افروز صفاریفرد در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اهمیت اقدامات آگاهسازانه به عنوان رکن اصلی پیشگیری ارتقایی جهت پیشگیری از معلولیتها در اقشار مختلف جامعه، اظهار کرد: طی سنوات اخیر در راستای پیشگیری از معلولیتها برنامه آگاهسازی پیشگیری از معلولیتها برای دانشآموزان پایه دوم و سوم دبیرستان اجرا میشد، اما باتوجه به اپیدمی ویروس کرونا و به دنبال آن تعطیلی مدارس امکان اجرای این برنامه در آموزش و پرورش وجود نداشت. هرچند که قصد داشتیم در سامانه شاد این برنامه اجرا شود اما شرایط آن مهیا نبود. از همین رو قرار شد اجرای این برنامه برای جامعه هدف تحت پوشش سازمان بهزیستی اجرا شود.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ در راستای آگاهسازی و پیشگیری از معلولیتها سازمان بهزیستی سراغ یکی از گروههای جامعه هدف سازمان رفت که با هماندیشی معاونتهای پیشگیری و اجتماعی در فاز ۱، گروه بانوان سرپرست خانوار تحت پوشش دفتر توانمندسازی زنان و خانواده در نظر گرفته شدند و در این راستا تفاهمنامه همکاری مشترکی فی مابین معاونت اجتماعی و مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور منعقد شد.
معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور افزود: از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ زنان تحت پوشش امور اجتماعی سازمان بهزیستی آموزشهای مرتبط را دریافت کردند و در عین حال در مدارسی که سال ۱۴۰۱ حضوری شده بودند نیز با همکاری برخی استانها آموزش آگاهسازی پیشگیری از معلولیتها به دانشآموزان همزمان با زنان سرپرست خانوار ارائه شد.
صفاریفرد با اشاره به محتوای این آموزشها گفت: درخصوص مواردی همچون تصادفات، خوردن مواد غذایی که منجر به دیابت و در نهایت معلولیت میشود و... آموزشهایی به جامعه هدف در راستای پیشگیری از معلولیتها ارائه میشود. طبق این محتواهای آموزشی، نیروهای تسهیلگری که در سازمان بهزیستی آموزشدیده هستند به جامعه هدف آموزشهای لازم را ارائه میکنند. گاهی معلمان مدارس نیز برای ارائه آموزش پیشگیری از معلولیتها به عنوان نیروی تسهیلگر در کلاسهای آموزشی شرکت کرده و سپس آن را به دانشآموزان ارائه میدهند.
به گفته وی، در سال ۱۴۰۱، ۱۹۰ هزار دانشآموز و زن سرپرست خانوار آموزش پیشگیری از معلولیتها را دریافت کردند.
معاون پیشگیری از معلولیتهای مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اقدام سازمان بهزیستی برای آموزش پیشگیری از معلولیت در دوران سالمندی خاطرنشان کرد: باتوجه به اینکه جمعیت کشور به سمت سالمندی میرود، بهزیستی در راستای کاهش مشکلات در دوران سالمندی از سال ۱۳۹۶ برنامه آموزش پیشگیری از معلولیت در دوران سالمندی را شروع و در برخی استانها به صورت محدود اجرا کرد. در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ نیز این برنامه در همه استانها به صورت سراسری به اجرا درآمد.
صفاریفرد همچنین اعلام کرد که سازمان بهزیستی قصد دارد آموزش آگاهسازی پیشگیری از معلولیتها را به سایر گروههای تحت پوشش همچون مراکز شبه خانواده و انجمنهای فعال در حوزه توانبخشی در سال ۱۴۰۲ ارائه کند.
انتهای پیام
نظرات