• شنبه / ۲۰ خرداد ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1402032012240
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

توسعه صنعت گردشگری تیران با مشارکت مدنی

توسعه صنعت گردشگری تیران با مشارکت مدنی

ایسنا/اصفهان چرخه هدفمند و به هم پیوسته صنعت گردشگری در تیران در حال تکمیل است که این زنجیره با تقویت نقش سازمان‌های مردم‌نهاد و مشارکت مدنی متبلور می‌شود و توسعه می‌یابد.

همواره تحقق یک صنعت و زنجیره کارآمد در یک عرصه و حوزه خاص مستلزم چینش حلقه‌ها و مؤلفه‌های اثر بخش آن است که هر کدام به‌عنوان یک عنصر اساسی ایفای نقش داشته و بتوانند هدف اصلی را دنبال کنند.

گردشگری به‌عنوان یکی از صنعت‌های نوپا و با ظرفیت بالای اقتصادی در کشور ما روند روبه توسعه و شکل‌گیری خود را طی می‌کند و متولیان امر به دنبال ایجاد جایگاه واقعی این عرصه هستند.

این صنعت نوپا در شهرها و روستاهای دارای پتانسیل کار خود را آ‎غاز کرده و جذابیت‌های آینده روشن آن اقبال بسیاری از سرمایه‌گذاران را برای حضور در این بخش به جای دیگر بخش‌ها تقویت کرده و اقبال عمومی رقم خورده است.

تیران به لحاظ فرصت‌های متعددی که در حوزه گردشگری داشته به‌عنوان یکی از نقاط هدف سرمایه‌گذاری در این صنعت شناخته شده و محور توسعه شهرستان قرار گرفته است.

قدمت دیرینه این خطه، ظرفیت بالای جاذبه‌های گردشگری ملی و بین‌المللی مثل قمیشلو، نزدیکی به مرکز استان، موقعیت جغرافیایی و پل ارتباطی بین شهرستان‌ها و استان‌های کشور همگی در کنار همدیگر قرار گرفته تا اینکه صنعت توریست را در این دیار تعالی ببخشد.

مسئولان امر با حمایت از طرح‌های این حوزه و یا اجرای پروژه‌هایی متناسب با این عنصر مهم و کارآمد به شکل‌گیری صنعت کمک کرده‌اند و سرمایه‌گذاران نیز پا به عرصه گذاشته و دارایی خود را در این بخش هزینه می‌کنند.

حلقه تشکیل صنعت گردشگری در تیران و کرون مسیر خود را طی می‌کند، اما در تیران با اقدامات خاصی که صورت گرفته سرعت بالایی یافته و جایگاهش قابل توجه است.

گردشگر با ورود به این شهرستان با جاذبه‌های تاریخی، گردشگری از انواع مختلف طبیعی، سلامت، مذهبی و میراث ملموس و ناملموس روبرو می‌شود و با وجود اقامتگاه‌های سنتی نگرانی نسبت به اسکان ندارد.

فاصله ۴۵ کیلومتری تا شهر اصفهان با محورهای مواصلاتی متعدد انگیزه ایجاد می‌کند که مسافران استانی از این دیار نیز دیدن کرده و از اقامت در یک منطقه خوش آب و هوا لذت ببرند.

شرایط برای جذب توریست در حال توسعه و پیشرفت است، اما باید بیشتر به این حوزه بپردازیم، چرا که ناشناختگی و عدم آشنایی بسیاری از مسافران و گردشگران را در بی‌خبری قرار داده است.

تولید محتوای چندرسانه‌ای و برگزاری رویدادهای فرهنگی موضوعی است که مسئولان این شهرستان و کارشناسان حوزه میراث فرهنگی و صنایع دستی راهکار علاج برای رونق هرچه بیشتر گردشگری می‌دانند.

مشارکت مدنی برای رویدادهای فرهنگی و گردشگری

این موضوع در حالی مطرح شد، که علی معینی، سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تیران و کرون در گفت‌وگو با ایسنا از آن یاد کرد و جریان‌های مردمی و تشکل‌های مدنی را برای تحقق این امر مهم خواند.

به گفته این مقام مسئول، رویدادها و برنامه‌های فرهنگی و هنری می‌توانند موجب جذب مردم از نقاط مختلف به این خطه بشود و از طرفی شهرستان را نیز معرفی می‌کند.

وی ادامه داد: نام‌گذاری یک روز از سال به نام تیران، برپایی نمایشگاه و جشنواره‌های فرهنگی و هنری، میزبانی از رویدادهای ملی و استانی و برگزاری تورهای گردشگری می‌تواند به این موضوع کمک کند.

سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان تیران و کرون با بیان اینکه سازمان‌های مردم نهاد با به کارگیری توان مردمی باید به دنبال رویدادها و احیای فرهنگ‌های اصیل باشند، تصریح کرد: این همکاری مردمی و حمایت نهادهای اداری از آنان می‌تواند به توسعه گردشگری و معرفی هر چه بیشتر ظرفیت‌های شهرستان کمک کند.

وی اضافه کرد: مدیریت محلی مثل شهرداری‌ها و دهیاری‌ها تاکنون حمایت خوبی از جریان‌های مردمی و رویدادهای فرهنگی و گردشگری داشته‌اند و نباید از چنین پتانسیل‌هایی غفلت کرد.

به اعتقاد معینی رسانه‌ها با انعکاس رویدادها و همچنین معرفی هرچه بیشتر فرصت‌های صنعت توریست قادر به جهشی در این عرصه خواهند بود، اما تمام این اتفاقات به یک کار تیمی نیاز دارد.

لزوم تقویت مشارکت مردمی در صنعت گردشگری

یکی از چالش‌هایی که صنعت توریست را در تیران تحت شعاع قرار داده، کمبود سازمان‌های مردم نهاد با این محوریت از نظر کمی است که با افزایش تعداد آن‌ها و تنوع فعالیت رویدادها و حمایت از میراث فرهنگی توسعه می‌یابد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تیران و کرون به ایسنا، گفت: در این شهرستان دو موسسه زیر نظر وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری فعالیت می‌کنند، اما نیاز به افزایش تعداد کمی این مراکز است.

محسن مظاهری تشکیل مؤسسات دیگر را جز این نیازها دانست و افزود: فراخوان دعوت و تشکیل سمن‌ها از طرف میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، فرمانداری و ورزش و جوانان اعلام شده تا اینکه این حرکت شکل بگیرد.

وی ادامه داد: مشارکت مردمی پشتوانه خوبی در توسعه گردشگری این شهرستان خواهد بود و در حوزه حفظ و حراست میراث فرهنگی نیز نقش خواهد داشت.

نشاط شهروندان و تقویت صنعت گردشگری

ناامیدی و رکود در نشاط اجتماعی مردم، موضوعی است که گریبان گیر بخش‌های مختلف کشور شده و همین مقوله ناهنجاری و آسیب‌های اجتماعی را افزایش داده و برنامه‌ریزی برای نشاط اجتماعی مورد توجه قرار گرفته اما بررسی نقش گردشگری، رویدادهای فرهنگی و تنوع برنامه‌ها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

اما آیا متولیان امر و یا پژوهشگران به این موضوع پرداخته‌اند و یا اینکه ابعاد اثرگذار آن را مورد بررسی قرار داده‌اند؟ پاسخ به این دست سؤالات می‌تواند برنامه‌ریزی‌ها را به خود معطوف سازد.

گردشگری و برنامه‌های مرتب با این حوزه در ایجاد نشاط اجتماعی نقش دارد و این مسیر باید با نگاه ژرف و نگرش مهندسی شده پیش برود.

جشنواره نشاط و امید این بار توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف نشاط اجتماعی با محوریت رویدادها و تمرکز بر گردشگری و ورزش شکل گرفته و البته محور این حرکت مهم سازمان‌های مردمی هستند.

استفاده از پتانسیل گردشگری، رویدادها و مشارکت مدنی از ارکان موفقیت این طرح خواهد بود، اما شرط لازم آن این است که متولیان امر حامی فعالان اجتماعی باشند.

حمایت از تشکل‌های مدنی به جای مانع‌تراشی

فصل مشترک نقد و پیشنهاد همه فعالان اجتماعی، گره‌گشایی و راه گشایی از مسیر جریان‌های مدنی به جای مشکل تراشی است و اینکه تخلف و خطای یک سازمان را به کل فعالان اجتماعی تعمیم ندهند.

برون‌سپاری فعالیت‌ها و توجه به دیدگاه و نگرش فعالان این حوزه در تصمیم سازی‌های محلی و ملی می‌تواند علاوه بر تقویت مشارکت اجتماعی به توسعه خدمات نیز بینجامد.

همچنین غلامرضا حیدری، فعال اجتماعی در حوزه گردشگری تیران و کرون به ایسنا گفت: آمادگی خوبی برای فعالیت‌های رویداد محور از سوی سمن‌ها وجود دارد، اما فرصت‌ها می‌سوزد.

به گفته وی، حمایت از این قشر و توجه به دیدگاه و نظرات آنان می‌تواند زمینه‌ساز افزایش همکاری‌های عمومی برای رفع نگرانی و موانع گردشگری و میراث فرهنگی باشد.

این فعال اجتماعی با بیان اینکه حضور در نمایشگاه‌های استانی و کشوری توانسته فرصت‌های خوبی را برای معرفی شهرستان ایجاد کند، خاطرنشان کرد: تشکل‌های مدنی پایه و اساس همه این حرکت‌ها بوده‌اند و مدیریت‌های محلی مثل شهرداری و دهیاری‌ها همکاری خوبی داشته‌اند.

عبدالله جلیلیان، دیگر فعال اجتماعی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری نیز گفت: طرح‌ها و برنامه‌های پیشنهادی متعددی برای این حوزه داشته و اجرا کرده‌ایم، اما تداوم آن به تعامل جمعی نیاز دارد.

وی خاطرنشان کرد: مسئولان شهرستانی با اولویت‌بخشی نیازها به حوزه گردشگری توجه بیشتری داشته باشند تا با تقویت این حوزه به رشد اقتصادی، توسعه فرهنگی و احیای سنت‌های ناب دست یابیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha