دچار مشکل نشویم.

همچنین برخی از کارشناسان معتقدند که، خشکسالی با تغییر کاربری در مازندران رابطه مستقیم دارد، مهاجرت از مناطق خشک و بی آب و علف به سوی مناطقی با آب و هوایی خوب حتی در ظاهر همچون مازندران در حال انجام و نوع محصولات قابل کشت نیز در حال تغییر است.

تغییرات گسترده‌ انسان‌سازی که در کشور در حال وقوع است، موجب شده تا شرایط آب و هوایی نیز تا حدود زیادی تغییر کند، این تغییرات پیامدهایی چون سیل، خشکسالی و تغییر روند بارش را به همراه دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha