• یکشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۰:۳۳
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1404022819873
  • خبرنگار : 51012

سرمایه اجتماعی؛ حلقه مفقوده توسعه هنر و اقتصاد/

نخستین جشنواره ملی هنر خلاق در اصفهان برگزار می‌شود

نخستین جشنواره ملی هنر خلاق در اصفهان برگزار می‌شود

ایسنا/اصفهان مدیر جشنواره ملی هنر خلاق گفت: هدف ما این است که جشنواره به پدیده‌ای مستمر بدل شود، نه صرفاً رویدادی یک‌باره. از سوم تا هفتم شهریور، پنج روز برگزاری در نظر گرفته‌ایم و در این مدت، پنج پنل تخصصی خواهیم داشت که خلاصه ۱۶ سال تجربه و مطالعه در زمینه تجاری‌سازی هنر است.

رسول بیدرام، صبح امروز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در نخستین جشنواره ملی هنر خلاق با بیان اینکه در طول سال‌ها تجربه، تدریس و مشاوره، بارها و بارها این پرسش را از خودم مطرح کرده‌ام که بزرگ‌ترین مسئله کشور ما چیست و اگر روزی قرار باشد ۸۰ تا ۹۰ درصد مشکلات‌مان را حل کنیم، باید از کجا آغاز کنیم؟ اظهار کرد: با تأمل در همه آموخته‌ها و مشاهده‌ها، به این نتیجه رسیدم که مسئله اصلی ما نه فقدان منابع مالی است، نه کمبود نیروی انسانی متخصص. سرمایه‌های اقتصادی و انسانی اگرچه مهم‌اند، اما در کشور ما به‌قدر کافی وجود دارند؛ به‌محض باز شدن سامانه ثبت‌نام خودرو، هزاران میلیارد تومان نقدینگی ظرف چند ساعت جمع می‌شود یا در حوزه آموزش عالی، جزء کشورهای نخست در تولید مدرک هستیم، اما آن‌چه نداریم و هزینه‌های‌مان را بالا نگه داشته، نبود سرمایه اجتماعی است.

وی افزود: در تحقیقی مشخص شد که اگر فقط قانون را رعایت کنیم، دروغ نگوییم و آدم خوبی باشیم، هزینه تمام‌شده هر کالا و خدمت در ایران ۵۰ تا ۷۰ درصد کاهش پیدا می‌کند. این یعنی ما به اعتماد، مشارکت، همدلی و دوستی نیاز داریم؛ اگر این سرمایه اجتماعی شکل گیرد، هزینه‌های مبادله در کشور کاهش می‌یابد و بسیاری از مشکلات حل می‌شود.

مدیر جشنواره ادامه داد: از همین دغدغه بود که تصمیم گرفتم بعد از سال‌ها تدریس و کار اجرایی، پاتوقی برای هنرمندان شکل دهم؛ فضایی که اهل هنر احساس امنیت و اعتماد کنند، بگویند ما این‌همه ایده‌ خلاق داریم، اما جایی برای ارائه نداریم. هدف جشنواره همین بود؛ کمک به دیده‌شدن ایده‌های خلاقانه هنرمندان، رساندن آن‌ها به مرحله ظهور. مرحوم دکتر ساسان جمله‌ای ماندگار داشت؛ می‌گفت: «می‌دانی اصفهان توسعه‌اش مدیون به چیست؟ به قهوه‌خانه‌هایش!» در این فضاهای دوستانه، هنرمندان حرف می‌زدند، ایده رد و بدل می‌کردند و بعد همان را به عمل درمی‌آوردند؛ نقاشی‌ها، بناها، معماری‌ها... و اصفهان هر روز رشد می‌کرد.

صفوی گفت: اکنون این پرسش جدی مطرح است: آیا امروز در اصفهان چنین پاتوق‌هایی برای اهل هنر وجود دارد؟ اگر بتوانیم این فضا را ایجاد کنیم، زمینه‌ای بزرگ برای رشد هنر و هنرمند فراهم کرده‌ایم و به‌شدت نیازمند کمک و مشارکت شما هستیم.

وی افزود: سال گذشته ایده اولیه این جشنواره را مطرح کردم. دانشگاه هنر اصفهان وارد شد، بنیاد ملی نخبگان همراهی کرد و میراث فرهنگی با آغوش باز پذیرفت. جمع دوستانه‌ای شکل گرفت و مسیر آغاز شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان ادامه داد: در طراحی این جشنواره، دو مرحله داوری در نظر گرفته‌ایم؛ در مرحله اول، داوری هنری مبتنی‌بر عکس اثر انجام می‌شود، اما در مرحله دوم، داوران بازار و متخصصان تجاری‌سازی وارد عمل می‌شوند. تا امروز همیشه می‌گفتیم این اثر هنری فاخر است، اما نمی‌توان آن را فروخت. فروش بلد نیستیم. حال آن‌که اگر قرار است اقتصاد هنر شکل گیرد، باید فروش و بازار هم داشته باشیم. برای نخستین‌بار، داورانی را وارد جشنواره کرده‌ایم که استانداردهای بازار را می‌فهمند. آثار منتخب، اگر قرارداد تجاری‌سازی داشته باشند، از خدمات رشد و شتاب‌دهی شش‌ماهه بهره‌مند خواهند شد تا مسیر برندینگ را طی کنند، زیرا یکی از مشکلات جدی هنرمندان ما، به‌ویژه در اصفهان، این است که از مرحله بازار اولیه و ثانویه عبور نکرده‌اند. مانند فوتبالیستی که از تیم نوجوانان مستقیم به تیم بزرگسالان رفته و مسیر پرورش برند را طی نکرده است.

صفوی اضافه کرد: هدف ما این است که جشنواره به پدیده‌ای مستمر بدل شود، نه صرفاً رویدادی یک‌باره. از سوم تا هفتم شهریور، پنج روز برگزاری در نظر گرفته‌ایم. در این مدت، پنج پنل تخصصی خواهیم داشت که خلاصه ۱۵، ۱۶ سال تجربه و مطالعه در زمینه تجاری‌سازی هنر است.

وی اظهار کرد: روز نخست: «دانش در خدمت هنر» و بررسی این‌که چگونه علم می‌تواند به هنر در تولید، مرمت، حفاظت، بازاریابی و فروش کمک کند. در این پنل، پیوست فناوری هنر استخراج شده و فراخوانی برای شرکت‌های دانش‌بنیان منتشر خواهد شد تا در ارتقای هنر نقش‌آفرین باشند، همچنین در روز دوم «بازارسازی، نه صرفاً بازاریابی» بررسی می‌شود این که چگونه می‌توان صنایع بزرگ مانند فولاد و انبوه‌سازها را به هنر پیوند زد؟ چگونه می‌توان صنعت خلاق و نرم را به صنعت سخت وصل کرد تا هم تصویر ذهنی صنایع تغییر کند و هم هنر خریدار بیابد؟

مدیر جشنواره ملی هنر خلاق افزود: روز سوم مربوط به «مدل بومی حمایت از هنر» است با بررسی تجربه ۳۵۰ شهر خلاق یونسکو، از جمله ۶۰،۷۰ شهر با محوریت صنایع‌دستی، الگویی بومی برای حمایت طراحی می‌شود. چون حمایت از خوشنویسی با سفال فرق دارد، مدل باید متناسب و بومی باشد، همچنین روز چهارم «هنر و درمان» کاربرد هنر در سلامت روان و جسم، به‌ویژه برای کودکان با نیازهای خاص است. ما تجربه موفقی در استفاده از نقاشی، سفال، مجسمه‌سازی و تئاتر برای بهبود حال این کودکان داریم و این مسیر را توسعه می‌دهیم.

صفوی بیان کرد: روز پنجم «ایجاد پاتوقی برای هنرمندان» است که از خود هنرمندان می‌خواهیم مشارکت کنند، بگویند پاتوق‌شان چه شکلی باشد، چگونه به آن اعتماد می‌کنند و چه مدل رشدی را برای خود مطلوب می‌دانند.

وی گفت: اگر بتوانیم این سرمایه اجتماعی فراموش‌شده را احیا کنیم، زمینه‌ساز تحولی بزرگ در فرهنگ و اقتصاد کشور خواهیم شد. این یک برنامه یک‌بار مصرف نیست؛ می‌تواند سفری مشترک، مستمر و پرثمر باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان خاطرنشان کرد: قوانین جشنواره، حقوق و تعهدات شرکت‌کنندگان، ضوابط حفظ مالکیت فکری و همه جوانب لازم در وب‌سایت آن بارگذاری شده است. آمده‌ایم این بار سنگین را برداریم، اما یک‌تنه نمی‌توان و به مشارکت و همراهی همه شما نیاز داریم. شاید کار مالی نخواهید بکنید، اما گاهی حتی یک «خسته نباشید» ما را دلگرم می‌کند. شاید بهترین کمک این باشد که دست‌کم انگیزه‌ها را از ما نگیرید. بیایید با صداقت و توکل پیش برویم. با امید به اینکه خیر و برکت آن برای شهر، کشور و همه انسان‌ها جاری شود.

اعلام حمایت انجمن صنایع‌دستی اتاق بازرگانی از جشنواره ملی هنر خلاق

سیدرضا صفوی، مدیر امور کمیسیون‌ها و تشکل‌های اقتصادی اتاق بازرگانی استان اصفهان نیز اظهار کرد: در حال مطالعه مستندات و برنامه‌های این جشنواره بودم که با کمال علاقه و تحسین نسبت به اهداف و رویکرد آن، بر آن شدم تا از سوی انجمن صنایع‌دستی اتاق بازرگانی، آمادگی کامل خود را برای حمایت از این رویداد ارزشمند اعلام کنم.

وی افزود: بی‌تردید، هر جا که خلاقیت و نوآوری حضور داشته باشد، توسعه و گسترش بازار نیز به‌عنوان پیامد طبیعی آن تحقق خواهد یافت.

مدیر امور کمیسیون‌ها و تشکل‌های اقتصادی اتاق بازرگانی استان اصفهان ادامه داد: امروز مهم‌ترین چالشی که حوزه صنایع‌دستی با آن مواجه است، مسئله بازار است؛ چه در سطح ملی و چه در عرصه بین‌المللی. بسیاری از مسائل و دغدغه‌های ما در این حوزه، نهایتاً به موضوع بازار بازمی‌گردد. از این رو، امید آن داریم که این جشنواره، با همت تمامی عوامل اجرایی و حامیان آن، بتواند گامی مؤثر در راستای پیوند نوآوری با تولیدات هنری صنایع‌دستی بردارد و سهم این آثار را در بازارهای داخلی و جهانی افزایش دهد.

صفوی گفت: به نمایندگی از انجمن صنایع‌دستی اتاق بازرگانی، به‌عنوان نهاد تخصصی و اقتصادی، آمادگی کامل خود را برای حمایت از این رویداد اعلام می‌دارم. بر این باوریم که وظیفه تشکل‌های اقتصادی، ایجاد هم‌افزایی در مسیر تحقق اهداف صنوف و تخصص‌های گوناگون است. ما نیز در این مسیر، در کنار شما فرهیختگان و هنرمندان گرامی خواهیم بود و از هیچ کوششی فروگذار نخواهیم کرد.

سرمایه اجتماعی؛ حلقه مفقوده توسعه هنر و اقتصاد/ نخستین جشنواره ملی هنر خلاق در اصفهان برگزار می‌شود

به گزارش ایسنا، در پایان این مراسم از پوستر این جشنواره رونمایی شد و به امضای مهمانان رسید.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha